U domu kod More less Ines.

Zima će biti duga, iskoristite je za rad na sebi, za stvaranje nekih novih hobija, kaže Ines Šitum koja stoji iza bloga i Instagram profila More less Ines

Imam osjećaj da će ovaj siječanj biti jaaako dug. Zato se odlučujemo za terapiju lijepim i nastavljamo s posjećivanjem domova meni dragih i zanimljivih ljudi. Ovih dana posjetili smo dizajnerice Leu Aviani, Mariju Ružić, Lanu Lovrić, cure iz Shamai Grina blogere koji stoje iza blogova Cookam i guštam, Da mi je nešto slatko, Kuživancija, Hungry Mile, Project We Travel, Krameraj… a danas idemo kod Ines. More less Ines i kod njezine preslatke obitelje s tri divne djevojčice.

– Pretpostavljam da voliš Božić i vidim da si vrlo rano dekorirala stan. Kad si krenula s dekoriranjem?

Ines: Jako volim Božić. Oduvijek sam bila božićni tip i nekako mislim da to sve kreće od doma. U kući mojih roditelja uvijek se osjećao taj veseli blagdanski duh uz pjesme na radiju, brat i ja bi kitili jelku, tata zamatao poklone, mama pekla kolače. To je bilo baš posebno razdoblje kojem sam se jako veselila kao mala. Sad mu se jednako jako veselim ali kroz malo drugačiju dimenziju. Gledam svoje curke i veselim se svim našim božićnim filmovima, i već pomalo obiteljskim tradicijama. Stan sam okitila početkom prosinca, ali jako jednostavno. Većina božićnih dekorativnih sitnica i dalje stoji u kutiji. Neke su mi pomalo dosadile, a za neke mislim da bi bilo baš too much. Tako da, iako sam počela rano s dekoracijama, stan je dugo bio okićen jedino svježim zimzelenim biljem i lampicama. Bor je čekao svoj red na Badnjak. To nam je tradicija. Volim krenuti s dekoriranjem čim nam se pojavi prosinac jer volim to iščekivanje. Uživam u tom procesu planiranja, maštanja, stiliziranja i dekoriranja. Kroz malo manje od četiri tjedna odbrojavanja do samog Božića ima puno prostora za nove ideje, fotkanja, dekoriranja, DIY projekte i guštam to podijeliti s drugima na Instagramu i svom blogu.

– Koja ti je ove godine bila ideja, tj. koncept uređenja?

Ines: Ove godine sve nekako minimalno i živo. Maknula sam sve umjetne girlande i dekoracije, i dala prednost pravoj nordijskoj jeli, čempresu, boru, eukaliptusu, maku, češerima. Slučajno sam zapela na zelene svijeće u Ikei i jako mi se dopala nijansa. Uzela sam zapravo zelene, ali i ziheraški bijele. Na kraju sam se ipak odlučila za zelene, s time da sam razmišljala i o mat crnima jer mislim da bi se odlično uklopile uz Ferm Living zdjelu koja zapravo ima ulogu adventskog vijenca. Svakako uživam u ovom stilu trenutnom, minimalističkom, gdje cijeli stan odiše prirodom. Vidjet ćemo što će nam donijeti sljedeći Božić!

– Znači, često mijenjaš božićne dekoracije ili je svake godine slično?

Ines: Svake godine ponešto zamijenim, ponešto poklonim, ponešto kupim. Kao i za svako doba godine što se tiče dekora. Uvijek imamo neke trendove. Ovih blagdana to su na Instagramu uveliko papirnate zvijezde, krugovi i DIY projekti. S obzirom da sam se time već zabavljala prošlog Božića, ovog sam se odlučila isplesti nekoliko girlandi. Bilo mi je samo bitno da su prirodne i što jednostavnije. Kupila sam jednu novu zvijezdu koja nam je iznad blagovaonskog stola u ulozi lampe, a jednu sam iskoristila još od prošle godine. Božićne kuglice ne mijenjam već godinama, zapravo od kad imamo prvi obiteljski bor. Svake godine kupila bih pokoju novu i baš sam već lagano sentimentalno vezana za njih tako da će jedino bor ove godine biti kičasti kao i svake godine do sad. Jako volim guste i visoke borove. Dobro pa imamo veliki prostrani dnevni boravak jer ne znam kako bih se pomirila s malim borićem.

– Koji ti je omiljeni božićni ukras? Ima li neka priča oko njega?

Ines: Omiljeni božićni ukrasi su mi definitivno sve kuglice koje sam skupljala godinama. Neke su pokloni, neke sam sama kupila kao dio božićnog poklona. To je nešto što mi ima dušu i što ne mogu zamisliti da bih mogla zamijeniti samo tako.

– A obiteljski ritual? Imate li neku vašu obiteljsku božićnu tradiciju koja se obavezno svake godine ponavlja?

Ines: Obiteljskih rituala imamo nekoliko. Najdraži mi je definitivno biranje bora. U autu moraju obavezno glasno svirati božićne pjesme i biranje bora ne može biti gotovo u pet minuta. To je jedan obilan posao. Osim toga tu je pečenje kuglofa koji se jede na Božić za doručak, tu je pisanje i slanje božićnih čestitki i slaganje đumbirove kućice. I dakako gledanje Kevina. A od nedavno curkama se svidio i Tim Burtonov film Nightmare before Christmas tako da nam je i to na popisu.

– Kako ste proveli ovaj Božić?

Ines: S obzirom na mjere, ovaj Božić proveli smo u Zagrebu. Bili smo jedan od prethodnih vikenda kod mojih roditelja u Zagorju, tako da se nismo vidjeli za sam Božić. Jako mi nedostaje brat. Živi u Engleskoj od prošle jeseni, i nismo se vidjeli već godinu dana radi cijele ove situacije. Da može doći, to bi mi bio najljepši poklon.

– Voliš li kuhati? Koje ti je omiljeno jelo/kolač?

Ines: Volim kuhati ali u zadnje vrijeme kuhanje je preuzeo moj Ivan. To mu super ide, a i radno vrijeme mu dozvoljava da se u jutarnjem terminu posveti ručku. Tako da je češće on u kuhinji nego ja. S kolačima je vrlo slično. Moj domet je kuglof i to je to. Bitno mi je da napravimo neke suhe brzinske kolačiće s curama kako bi se zabavile, ali ako vidim da mi vrijeme ne dozvoljava neke velike eksperimente u kuhinji, ne opterećujem se time.

– Ova godina svima je bila veliki izazov. Što te sve naučila?

Ines: Ova godina me naučila da imam što čvršću vjeru u sebe i da je sve moguće, samo treba biti uporan i dosljedan samom sebi. Naučila me i to da smo maleni u cijelom ovom svijetu i da puno znači da nisi sam. Da imaš voljene uz sebe jer je tako sve lakše. Vjerujem da će ova zima mnogima biti teška, pogotovo ljudima koji žive sami i upravo njima želim puno hrabrosti i topline.

– I za kraj, tvoja što bi nam svima savjetovala za blagdane, a i nakon njih?

Ines: Savjetovala bih da se ne brinu što je situacija takva kakva je, da ju prihvate kao jednu fazu o kojoj ćemo jednom samo pričati. Zima će biti duga, neka je iskoriste za rad na sebi, za stvaranje nekih novih hobija, da ulože vrijeme u nešto korisno i zabavno naravno. Da se sjete nekih ljudi kojima se nisu dugo javili i neka im pošalju poruku ili još bolje, neka ih telefonski nazovu! Vjerujem da će ih jako razveseliti! :)

Uživajte u fotkicama doma Ines Šitum (za otvaranje fotogalerije kliknite na fotografiju)

Wordpress Gallery Plugin Free