Izložba Gledam dodirom osvojila nagradu u Portlandu. Bravo Rašić+Vrabec

Iznimno priznanje ovih dana stiže u Hrvatsku. Jedna mala ali značajna izložba održana u Karlovcu, osvojila je SEGD awards za dizajn izložbe i postav

Biti u društvu ekipe iz Applea, Levisa, Nikea, Victoria Secreta, SAP-a, Wal Marta, Youtubea, Yahooa, Microsofta i sličnih megakompanija te kulturnih institucija poput Newsmuseuma, Case de la Musica, Museum of Arts &Design iz New Yorka, Maxxi National Museuma iz Rima je ogromno priznanje za rad, a posebice kada ste svi vi kolege koji su osvojili istu nagradu SEGD awards.

Riječ je naime, o nagradi SEGD awards koju je studio Rašić i Vrabec osvojio ovih dana u Portlandu, natječući se s više od 340 velikih svjetskih projekata iz područja prostornog dizajna.

DORIS FATUR

Nagrada se dodjeljuje samo projektima koji sadrže iznimne kreativne koncepte u području prostornog iskustvenog dizajna, a studio Rašić+Vrabec osvojili su posebno priznanje za dizajn inkluzivne izložbe “Gledam dodirom” na kojoj su predstavljeni umjetnički radovi slijepih i slabovidnih. Među mnogim visokobudžetnim projektima poput dizajna postava i
signalizacije svjetskih muzeja, digitalne interaktivne signalizacije aerodroma, dizajna hotela, retaila i korporativnih ureda istaknuo se ovaj domaći inovativni projekt koji je napravljen s malim budžetom i to skoro kompletno iz recikliranih materijala.

Rašić+Vrabec nagradu su preuzeli virtualno jer je dodjela koja je trebala biti održana u
Portlandu otkazana radi pandemije.

No, koja je posebnost izložbe “Gledam dodirom”?

RAŠIĆ + VRABEC

Tko god je imao priliku posjetiti ovu izložbu doživio je svijet slijepih na najintenzivniji mogući način. Na ulazu u Galeriju Vjekoslav Karas u Karlovcu svi su posjetitelji prošli inicijaciju slijeposti ušavši kroz tamnu sobu. U nekoliko minuta su doživjeli nešto što je slijepima i slabovidnima svakodnevica pa su se mnogi zapitali kako je to stalno živjeti na taj način.

RAŠIĆ + VRABEC

Oni nadobudniji mogli su proći kroz cijeli postav s povezom preko očiju.

RAŠIĆ + VRABEC

Gledam dodirom je isto tako jedna od rijetkih izložaba na kojoj ste mogli dotaknuti i opipati baš sve izloške. Od radova učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek pa sve do umjetničkih djela poznatih hrvatskih kipara i dizajnera: R. Frangeša-Mihanovića, Koste Angelija Radovanija, Vanje Radauša, Vojina Bakića, Dušana Džamonje i Branka Ružića te
grupe Numen.

Niti jedan rad nije bio izložen na zidu.

Zašto?

Slijepi i slabovidni ne kreiraju slike, skulpture, reljefe i crteže stojećki. Oni stvaraju sjedeći za stolom te najlakše rade na ravnoj plohi. Zato su svi izlošci, pa i legende koje su ispisane na Brailleovom pismu, izložene uz radove učenika na ravnoj plohi, kako bi bili dostupniji za dodirivanje.

DENIS STOŠIĆ

Kroz postav vas vodi 80 metara dugački crni postament u obliku meandra, koji ujedno olakšava kretanje slijepima kroz prostor. Na njemu su izloženi radovi slijepih autora, a za osvjetljenje su dosjetljivo napravljene ”sonde” od obojanih vodovodnih cijevi. Svaka “sonda” osvjetljava po jedan učenički rad dajući svakome poseban značaj.

RAŠIĆ + VRABEC

Izložba je predstavila posebnu metodu edukacije profesorice Tanje Parlov, koja ju je godinama razvijala vjerujući da se slijepi i slabovidni mogu i trebaju baviti umjetnošću. Inovativnost metode je u tome da se kreće učiti od osjećaja prostora, a ne uobičajenog crtanja linije što je slijepima najteže svladati. Oni su majstori u oblicima i teksturama, a
učenički radovi iz Centra Vinko Bek su najbolji dokaz tome. Kreativni tim izložbe okupila je kustosica Gradskih muzeja Karlovac i autorica izložbe Lana Bede koja je svojim ogromnim entuzijazmom i voljom omogućila realizaciju jednog takvog kreativnog, a niskobudžetnog projekta.

RAŠIĆ + VRABEC

A što o nagradi kažu sami autori?

“Velika je čast dobiti ovakvu nagradu, jer je to priznanje koje nas svrstava među najbolje svjetske dizajnere specifičnog područja dizajna doživljaja u prostoru. To je područje posebno po tome što spaja grafički i produkt dizajn, arhitekturu, interaktivnost i multimediju čime stvara okruženja koja komuniciraju. To je dizajn koji prostoru daje duh (genius loci) i karakter. Ponosni smo i zato jer smo, osim Studija Rašić, trenutno jedini iz Hrvatske dobitnici ove nagrade. – kaže Marko Rašić.

RAŠIĆ + VRABEC

“Ovakvo priznanje nam je daljnja motivacija, a pogotovo kada vidimo da je većina nagrađenih projekata neusporedivo većih budžeta i to u produkciji muzeja poput San Francisco MOMA-e, odnosno velikih dizajn studija kao što su Secondstory, Isometric, Smallstuff, Gagarin. Tu je i čuveni Gensler koji zapošljava preko 6000 ljudi i ima 4000 klijenata među kojima su Google, Microsoft, Mercedes, MIT itd.” – kaže Vedrana Vrabec.

RAŠIĆ + VRABEC

Čestitamo studiju Rašić+Vrabec, a sada vam pokazujem još nekoliko njihovih fantastičnih izložbi nastalih u zadnjih 10-ak godina koje još uvijek pamtimo…

Uživajte u fotografijama izložbi: Vizije grada, My favorite CD shop, Gradine gomile, špilje; Orlando; Turistički bonton; Ikonografija grad; Ostavi trag; Ljubo Babić; Miroslav Kraljević; MUUUho & MUUUsta te fotografijama Damira Fabijanića i studija Rašić + Vrabec.

Wordpress Gallery Plugin Free