Ljubav ide kroz želudac. Božić kod Tanje

A sada nešto baš divno i jaaaako ukusno… Idemo kod Tanje Pastuović Klaić s bloga Cookam i guštam

Već danima idemo po kućama mojih prijatelja, inspirativnih dizajnera, blogera, arhitekata, kreativaca… i pričamo o Božiću, običajima, obiteljskim ritualima… Večeras smo kod Tanje Pastuović Klaić koja stoji iza bloga Cookam i guštam. 

VIGOR KLAIĆ

– Ova godina je po mnogo čemu posebna. I baš zbog svega toga, mnogi su ranije nego ikad krenuli s ukrašavanjem doma i božićnim kolačićima? Kakva je situacija bila kod tebe?
Tanja: Da, ova je godina puna izazova i ne čudi želja da barem taj naš mikrosvijet malo uljepšamo, učinimo ugodnijim. Kod mene, zbog posla kojim se bavim, sve počinje puno ranije, kuća već početkom studenog miriše na medenjake i začine. S ukrašavanjem idem postupno, krećem s biljkama – božikovinom, ileksom, eukaliptusom, pa granama jele i bora, golim šibama. Sve su to zapravo i rekviziti koje u ovo doba godine koristimo za slaganje setova i fotografiranje hrane. Bor dolazi na kraju.

VIGOR KLAIĆ

– U kojem si moodu – tradicionalnom, modernom, u kojim bojama?
Tanja: Ne baš tradicionalnom, više modernom, ali ne mogu reći niti da slijepo slijedim trendove. Imam dosta tamnih kuglica, to sam osvijestila tek kad sam ih krenula vaditi iz kutija. Ove godine sam iz šume dovukla odbačene gole grane, objesila ih na zid i ukrasila kuglicama. Baš sam zadovoljna kako izgledaju.

VIGOR KLAIĆ

– Kakav tip božićnog ukrašavanja najviše voliš?
Tanja: Volim kada prostor nije pretjerano nakićen i volim ručno izrađene ukrase. Sama sam izradila dva zidna vjenčića i baš sam guštala u kreiranju i slaganju. Uglavnom sama umatam poklone, napravila sam i neke jednostavne ukrase od papira a često za dekoraciju koristim i kolačiće koje ispečem. Ipak, kada su u pitanju svijeće i lampice, tada ne poznajem minimalizam. Neka svijetli!

VIGOR KLAIĆ

– Imate li neke obiteljske rituale za Božić? Jel’ kite bor na Badnjak ili?
Tanja: Bor uvijek kitimo na Badnjak, nakon ručka. Dok je Vigor bio mali, veliku smo pažnju pridavali zajedničkoj potrazi za idealnim drvcem. Pokloni se otvaraju na božićno jutro.

VIGOR KLAIĆ

– S obzirom da fenomenalno kuhaš i radiš fantastične kolače, što ćeš sve ove godine pripremati?
Tanja: Hvala ti. Postoje oni neki klasici koji u našoj kući uvijek obilježe ovo adventsko vrijeme, obavezno pravim medenjake koje onda oblikujem i ukrašavam prema trenutnoj inspiraciji, bude tu kućica, pahuljica, borića… a jako volim i kuglofe, tako su svečani.

VIGOR KLAIĆ

– Kako će izgledati božični ručak? (od jela do dekoracije)
Tanja: Još nisam sigurna u kojem ćemo uopće sastavu biti za božićni ručak, takva je godina. Za početak će biti juha s okruglicama od griza i s puno povrća. Vjerojatno ću i ove godine peći gusku, svi je volimo jesti, a pripremam je samo za ovakve posebne prilike. Za prilog će biti domaći mlinci i pire od celera i pastrnjaka. I puno svježe salate. Za kraj neka torta po Vigorovom izboru (vjerojatno nešto kremasto i čokoladno). Dekoracija jednostavna i prigodna, pokoja grančica jele i svijeće čine razliku od svakodnevnog.

VIGOR KLAIĆ

– Koje ti je omiljeno blagdansko jelo?
Tanja: Nemam baš neko omiljeno jelo, volim te neke pečenkice koje onda za blagdane malo svečanije ušminkam.

VIGOR KLAIĆ

– A kolač?
Tanja: Hm… može lista kolača, haha? Linzeri, išleri, matrosen, mađarica…

VIGOR KLAIĆ

– S obzirom da ti kolači uvijek fenomenalno uspiju, pliz otkrij nam par univerzalnih korisnih savjeta za pripremu?
Tanja: Za početak, važno je pročitati recept s razumijevanjem ;) Može zvučati smiješno, ali često se dogodi da je pećnica već zagrijana i mikser u ruci kad nastupi panika jer nekog ključnog sastojaka nema u hladnjaku. Druga stvar, isto naoko banalna, ali zapravo važna – raščišćena radna površina, ako oko vas vlada kaos, sva je prilika da će nastati panika, a znamo da to nije poželjna pojava.

VIGOR KLAIĆ

– A dekoriranje?
Tanja: I najsvečanija torta može se ukrasiti jednostavno a efektno, malo svježeg ili dehidriranog voća, nastrugana čokolade, razmrvljeni keksić, poneka puslica ili medenjak mogu sjajno poslužiti. Nije uvijek presudna neka zahtjevna tehnika ni silna vještina.

VIGOR KLAIĆ

– U koji se kuhinjski gadget isplati uložiti novac ako želiš divine kolače?
Tanja: Dobri kuhinjski roboti su odlična investicija jer ozbiljno štede naše vrijeme I odlični su pomagači. Ja nisam možda baš najrealnija osoba koju ovo treba pitati haha, dugo mi je predmet želje bio mikser, ali ne bilo koji nego The Mikser (ok, nećemo sada reklamirati brend) i sad kad ga imam, još uvijek sam poprilično zaljubljena u njega (hahaha). Ali, budimo iskreni, sjajni kolači mogu se pripremiti bez ikakvih skupih gadgea ;)

VIGOR KLAIĆ

– Kako si smanjiti stres za blagdane?
Tanja: Možda je najlakše smanjiti očekivanja, manje pozornosti pridavati materijalnom. Kada je priprema hrane u pitanju, sve što podnosi stajanje možemo pripremiti dan-dva ranije.

VIGOR KLAIĆ

– Ima li nešto što te dobro naučila ova godina?
Tanja: Naučila me strpljenju i podsjetila na važnost nekih malih stvari koje su često zapravo najvažnije.

VIGOR KLAIĆ

– I da kraj, što bi nam ti svima savjetovala za iduću godinu… (neka tvoja božićno-novogodišnja čestitka)
Tanja: Želim nam svima brz povratak na staro normalno, zagrljaje s najdražima, puno smijeha i ljubavi.

VIGOR KLAIĆ

Uživajte u divnim fotografijama Tanjinog sina, Vigora Klaića… (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free

A sada idemo kod Ane Horvačić Debić, Marije Ružić, Jelene i Dine, Edi Antonije Brljafe, Hungry Mileta, Edite Šimić, Ana Marije Bujić…

Popis će se ovih dana jako proširivati, pa svako toliko provjerite kod koga smo došli doma.  Btw slobodno nam možete slati i svoje božićne dekoracije na boba@dblog.hr