Zašto su pre-loved i second-hand moda u svijetu jako ‘in’

Anastasya Raditya Ležaić cijelu godinu će nas savjetovati o kružnom gospodarstvu i načinima kako i mi sami s malim stvarima možemo pridonijeti očuvanju planeta. Danas pričamo o odjeći…

PIŠE: ANASTASYA RADITYA – LEŽAIĆ

Prošli mjesec smo rekli da ću cijelu godinu pisati o kružnom gospodarstvu. Za one koji još nisu upoznati s tim pojmom, tu je link na prošli tekst. A jutros, dok su se moja djeca oblačila za školu i vrtić, gledala sam mlađu kćer od 4. godine kako je obukla plavu majicu na točkice s printom zeca i točno sam se sjetila kako je istu majicu nosila i starija kćer godinama, a prije toga ju je nosila nećakinja koja ide sad već u 4. razred. Znam da kad ju moja najmlađa kćer preraste, istu majicu ćemo proslijediti jednoj maloj prijateljici koja je upravo napunila godinu dana. A zapravo, tako je skoro i cijela njihova garderoba. Pa sam zato upravo odlučila da je ovaj mjesec mjesec kružnog gospodarstva za modu!

Volimo modu, volimo kupovinu odjeće, a kad su nam u Hrvatsku došli dućani i marke brze mode koji nude stilsku modu po pristupačnoj cijeni, svako malo obnavljamo garderobu. No, zapravo, u čemu je problem s takvom vrstom mode?

unsplash

Tekstilna se industrija uglavnom oslanja na neobnovljive izvore – oko 98 milijuna tona godišnje – uključujući naftu za proizvodnju sintetičkih vlakana, gnojiva za uzgoj pamuka te kemikalije za proizvodnju, bojanje i doradu vlakana i tekstila. A spomenula sam u prethodnom tekstu, širom svijeta se svake sekunde na odlagalište ili spaljivanje šalje pun kamion tekstila. S niskom stopom recikliranja, pritisak na resurse je sve veći. Podaci od Ellen Mc Arthur Foundation pokazuju da širom svijeta kupci svake godine bacaju odjeću koju bi mogli i dalje nositi u vrijednosti 460 milijardi dolara, a procjenjuje se da su mnogi odjevni predmeti bačeni nakon samo sedam do deset nošenja.

Taj tempo kupovine, obnavljanja i bacanja odjeće, jednostavno nije održiv za naš planet.

unsplash

Kako možemo poboljšati situaciju? Najlakši način, naravno, je da produžimo tijek života svakog komada odjeća. Duže ga nosimo, ne žurimo se s obnovom garderobe svake sezone. Kad je dječja roba u pitanju, primimo nošenu ili tzv. pre-loved odjeću, a poslije ju prosljeđujemo dalje mlađim prijateljima i rođacima. Normaliziramo rabljenu odjeću kao poklon, što je postalo normalno u zapadnim i sjevernim kulturama. Ono što sam naučila od jedne prijateljice koja je kostimografkinja po zanimanju, jako je cool i kupovati u second-hand dućanima. Od kašmir veste do odlično krojenih traperica, pa čak i dizajnerskih jakni… Možemo obnoviti garderobu, a u isto vrijeme produžiti životni vijek odjeće. Čini se da ovaj način kupovine postaje veći trend, online platforme za kupovinu i prodaju second-hand robe kao što su ThredUp i Europski Depop rastu brže no ikad.

unsplash

Odličan primjer u Hrvatskoj je Humana Nova. Ova socijalna udruga primila je nagradu Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2019. godinu. Ekipa Humana Nove prima donacije rabljene odjeće pa preprodaje čistu i cjelovitu odjeću u svojim dućanima u Čakovcu. Sav ostali materijal koji nije cjelovit šalju u šivaonicu i proizvode nove proizvode kao što su torbice, patchwork pokrivači, krpe za brisanje i drugi predmeti, koji se isto mogu kupiti kod njih. Pritom zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe. Wow!

unsplash

Malo dalje od Hrvatske, kad sam bila na poslovnom putu u Keniji prije par godina, naišla sam na projekt Ocean Sole. Skupljaju gumeni otpad od nošenih japanki i od tih komada ručno izrađuju preslatke šarene igračake i skulpture životinja. Imamo doma pingvina i dupina od tog otpada obuće s kenijskih obala.

OCEAN SOLE ONLINE

Polako se popularizira i najam odjeće i drugih modnih predmeta kao npr. torbi. Koncept je zaista dobar, često se mogu izmijeniti roba i stil, ali tijek života tih predmeta je i dalje dug jer ne završavaju u odlagalište. Nemojmo zaboraviti i na pojam: popravak! Cipele, torbe, odjeća… prije nego ih bacamo jer su poderane, imaju rupu ili ispao gumb, pitajmo se – može li se popraviti? Ili čak, ako ste talentirani i kreativni, napravite make over i kreirajte potpuno novi komad od stare odjeće.