Božić kod Ana-Marije Bujić

Ovih dana izašla je njezina nova kuharica ‘Sasvim mala božićna kuharica’ s receptima za blagdanske slastice i idejama za jednostavan DIY Božić… Kako si dobro isplanirati i pojednostaviti blagdane popričali smo s Ana-Marijom Bujić

Lagano se prebacujmo na blagdanski mood i svaki dan donosimo vam inspirativne blagdanske priče, dekoracije, inspiracije, ideje… Svoje blagdansko ‘putovanje’ započinjemo u Dubrovniku u domu svestrane Ana-Marije Bujić, prevoditeljice, profesorice, autorice bloga Da mi je nešto slatko, suvlasnice restorana Pantarul, autorice divnih kuharica…

– Ovih dana izašla je tvoja nova ‘Sasvim mala božićna kuharica’, možeš li nam ispričati malo o konceptu knjige?

Ana-Marija: Koncept knjige je takav da se slatka strana Božića zaokruži sa svih strana. Jedno od poglavlja posvećeno je tradicionalnim slatkišima, jedno nekim novim okusima koji se dobro uklapaju u naše blagdanske običaje, jedno tortama i malo većim kolačima. Tu je i poglavlje s jestivim darovima i jedno malo poglavlje „Uradi sama” u kojem sam odabrala nekoliko vrlo jednostavnih ideja za dekoracije koje možemo izraditi kod kuće, bez nekog posebnog materijala.

– Ove godine imaš i dvije opcije omota. Srebrna slova i zlatna…

Ana-Marija: Kad horoskopskoj vagi daš da bira između podjednako lijepe zlatne i srebrne folije za slova na koricama knjige, dobiješ jedan veliki problem! Kako sam vidjela da mi samoj odabir nikako ne ide, pitala sam i publiku i u svim anketama rezultati su bili 50-50 ili 49-51. U tiskari su rekli da je njima svejedno pa je na kraju najbolje bilo zadovoljiti svačije želje. Ovo je naime jedna od rijetkih takvih prilika u životu! Ta su srebrna/zlatna slova došla kao lijep akcent na inače dosta tamnu fotografiju koja se našla na naslovnici, a za koju nisam imala nikakve dileme da se na naslovnici treba naći. Tu svoju misao nisam još bila stigla podijeliti s dizajnericom, ali kad sam joj poslala fotku, samo je kratko napisala: „Za korice!” Lijepo je raditi s nekim s kim si na istoj estetskoj valnoj duljini.

– Koji ti je omiljen recept iz božićne kuharice?

Ana-Marija: Ima ih nekoliko – vanilin kiflice bez kojih mi je Božić nezamisliv, orahnjača koju radim samo dvaput godišnje pa ima poseban šarm. Jako mi je drag DIY projektić papirnatih zvijezda od vrećica. Vrlo efektno, a gotovo za 15-ak minuta.

– Tvoje kuharice su divne jer osim recepata i inspiracija za dekoriranje uvijek nude i hrpu praktičnih savjeta..

Ana-Marija: Trudim se da uvijek ti recepti nose neku dodanu vrijednost jer znam da svatko od nas u bilo kojem trenutku može otići na internet i pronaći bilo koji recept za bilo što na svijetu. Osobni pečat – neka anegdotica ili savjet – ono je što će nečiji recept izdvojiti iz mase sličnih. Ovaj sam put osim samih recepata u knjigu uključila i savjete za lijepo oblikovanje keksa kao i velik popis kojekakvih savjeta za što uspješnije pečenje kolača – za Božić, ali i tijekom ostatka godine.

– Otkrij nam 5 najboljih savjeta za manji stres za pripremu božićnog ručka?

Ana-Marija: Po osnovnom postulatu moje prethodne knjige „Pantarul doma”: što god možete – pripremite unaprijed. Ne pripremajte puno novih jela ako vam dolaze gosti. Pospremajte dok kuhate. Budući da je Božić ionako vrijeme zajedništva – zadužite svakoga da vam u nečemu pomogne. I na kraju – stresa u kuhinji je uvijek točno onoliko koliko mi sami dopustimo. Čak i ako sve izgori – sva je prilika da ipak nećete ostati gladni. Dakle, opustite se i imajte vjere u svoju pečenku!

– Što ćeš ti ove godine spremati?

Ana-Marija: Vjerovala ili ne – ništa :) Imam tu sreću da su starije generacije žive i zdrave i da jako fino kuhaju tako da smo za Božić kod moje babe. Na stolu će se vjerojatno naći pečenje i dubrovačka zelena menestra.

– A od slatkog?

Ana-Marija: E, tu ću si dati oduška. Vanilin kiflice, orahnjača, kokos kuglice, rum kuglice i londoneri su u Sasvim maloj božićnoj kuharici s razlogom u poglavlju „klasika” jer se ne mogu sjetiti kad je Božić protekao bez njih. Osim toga, vidjet ću za što je moja malena najviše raspoložena pa pokušati napraviti nešto šareno i dječje što bi nju veselilo. Još nisam odlučila što će to biti.

– Djeca jako vole izradu božićnih keksića. Ima li nešto što tvoja malena voli izrađivati?

Ana-Marija: Karmen voli „pomagati” kad god se nešto u kuhinji događa, a naročito je sretna kad ukrade žličicu kreme ili komadić tijesta i misli da je ne vidim. Od blagdanskih slastica najdraže joj je isto što vjerojatno i svoj djeci – keksi u raznim oblicima – borići, srca, zvijezde.

– Jel’ može recept za neke “dječje” keksiće ?

Ana-Marija: S djecom se ne smije previše komplicirati i treba im kuhanje učiniti zabavnim. Upravo zato kad radimo ove kekse u oblicima, najprije sama napravim tijesto (125 g maslaca, vanilin šećer, 150 g šećera u prahu, 2 jaja, 190 g brašna, 60 g mljevenih lješnjaka i 1/4 vrećice praška za pecivo), a zatim Karmen pomaže s valjanjem i izrezivanjem oblika pomoću kalupića.

– Jesi li krenula s dekoriranjem doma? Kako će izgledati? U kojem si koloritu/temi/moodu?

Ana-Marija: Naš mali dom od 40 m2 služi kojekakvim funkcijama – od one osnovne stambene, pa sve do privremenog skladišta, studija za snimanje, i poštanskog centra za otpremu knjiga. Drugim riječima, iako to sve odlično funkcionira za tako malen stan, slobodnog prostora nema baš previše pa je fokus – naravno – na jelki.

Kao i sva djeca, i Karmen voli da je drvce veliko pa joj tu želju i ispunimo bez obzira na spomenutu kvadraturu. Dekoracije na njoj neutralnih su tonova s dosta srebra i zlata, ponekom sušenom hortenzijom, nekim starim dekoracijama, pa čak i nekim starim kalupićima za kolače – jer… zašto ne? :)

Ove godine me jako vuku i gole grane pa tražim način kako da jednu prekrasnu koju smo pronašli u šetnji pričvrstim na zid. Kad to uspijem, na nju ću samo nabaciti sitne lampice. Prozor sam iscrtala markerom za staklo i prepun je kućica nizozemskog stila koje vire između biljaka koje se nalaze na ormariću tik do prozora. Bijelo, a veselo.

– Kakve božićne dekoracije najviše voliš?

Ana-Marija:Toliko ih je prelijepih da je baš teško izdvojiti! Ali jako volim vijence od kojekakvog bilja koji idu na zid, bilo kakve prirodne dekoracije, fine staklene kuglice za bor, dekoracije na prozorima svijeće i nizove lampica tople bijele svjetlosti – s njima je sve romantično i toplo! Posebno su mi drage dekoracije koje su već generacijama u našoj obitelji (bijela ptičica koja se nalazi na klapnama kuharice jedna je od njih) kao i one koje sam donijela s putovanja ili pronašla na Hreliću.

– S obzirom da si žena koja sve stiže – i imat restoran, raditi kuharice, imati svoj blog, prevoditi, podučavati jezike… – koja je tvoja tajna sretnih božićnih blagdana?

Ana-Marija: Ma nema tu tajne jer mislim da blagdanska sreća dolazi iz istih izvora kao i sreća tijekom ostatka godine: od onih koje volimo.

Btw kuharicu možete prelistati i naručiti na ovom linku, a uskoro vam pripremamo i jedno malo darivanje. Stay tuned.

A sada uživajte u fotogaleriiji. (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod).

Wordpress Gallery Plugin Free