Ljubav na Goi vs ljubav po excel tablici

Naša D gošća Jelena Iva Nikolić otputovala je na južnu Gou, na Agonda beach. Tamo gdje je sve mirnije, sporije, toplije… Srela je mnoštvo zanimljivih ljudi i saznala zasto bi svaka žena trebala imati bar jednog indijskog ljubavnika

Prošlo je Valentinovo. I mjesec dana otkad sam sletjela na sveto tlo – kako od milja zovem indijsku prašnjavost. Svašta se izdogađalo, a opet se čini kao ništa osobito. Pronašla sam konačno svoju joga učiteljicu koju ćete imati prilike upoznati kroz video i nešto fotaka, započela sam mumljati Durga mala mantru ilitiga 32 Durgina imena.

Kad ih konačno zapamtim doći će kraj svim nevoljama u mojem životu. Sviđa mi se prvo; Durgha Shamani ;).

Za sve žene šamanke koje su ikada kročile ovom svetom zemljom (ovdje mislim na Planet, ne samo na Indiju) – jai ho & blažene bile zbog svih intuitivnih znanja koja su nam prenijele. Ako mi Maya, tako se zove moja ashtanga učiteljica, dopusti, snimit ću je kako mantra odnosno – chanta istu.

Jelena Iva Nikolić

Za one koji nisu upućeni u indijsku bogologiju Durgha je Majka svih Boginja i Svemira također. Ona je energija koja se nalazi iza kreiranja i destruiranja svega što postoji. Ako vas zanima detaljnija obrada navedene teme ćirnite ovdje.

Nakon drastičnog preokreta u mojem životu, čitaj; ljubav prema ashtanga jogi, odlučila sam otputovati na jug Goe.

Velike životne promjene uvijek iziskuju putovanje na neko mjesto gdje se valja odmoriti prije življenja svog novog života. Balance Yaar, Balance! (Yaar – hindi uzrečica, koja je ekvivalnet; Čovječe, Man ilitiga Mate, u doslovnom prijevodu znači; moj ljubljeni prijatelju).

Jelena Iva Nikolić

Agonda beach. Mjesto gdje svi sa sjevera, naročito oni koji imaju raznorazne biznise, bježe da bi se isključili i odmorili. Jug kao jug. Isti u svakoj zemlji / pokrajni. Sporiji, ljepši, topliji. Prekrasne plaže, čisto more, valovi koji dopuštaju i neko polu plivanje, sunce kojemu se prepustiš jer je – ljekovito. Vibra je skroz drugačija i sviđa mi se. Srela sam prijateljicu iz Zagreba koja mi se prije par godina rugala kad sam joj na kavi, opčinjena, prepričavala svoju romantičnu priču iz Indije. Samo ću reći da nije došla na odmor u Indiju. Pa se ti rugaj ;).

Jelena Iva Nikolić

Složile smo se da ne razumijemo što je toliko privlačno u indijskim muškarcima jer nisu klasično zgodni, imaju komplicirane i preslojevite životne priče, puno problema i prepreka svakojakih no istovremeno su beskrajno duhoviti, živi i – stvarni. Možda bi svaka žena u životu trebala imati jednog indijskog ljubavnika. Da je oslobodi i nauči nešto o životu (& vlastitoj vrijednosti). Onom kojega smo mi ovdje pretvorili u excel tablicu.

Jelena Iva Nikolić

U Agondi sam, osim na prijateljicu, nabasala na shop & vlasnika koji prodaje najtrendi sudje, a da toga uopće nije svjestan. Porijeklom iz Kashmira, nakon priča o Divovima koji su tamo nekoć živjeli, gradili čudesne, goleme hramove / građevine, životnom vijeku od 200 godina, pa crtice o teksturi, mirisu i okusu kashmirskog meda, došli smo i do umjetnika koji oslikavaju čaše, zdjele, tacne, vrčeve, šalice, lončiće.

Oni to rade oduvijek. Vještina se prenosi s generacije na generaciju. Da mi je biti kashmirski umjetnik… Toliko lijepih stvarčica na jednom mjestu već dugo nisam vidjela. A još imaju priču i ono što je u Indiji još uvijek živo – podržavanje lokalnih umjetnika, obrtnika, craftsmena. Konkretni je umjetnik bilježio lica svojih susjeda i prijatelja pa je to ono što imate prilike vidjeti na mojim chic & stylish čašama koje će malo u kuhinju, malo na Tavan, malo po foodstyling fotkama.

Jelena Iva Nikolić

Spremam se u Bombay i osjećam da će se time moje vrijeme ovdje podijeliti na prije i poslije Bombaya ilitiga Mumbaia.

Jelena Iva Nikolić

Uzbudjena sam što ću upoznati jednog od najistaknutijih chefova tamo, Alex Sanchez, restoran The Table, kojemu sam poslala Perdisacca maslinovo ulje i oborila ga s nogu (okej, ne ja – nego ulje!). Čovjek se dakle nakon otvaranja ulja poželio upoznati samnom. Osim razgovora s Alexom, sudjelovat ću na radionici urbanoga vrtlarenja na krovu jednog od mumbajskih nebodera koju vodi prijateljica Adrienne, majstorica permakulture i landscapinga.

Pozvala sam je u Hrvatsku ovo ljeto pa možda pristane štogod održat i nama Zagrepčanima. Vidjet ćemo. Svakako ću se potrudit napravit kakav video / foto zapis.
Materijala dakle imam i imat ću još više, uvjeta baš i nemam, ali snaći ću se – kao i uvijek.

Jelena Iva Nikolić

Vidimo se uskoro na jednomu od videa o joga učiteljici Mayi ili Nataliji, Španjolki koja ima najkul koncept store i restoran na Goi. Pa ondak Mumbai … pa tko zna! Odoh dalje mumljat svoju, pardon, Durgha Naam mala mantru