Blagdani kod dizajnerice Lee Aviani

Vrlo je malo potrebno za sreću. Čuvajte svoju obitelj, svoju djecu i prirodu, kaže dizajnerica Lea Aviani koja nas je ugostila u svom domu u Splitu

Još par dana se posjećujemo po kućama i pričamo o blagdanskom dekoriranju, običajima, obiteljskoj tradiciji, nadanjima za novu 2021. godinu. Danas smo kod dizajnerice Lee Aviani, splitske dizajnerice koja stvara predivne interijere, hotele, vile, ali i dizajnira divne bezvremenske komade namještaja. Njezin Dande proizvodi Moroso, ugledni talijanski proizvođač namještaja, i jedan je od rijetkih stolaca na svijetu koji izgledaju jako karizmatično, atraktivno, elegantno i tanko, a zapravo su vrlo izdržljivi i udobni. Dande se nalazi i u Leinoj blagovaonici, a kako izgleda ostatak stana, zamolili smo Leu da nam pošalje par fotkica i da malo popričamo o blagdanima i ovoj ludoj godini koja je iza nas…

– Kako izgleda tvoj dom ovih blagdana?

Lea: Za blagdane volim da ima boja, da sjaji, ali ipak svake godine odlučim ovisno o trenutnom raspoloženju koje će boje prevladati.

– Mnogi mi kažu da su ove godine napravili neki odmak od prošlih godina, pa su išli ili na jednostavnost ili na blještavost… Kakva je kod tebe?

Lea: Inače mi za Božić prevladava crvena boja, ove godine sam je skroz zaobišla, ne znam ni sama koji je razlog.

– Koje boje, materijali, teksture?

Lea: Ne volim jednoličan, ujednačen stil za Božić pa tako ne mogu izdvojiti jednu boju, uvijek je to više boja ali od materijala prevladavaju prirodni materijali poput slame, svježih biljki. Božić je za mene obitelj i svi ukrasi koje imamo su ili naslijeđeni izrađeni od nekog člana obitelji ili kupljeni na nekom putovanju. Dok kitimo bor uvijek se prisjećamo tih trenutaka i situacija. Stil mi nije definiran, njega kreiram ovisno o raspoloženju.

– Mnogima je bor centralno mjesto. Je li i kod tebe tako?

Lea: Uvijek imamo prirodni bor jer mi je miris bora najvažniji dio Božića, biramo veliki i kitimo ga uvijek s djecom.

– Koji ti je omiljeni božićni ukras? Ima li neka priča oko njega?

Lea: Ima ih više, volim posebno one koje su djeca izradila, a posebno volim ovčice i Mariju s Isusom koje je izradila moja mama. Imamo po jedan ukras s borova naših prabaka i njih prve stavljamo na bor.

– Imate li neku vašu obiteljsku blagdansku tradiciju koja se obavezno svake godine ponavlja?

Lea: Ručak na Božić u našem stanu s cijelom obitelji.

– S obzirom da si dizajnerica koja dizajnira Tvoji interijeri uvijek imaju toplinu, radost, posebnost, eleganciju… Koliko vidim po društvenim mrežama, takav je i tvoj dom.

Lea: Hvala ti na tome. Moj dom je najbolji odraz mene. Iako volim različite stilove i volim kreirati interijere ovisno o krajnjim korisnicima u mom stanu sve je prilagođeno našim potrebama. Ja bih možda češće mijenjala i raspored jer volim promjene ali suprug mi to ne voli pa se kontroliram. Jako volim svoj životni prostor i puno boravim u kući. Imamo prekrasan pogled na more i zahvaljujući tome nikad nisam pa ni u najgoroj karanteni koju smo imali ove godine imala osjećaj  zatvorenosti.

– S obzirom da si dizajnerica koja dizajnira divne stvari. Imaš li neki svoju “božićnu instalaciju” u prototipu?

Lea: Imam jednu ideju ali nisam je nikada razradila do prototipa.

– Znam da imaš izvrstan ukus – možeš li nam otkriti par darova koji bi se svidjeli ženama sa stilom?

Lea: Volim darivati, poklone uvijek kupujem ranije u miru, a možda bih izdvojila posuđe, vaze obožavam.

– A dizajnerima? Ima li neki dar koji je na wish listi većini dizajnera i arhitekata?

Lea: Uvijek knjige, s tim nikada nećete pogriješiti.

– Po čemu ćeš sve pamtiti 2020. godinu? Jel’ ima nešto što te je dobro naučila?

Lea: Jako mi je bila teška ova godina, jako tužna, a naučila sam puno. Vrlo je malo zapravo potrebno za sreću, čuvajte svoju obitelj, svoju djecu i prirodu.

– A što bi voljela od 2021. godine?

Da bude slobodnija, optimističnija.