Druga strana Osijeka. Arhitektura & emocije

Fotograf Tomislav Marcijuš uvijek nam otkriva nevjerojatna mjesta, a sada nam je napravio divnu reportažu o svom gradu i nazvao ju Osijek Otherside. Poetično, fotogenično, slojevito… i s velikim skrivenim potencijalom, baš kao i grad Osijek

PIŠE I SNIMIO: TOMISLAV MARCIJUŠ

Ponekad je teško pisati o stvarima koje proživljavaš svaki dan jer teško je ostati objektivan. Isto tako je kad pokušavaš ispričati priču o gradu u kojem živiš, to je kao kad te pitaju da se opišeš u par kratkih crta, skoro pa da je ista stvar, ali idem to napraviti.

Osijek, kao glavni i najveći grad istočne Hrvatske bogat je raznim arhitektonskim ostvarenjima, ali ga još posebnijim čini njegova nesjedinjenost još od vremena kada su se donji i gornji grad spojili s baroknom Tvrđom. Osijek je oduvijek arhitekturom bio fotogeničan i privlačan, a paralelno s tim nosi melankoličnu atmosferu koja ga prati iz prošlosti.

Prije nego sam se preselio u Baranju, odrastao sam u strogom centru grada. Kako u svom radu prikazujem sve ono što je u prošlosti ostavilo na meni trag, ova serija nema ništa drugačiji motiv nego prikazati grad na način na koji sam ga ja vidio i da vam prikažem mjesta na kojima možda do sada niste bili.

Volim pratiti svoj instinkt i prikazivati svakodnevne stvari koje mnogi ne primijete. Moj rad nikad nije stvaran za širu publiku i mislim da zbog toga često atmosfera i motiv na mojim fotografijama zaintrigira promatrača.

Serija fotografija čini niz raznih i skrivenih lokacija po Osijeku koje sam otkrivao zadnjih nekoliko godina fotografirajući razne projekte i tražio lokacije za iste. Fotografije će prikazati scene koje su dodatno uljepšane dobrim svjetlom koje krasi razne haustore i stubišta.

Situacija u svijetu mi je ostavila ovaj grad kao jedini i glavni izvor za fotografije koje stvaram. Da mogućnosti trenutno nisu ograničene, nisam siguran kada bi završio ovu seriju, a smatram da je došla u pravo vrijeme. U svemu lošem, pokušam pronaći put za svoj rad i sve negativno pretvoriti u priču koje će barem malo odmaknuti čitatelja od informacija kojima smo izloženi svakodnevno. Ova serija je druga strana grada, zabačenija, mističnija i jedna vrsta vremeplova u neka prošla vremena.

Paralelno dok sam radio na ovom projektu, otkrio sam i Facebook stranicu „Osječki Vremeplov“ koja doslovno vraća u prošlost i donosi ton nostalgije koju će svatko osjetiti. Mnogo toga se promijenilo, ali dosta toga je ostalo sakriveno i neistraženo, a to sam kroz ovu priču pokušao prenijeti.

Mnogi znaju da je Osijek poznat po baroknoj Tvrđi, secesijskom nizu na Europskoj aveniji, Osječkoj katedrali, pješakom mostu, poštanskoj Palači i Kinu Urania.

Grad Osijek poznat je i po mnogim drugim stilovima kao što su Spoj neobaroka i secesije kod Ville Reisner, neo barokna Palača Maksimović, historicistički Hotel Royal, secesijska Villa Batory i neobarokni Sokolski Dom te zgrada Fine koja je adaptirana u duhu eklektičnog manirizma.

Također, ne treba zaboraviti ni poznata djela moderne arhitekture kao što je nogometni stadion Gradski vrt, hotel Mursa, kino Europa, kompleks Elektroslavonije, nova zgrada Građevinskog fakulteta.

Osijek je grad koji je također imao sjajne i svjetski priznate arhitekte poput Ljudevita Pelzera, Viktora Axmanna, Josipa Tešije, Radovana Mišćevića. Velika imena koja su ostavila neizbrisiv trag u ovome gradu. Uvijek se volim referirati na svoju građevinsku struku i onaj se provlači kroz svaki moj rad.

Kako volim i pratim arhitekturu ja ću izdvojiti dvije zgrade koje su moji favoriti, a to su dvije ugaone kuće, jedna preko puta druga na križanju Vukovarske i Keršovanijeve ulice, djela poznatog arhitekta Josipa Tešije.

Osijek je neiskorišteni potencijal što prikazuje i ova serija fotografija. Osijek ima bogatu arhitektonsku povijest na koju možemo biti ponosni, ali je potrebno kontinuirano održavanje i ulaganje u grad. Ovo je jedan od načina kojim se može prezentirati i raditi na gradu. U ovo trebaju biti uključene i druge struke i pomoći da sredina jednog grada bude ono što zaslužuje i da se iskoristi njezin maksimalni potencijal.

Uživajte u fotografijama Osijeka i na Tomislavovoj web stranici www.marcijustomislav.com