Kako smo ured Bellabeata uredili u jesensko-Halloween stilu?

Dečki iz Dnevne doze biljaka dali su nam par ideja kako dekorirati dom za Halloween, ali i cijelu jesen

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Dani su nam kratki i jakne debele pa smo sigurni da je jesen vrlo ozbiljno stigla, a bliži se i jedan od najzabavnijih dana u godini – Halloween!

Ekipa iz Bellabeata zatražila nas je da im ured dekoriramo u jesensko-Halloween stilu uz mogućnost da dekoracije ostanu i nakon što prođe Halloween pa smo se pobrinuli da se micanjem „strašnijih“ elemenata i dalje ne kvari koncept dekoracije.

Ako volite prikladno dekorirati svoje domove (ili druge prostore u kojima boravite), šarenilo jesenskih biljaka i plodova pomoći će vam da se kreativno izrazite.

Što koristiti za dekoraciju?
Možete koristiti što god želite ili što god vas podsjeća na jesen, a mi smo koristili: velike i male tikve različitih boja i oblika, žive krizanteme u teglama, grane i listove hrasta, eukaliptus u raznim bojama, klasove pšenice i pampas trave, sjemenske čahure maka, suhe grane s raznim bobicama, cvjetove suncokreta, grane krkavine i biserka itd.

Možete koristiti još i kestenje, suhe klipove kukuruza, klasove raznih ukrasnih trava, cvjetove hortenzija i razne suhe grane, jabuke, kruške i naranče te mnoge druge jesenske plodove.

Osim nekoliko Halloween ukrasa, odlučili smo se držati prirodnih materijala.

Kako dekorirati?

  • tikve možete izrezbariti ili ih ostaviti čitave, a možete i kombinirati dva stila
  • igrajte se bojama: nježne sivo-plave tonove eukaliptusa povežite uz žute ili crvene krizanteme i uz narančaste tikve
  • igrajte se uzorcima: male ukrasne tikvice možete pronaći u raznim uzorcima i bojama – uparite ih s nečim suptilnim poput golih grana s bobicama za suptilniju varijantu ili ih uparite s nečim još šarenijim (poput jesenskog lišća raznih biljaka)

  • igrajte se visinom: jako visoku tikvu uparite s više manjih ili ih posložite na stalke, a prostor između popunite granama i lišćem. Duge grane smjestite u visoke vaze ili ih podrežite kako bi se uklopile među niske ukrase
  • zaboravite na stereotipe: krizanteme nisu samo za groblja – ove prekrasne biljke zaslužuju krasiti naše domove i dvorišta. Držite se prirodnih materijala: smjestite ih u terakota tegle, u jutene vreće ili u kartonske vrećice (škarnicle)
  • ne držite se stola ili povišenih površina – ako možete, ukrasite neki dosadni kut u prostoriji koristeći pod
  • po želji ubacite i razne Halloween ukrase – mi smo koristili mini šišmiše i vještice na štapovima

Što poslije?

Ako smo prirodu koristili za dekoriranje, onda trebamo biti fer prema prirodi kad je vrijeme da skinemo ukrase. Ako se nešto od hrane i dalje može konzumirati, a nije kontaminirano, slobodno konzumirajte. Isto vrijedi hranom za životinje – ako znate nekoga tko uzgaja životinje koje bi mogle jesti tikve, slobodno ih donirajte.
U protivnom, sav organski materijal kao što su grane, listovi, plodovi, klasje i cvijeće odložite u kontejnere za biootpad ili u reciklažnim dvorištima u zeleni otpad.

Ostalu dekoraciju pospremite za ponovno korištenje iduće godine ili je poklonite nekome.

Kako ste vi dekorirali svoj dom ili ured? Tagirajte @dblog.hr ili @dnevnadozabiljaka na Instagramu kako bismo vidjeli vaše ukrase.