Vikend u najekskluzivnijem hotelu u Stockholmu

S ponosom predstavljam našeg novog D gosta. To je Vanja s bloga Bravo Tango Hotel, čovjek koji jako puno putuje, odsjeda u vrhunskim, uvijek zanimljivim hotelima, čovjek koji je u životu jako puno toga vidio i koji će to dijeliti s nama. Hvala ti. Danas nas Vanja vodi u jedan od najzanimljivijih hotela današnjice – slavni Ett Hem.

Svi moji D gosti jako su mi dragi. Svatko od njih je u svom poslu stručnjak, a ima jednu veliku strast – strast prema lijepom, dobrom, kvalitetnom. Takav je i Vanja u čiji sam se blog Bravo Tango Hotel odmah zaljubila i zato sam jako sretna da je pristao biti naš D gost. S njim ćemo proputovati cijeli svijet, odsjedati u najzanimljivijim butique i dizajnerskim hotelima današnjice. Nemamo vremena za gubljenje… Vanja, izvoli.

Ako Dblog pratite zbog zanimljivih i inspirativnih interijera, pogotovo onih skandinavskih, onda bi vam se mogao svidjeti i ovaj post o jednom posebnom hotelu koji izgleda kao kuća iz snova. Ako još volite i putovati, onda možemo sanjati zajedno.

Ett Hem

Ett Hem nije grand hotel s impresivnim lobijem, fontanama, mesinganim liftovima i vodopadima od cvijeća… to je relativno mala vila u rezidencijalnoj četvrti bogatog i coolerskog Stockholma. Ali ipak, Ett Hem je danas najskuplji i najeksluzivniji hotel u Stockholmu i bez pretjerivanja, jedan od vodećih u svijetu. Pa se pitam čime se tako mali hotel nametnuo kao veliko ime u hotelijerstvu?

Ett Hem

Ett Hem u prijevodu sa švedskog znači “jedna kuća”. A home away from home – nastavio bih. Tako je i zamišljen: osjećati se kao kod kuće tj. toplo, udobno, zaštićeno i opušteno. Nema dvojbe, u tome je Ett Hem u potpunosti uspio. I ne samo to, nego me rasporedom i funkcioniranjem podsjetio na tu švedsku opuštenost i neformalnost. Osoblje nije servilno i distancirano. Oni su u stalnoj komunikaciji sa gostima: druže se, savjetuju ih, predlažu im kada ocjene koji su im interesi. Nema stroge podjele između funkcija: osoba koja vas je dočekala na recepciji, kasnije će vam pripremiti piće. Konobar koji vam je poslužio večeru, kasnije će vam pokazati gdje možete na brunch i donijeti vam plan grada.

Ett Hem

Tako je i s prostorima samog hotela – oni se prožimaju. Nema stroge podjele na restoran, kuhinju, lobi, ili sobu za sastanke. Doručak se svako jutro služi u kuhinji, u zimskom vrtu, u biblioteci, a vi birate gdje vam najviše odgovara. Na kraju, taj hotel nema klasične recepcije, a na baru se možete sami poslužiti i samo upisati broj sobe da ste ga koristili… Interijer je remek djelo britanskog StudioIlse. Slojevit je, sofisticiran i udoban. Nedavno sam na Netflixu gledao dobru emisiju Abstract: The Art of Design, koja govori upravo o radu dizajnerice Ilse Crawford i ovom projektu. Evo linka.

Iz ovog izbora fotografija koji slijedi, vidjet ćete da je svaka soba drugačija, ali da su sve prostorije usklađene u paleti boja i materijala sa ostatkom hotela. Masa je detalja, knjiga, opreme, biljaka…

Umjetnost je u funkciji dekoracije. Ne dominira. Uklapa se. Ovdje je interijer kao cjelina jedno posebno umjetničko djelo, nešto istinski novo, kreativno, što budi emocije, što nas motivira – zovite to instalacija ako stvari volite posložiti u kutijice.

Ett Hem

Naravno, da bi ovakav intiman prostor mogao dobro funkcionirati, mislim da osoblje koje u njemu radi mora biti spretno i vješto u ophođenju sa gostima. Ovdje to znači upoznati gosta, njegovo ime, njegove navike i interese – što prije! Biti na usluzi na način da gostu predlažu stvari. I naravno, u tako neformalnom ambijentu treba imati mjeru. Treba znati ocijeniti kad vas gost želi blizu, a kad želi biti sam. Bez vrhunskog osoblja nema ni luksuznog hotela. To u Ett Hemu vrlo dobro znaju. Osoblje se ponaša domaćinski u interijeru koji podsjeća na dom, ali uvijek profesionalno. Eto, Ett Hem je naprosto jedna dobra i zaokružena priča o hotelu.

Ett Hem

Sve ovo što sam opisao, dijametralno je suprotno poimanju klasičnog luksuznog hotela: velikog, raskošnog, formalnog. Ali savršeno funkcionira u tom cjenovnom razredu. Bit će da se promijenio pojam luksuza, pa onda i pojam luksuznog hotela. Potpuno logično, jer u eri interneta, kada milijarderi hodaju svijetom u šlapama i khaki hlačama, moda je biti neformalan, spontan i prirodan… U takvom svijetu istinski luksuz postaje doživljaj a ne stvar. Na tome je ETT HEM izgradio svoj kultni status.

Ett Hem

Priča o čarobnim hotelima i destinacijama biti će još. Ako ste nestrpljivi, pogledajte i odabir na našem blogu.

Toliko za prvi put na Dblogu. Od četvrtka sam nakratko u Rimu, a tema je najljepše rimske palače i skriveni vrtovi. Ako vas zanima, hotele i palače pratite na Instagramu jer tko zna kad ću o tome stići napisati izvještaj.

Bravotangohotel.com