‘Get out there and live a little’ Lanina je poruka za 2021.

Danas smo u domu Lane Lovrić, dizajnerice koja stoji iza LOLA postera i brojnih reklama koje volimo

Već se danima virtualno posjećujemo po kućama. Danas idemo kod Lane Lovrić, meni posebno drage dizajnerice, marketinške stručnjakinje, stilistice… autorice LOLA plakata koji su mnogima vratili nadu i osmijeh na lice. Za Lanu ova je godina bila miks osjećaja. Ostvarenje želje za osamostaljenjem, otvaranje svog dizajn studija, pokretanje brenda LOLA… i sve to u godini pandemije, potresa, neizvjesnosti…

– Ova godina je po mnogo čemu bila jako posebna. Kakva je tebi bila? Jel’ te barem jednoj pozitivnoj sitnici naučila?

Lana: Uistinu je to bila po mnogočemu drugačija godina. S jedne strane, svi smo bili okruženi događajima koji su utjecali na nas, uz prisustvo straha od zarazne bolesti, potresa, pa i same neizvjesnosti. No, s druge strane, meni su se paralelno odvijale promjene u karijeri. Taman sam netom prije zamahnula prema ostvarenju svojih dugo iščekivanih snova i želja za osamostaljenjem i krenula u samostalne poduzetničke vode otvaranjem vlastitog dizajn studija. Bilo je puno upitnika nad mojom glavom kada je cijeli svijet krenuo u lockdown, a ja sam preispitivala svoje odluke. No unatoč tomu, osjećaj je bio onaj pravi i brzo sam shvatila da će ova godina itekako preispitati moje mogućnosti, snagu i ustrajnost te biti pravi poduzetnički test. Uvijek sam se povodila mišlju da ne postoje problemi, već samo izazovi koje moramo prevladati, a tako sam prihvatila i ovu posebnu 2020. godinu. Bio je to velik izazov, a sada na njezinom samom kraju i nakon prve godine poslovanja mogu reći da sam prilično zadovoljna.

– Ti si u ovoj ludoj godini pokrenula i još jedan svoj brend s LOLA?

Lana: Tako je! Vrijeme karantene i jedan projekt uređenja kuće, bili su početak brenda koji slavi umjetničku jednostavnost i čistoću te donosi dizajn u interijer. Riječ je o brendu
LOLA Art, web shopu s umjetničkim posterima. Volim reći kako su LOLA posteri moj osobni osjećaj slobode, a drugima odgovor na prazne zidove. Projekt LOLA nastao je kao odličan bijeg od stvarnosti. U stvarnom vremenu događao se potres, a ja sam se okrenula stvaranju. Bili smo okruženi porukama o fizičkom distanciranju, a ja sam stvorila način povezivanja s umjetnosti, izražavanjem i u konačnici s drugim ljudima. Bio je to jedan moj bijeg od svih negativnih vijesti, od svih brojki kojima smo bili opterećeni. Dobro je poznato uvriježeno mišljenje da su karantene i slični događaji katalizatori za kreativnost i inovacije. Napokon sam imala svo vrijeme za sebe, koje kao da je stalo, a impulsi i podražaji koje smo svakodnevno doživljavali na trenutak su nestali, stvorivši idealnu podlogu za stvaranje i nove početke. Sada je iza mene rad na web stranici, jesenska kolekcija, a i zimsku kolekciju postera polako završavam. Puno je još ideja koje bih voljela vezati uz taj brend, ali polako…

– Kada bi 2020. godina bila plakat, kako bi izgledao?

Lana: Kada bi 2020. godina bila poster, izgledao bi pola crn, pola bijel. Ljudi bi u tom posteru vidjeli više crne ili više bijele, ovisno o svojim optimističnim ili pesimističnim pogledima na život. Bila je to godina na čije događaje osobno nismo mogli utjecati. Jedino što smo mogli je uzeti sve dobro što ti nudi, prilagoditi se, prihvatiti nove promjene i ne izgubiti sebe putem.

– A 2021.?

Lana: Gajim nadu da će 2021. godina biti puno bolja i da ćemo se naučiti boriti s ovom situacijom, pa bih i posteru u čast dolazećoj godini posvetila citat: „Get out there and live a little“. Od svega mi najviše nedostaju druženja, pa bih to, i drugima i sebi, prizvala u idućoj godini.

– U kojem si ove godine moodu blagdanskog uređenja?

Lana: Ove godine sam dom uredila modernim božićnim dekoracijama uz jedan stalan tradicionalan bor u crvenim i zlatnim bojama, okićen ukrasima koji su se godinama skupljali i pomno birali. Bor generalno unosi sreću u naš dom, ali najviše mu se raduju moje curice. Ovog Božića želja mi je bila cijeli stan prožeti božićnim dekorom, ali ne na način da ga opterećuje, zatrpava, već da na pojedinim dekor punktovima radim neke prilagodbe postojećih dekoracija. Tako je npr. stakleno zvono koje je inače uvijek na tom mjestu, sada ispunjeno zlatnim kuglicama i češerima, a vaze pinusom, božikovinom ili eukaliptusom. Ove godine sam izradila 2 božićna vjenčića, jedan za vrata od lovora i lana, a jedan za staklenu vitrinu od eukaliptusa i sušenog siraka. Na svakom prozoru je po jedna Ikeina božićna zvijezda koje najviše šire božićnu čaroliju kroz naš dom. Te viseće lampe prve se pale ujutro nakon buđenja, a gase s našim odlaskom u krevet.

– Kakav tip božićnog ukrašavanja najviše voliš? Kako bi izgledala tvoja dream house za proslavu Božića?

Lana: Najviše sam sklona modernom načinu ukrašavanja; minimalizam, jednostavnost i upotreba boja koje se baš ne vežu uz sam blagdan. No moji slavonski korijeni, pa i djeca, često utječu na neka kompromisna rješenja, pa ćete tako npr. kod nas na blagovaonskom stolu uvijek naći pšenicu, a ispod bora betlehemsku štalicu. Mašta mi često dozvoljava da zamišljam drvenu montažnu kuću koja bi bila idealna za vrijeme proslave Božića. Bila bi to kuća s velikim staklenim stijenama i pogledom na snježne obronke te s velikim prostorom za druženje uz kamin.

– Imaš li neku omiljenu dekoraciju koju voliš?

Lana: Jako volim orašare. Baš sam nekako sklona tim uniformiranim bićima koji zrače nekom posebnom božićnom čarolijom. Imam ih nekoliko i uklopila sam ih s ostalim bojama dekoracija u domu.

– Jesi sa svojim curama radila nešto od DIY dekoracija?

Lana: Ove godine smo priredili iznenađenje za sve prijatelje u razredu starije kćeri i za svakog smo zajednički ručno oslikali i ukrasili kuglice. Cure su i samostalno ukrasile bor, a u tom zadatku su posebno uživale. Jako nam je neobično što ove godine nećemo moći obilaziti obitelj i prijatelje i čestitati im, pa smo doskočili tome i napravili svima božićne čestitke te ih poslali poštom. Bit će to lijepo iznenađenje za sve nama drage i bliske ljude.

 

 

 

– Ti za Badnjak imaš i rođendan… Kako je to imati duplo slavlje? Jesi li si kao klinka bila zbog toga sretna ili…?

Lana: Vjerovali ili ne, često na to zaboravim. Uvijek mi je rođendan bio pomalo u drugom planu, a slavlja su se često spajala u jedno. Iako me to često kao dijete smetalo, godinama sam to prihvatila pa tako svake godine prijateljima priredim božićno-rođendansku večeru. To je već postala tradicija, no ove godine smo ju, naravno, preskočili.

– Kako kod vas izgleda izgledati slavljenički ručak?

Lana: Iako ove godine slavlja nema, svejedno mi je namjera potruditi se oko ručka i učiniti ga svečanim za svoju obitelj. Nije to ništa neobično jer nam često nedjeljni ručak zna biti posebno dekoriran, a za ovaj blagdanski sam se posebno potrudila. Na stolu su tradicionalna slavonska jela, a za tortu sam odabrala malo neobičan format: božićni kolač Buche de Noel pripremljen u obliku rolade. Mascarpone i čokolada dva su sastojka kojima moja obitelj teško može odoljeti. Bogati ručak pratila je dekoracija na stolu – laneni stolnjak neutralne boje, vaza s eukaliptusom s visećim crnim kuglicama te zlatne svijeće. Pribor za jelo omotala sam tamnozelenim salvetama uz ukrasnu grančicu eukaliptusa, a svoju priliku dobilu su lijepe čaše na nogicama i svečani tanjuri.

– Znam da jako voliš dekorirati dom i stvarati ugodnu atmosferu. Koji su tvojih 5 tajnih aduta za čarobnu atmosferu u domu?

Lana: Recept za čarobnu atmosferu su zasigurno lampice kojih nikad nije dovoljno, svijeće na stolu, ugodni mirisi koji se šire iz pećnice, svježe cvijeće i na kraju – smijeh. Smijeh je možda jedan od glavnih aduta koji ispuni svaku prostoriju.

– Snimala si jako puno reklama i kampanja za spavaće sobe i krevete. S kakvom posteljinom i dekoracijama se postiže najčarobnija blagdanska atmosfera u spavaćoj sobi?

Lana: Posteljina s blagdanskim motivima, lampice iznad kreveta te slojevitost savjet su za najčarobniju dekoraciju spavaće sobe. Slojevitost ćete postići s upotrebom nekoliko različitih dimenzija jastuka i ukrasnih jastučića te prekrivačima ili pletenim dekama. No osobno nisam sklona takvom dekoriranju spavaće sobe, kod mene ćete stoga pronaći hladnije tonove i tamniju atmosferu idealnu za spavanje. Također preferiram praktičnost i što manje dekoracija na krevetu – putanja odlaska u krevet prilično pravocrtna i pojednostavljena.

– I za kraj, što bi nam ti svima savjetovala za iduću godinu? 

Lana: Posljednjih dana sam sklona razmišljanju kako se bliskost ne mjeri u metrima već u količini ljubavi i osjećaja jedni prema drugima. Zato želim svima zaželjeti veliku količinu bliskosti u kojem god obliku ona bila, puno zdravlja te prihvaćanje svijeta i promjena koje nam donosi. Iskrenost, tolerancija, poštivanje oduvijek su bile vrijednosti na koje možemo utjecati i htjela bih svima poželjeti veću količinu istih u idućoj godini. Pokažimo ljubav, prijateljstvo i zajedništvo više nego ikad!

Uživajte u fotogaleriji (za otvaranje kliknite na sliku ispod).

Wordpress Gallery Plugin Free

A sada trk na galeriju s LOLA posterima… (za otvaranje kliknite na sliku ispod).

Wordpress Gallery Plugin Free