Što sam naučila od Skandinavaca. Hvala im.

Lidija Tomas Matijević s Lili Halo Decorations bloga je naša D gošća. Ja mislim da je ona totalno nesuđena Skandinavka. Zašto ih voli i cijeni pročitajte u njenoj prvoj kolumni za D blog – Dreaming of Scandinavia

Bok svima i dobrodošli! Hej og velkommen! Na Danskom :)
Neću se više predstavljati tko sam i što radim, jer je Boba to napravila bolje od mene prije nekih mjesec dana. Kad me svi već zezaju koliko volim Skandinaviju, danas ću vam reći zašto ju toliko volim. A nije samo zbog namještaja :)

1. Skandinavija me uči da uživam u malim stvarima, uči me da ostanem doma sa obitelji i prijateljima, uči me da se okupljamo oko stola i zajedno jedemo, da se zavučem ispod deke i čitam knjigu, da zapalim svijeće po cijelom stanu, uči me da izađem u prirodu, krečem, uči me da se umirim i opustim.
Znate i sami kako ugodno i opušteno vrijeme sa prijateljima i obitelji, kavom, kolačem, pivom, može biti dobro za vas?
Možda ste već čuli riječ ‘hygge’ i pitali se što je to? E pa to je sve ovo što sam gore napisala. Nema prijevoda na hrvatski, ali biti hygge je biti društven, otvoren i uživati u malim stvarima. Danas kada svi žure, ja učim sebe i svoju obitelj – usporiti.

Photo via: http://thelane.com/style-guide/style-elements/flowers/wildly-foraged
Photo via: Anna Kubel
Lidija Tomas Matijević
Lidija Tomas Matijević

2. Priroda. Biti u prirodi. Biti aktivan, izaći van, šetati, trčati. Hladno je? Izađi van na pola sata. Biti aktivan znači biti živ. U Skandinaviji se jako cijeni priroda, pa su je unijeli u domove, u obliku namještaja i dekorativnih predmeta izrađenih od prirodnih materijala. Ali su izašli i u prirodu i provode vrijeme sa obitelji, odlaze na piknik i izlete. Pauze na poslu provode u parkovima ili u kratkim šetnjama.
Nature calms you and allows you to reflect on the very esence of what living is about.

https://www.instagram.com/kdkuiper/
Lidija Tomas Matijević
Pinterest

3. Sanjam o Skandinaviji i jednostavnosti. Back to basic. A takvi su i skandinavski interijeri. Funkcionalni i jednostavni, a opet lijepi i topli. Sve se vrti oko prirodnih materijala i naglasak se stavlja na umjetnički rad. I to na onaj koji napraviš sam sa svojim rukama.

http://www.bridgetbodenham.com/functional/
http://lilihalodecoration.blogspot.hr/2016/08/the-maker.html
http://www.adailysomething.com/
Photo via: Anna Kubel
Lidija Tomas Matijević
Photo via: Suite One Studio plate

Uskoro se bliži Tomin ročkas. Savršen trenutak za novi početak.

„And above all, watch with glittering eyes the whole world around you because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places. Those who don’t belive in magic will never find it.“ – Roald Dahl