Green savjeti: Kako produžiti život namještaju?

U Europskoj uniji godišnji otpad od namještaja iznosi čak 10,78 milijuna tona, a samo 10% toga se reciklira. Što možemo učiniti mi kao pojedinci i kako produžiti život namještaju, savjetuje nas naša green kolumnistica Anastasya Raditya Ležaić, prošlogodišnja dobitnica nagrade National Geographica Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje

PIŠE: ANASTASYA RADITYA – LEŽAIĆ

Opet se selimo. Da, zato i kasnim s tekstovima jer se opet selimo. Ako pratite našu pustolovinu već neko vrijeme, možda i znate da smo živjeli dvije godine u Belgiji, pa sam napisala par tekstova na Dblogu u vezi stanova u Bruxellesu. Lani smo se vratili u Hrvatsku, a ovo ljeto se opet selimo u Beograd. U svim tim selidbama, selimo i namještaj. Od onih većih polica i kauča do manjih komada kao što je dječja drvena kuhinja.

Imamo bijelu Ikeinu Kallax policu, ona najveću, stara je već nekih 8 godina. Tu Kallax policu smo rastavili i ponovno montirali do sada već 6 puta. Dakle, selila se u 6 domova skupa s nama.

PINTEREST

Jedanput mi je rekao jedan prijatelj: „Kako vam se isplati toliko puta seliti tu policu? To nije skupa polica, pa zar nije bolje da kupite novu kad tamo dođete?“

Eh, oni koji me malo više znaju, znaju da nije poanta u novcima. Pokušavamo produžiti vijek života svakog predmeta, pa i namještaja. Živimo uz kružno gospodarstvo, o čemu pišem i cijelu ovu godinu. Pričali smo o modi, tekstilu i second-hand odjeći. A ovo je moj osvrt o namještaju.

UNSPLASH

Prema podacima Europske federacije proizvođača namještaja, samo u Europskoj uniji godišnji otpad od namještaja iznosi 10,78 milijuna tona, a 80% do 90% tog otpada se spaljuje ili šalje na odlagalište. Dakle, samo 10% se reciklira. Najveći problem je to što je danas kvaliteta materijala za namještaj puno niža nego ranije.

Dogodio se prelazak s masivnog drva i metalnog namještaja na jeftinije materijale koji ograničava potencijal za uspješan drugi život. A općenito, kupci su slabo informirani o načinu održavanja i popravljanja namještaja kako bi mu se produžio vijek trajanja. S dolaskom novih jeftinih dućanima za namještaj, poraste nam i apetit za promjenom interijera svake sezone, što uzrokuje smanjenje životnog vijeka namještaja, a s time povećanje količine otpada.

UNSPLASH

Na sreću, uz sve veću svijest, raste i trend preprodaje i kupnja rabljenog namještaja. Nakon prvog pop-up dućana za rabljeni namještaj u Švedskoj, IKEA nudi takvu uslugu i kod nas. Jeste čuli za projekt „Druga prilika“? Svoj stari IKEA namještaj možete vratiti IKEA-i, oni ga otkupljuju od Vas za simboličnu cijenu i ponovno prodaju onome kome nije problem kupovati rabljeni namještaj s vrlo niskom cijenom. Svaki komad će dobiti drugu priliku!

UNSPLASH

Naravno, sve popularnija je i obnova starog namještaja. U našoj dnevnoj sobi, najljepša komoda – koja konstantno dobiva komplimente od gostiju – je stara retro komoda od masivnog drva koju sam uzela sa svekrvinog tavana i prefarbala u bijelo, zatim promijenila stare ručke u keramičke i obojila ih u plavu boju.

UNSPLASH

Što općenito možemo napraviti kako bi smanjili otpad od namještaja? Krenimo malim koracima, od sebe…

UNSPLASH

1. Održavanje. Za produženje vijeka trajanja proizvoda, pa tako i stolica, bitno je da ju dobro održavamo.

2. Popravak. Ne bacamo odmah, ne odustajemo odmah. Skoro da ne postoji ništa što se ne može popraviti kada je komad namještaja u pitanju.

3. Ponovna upotreba (reuse). To znači da ako više ne želiš svoj ormar, prodaj ga nekome tko treba ormar. Tako i obrnuto, ako trebaš ormar, potraži prvo u marketplaceu prije nego što ideš u dućan, baš po principu Ikeine Druge prilike.

UNSPLASH

4. Obnova (refurbish). Ovo je baš kao ona moja komoda. Smeđa, stara i nikakava – prefarbaj, promijeni ručke. Nije moderno, a voliš skandinavski dizajn? Postavi fora nogice na starom noćnom ormaru!

5. Ponovna namjena (re-purpose). Imaš stari noćni ormarić, ne želiš ga obnoviti jer ne trebaš noćni ormarić? Ja sam napravila dječju kuhinjicu za igru od starog noćnog ormarića. A od krevetića za bebu možeš napraviti radni stol za djecu kad prerastu krevetić.

6. Recikliranje. Kad je životni vijek stvarno gotov, onda komad namještaja recikliraj.

UNSPLASH