Božić kod dizajnerice Marije Ružić Vukmanić

Gradnja kuće stres je svoje vrste, a posebice usred pandemije i lockdowna. Kako je sve prošlo ispričala nam je poznata mlada dizajnerica koja stoji iza brenda VAU

Ovi blagdani će na Dblogu biti ljepši nego ikad. Svaki dan idemo u dom nama jako drage osobe i pričamo o Božiću, ukrašavanju, dekoracijama, stilovima, ovoj ludoj godini koja je polako iza nas i o svemu dobrom što nas je ipak naučila.

Danas idemo u dom meni jako drage dizajnerice – Marije Ružić Vukmanić, dobitnice brojnih Red Dot-ova, iF nagrada, German Design Awarda… i još desetaka drugih nagrada koje je uspjela dobiti prije 30-te i to sa svojim brendom VAU te u partnerstvu s Ruđerom Novakom – Mikulićem i dečkima iz Regular Companyja i Artisana.

Marija je mlada dizajnerica koja ima uistinu zanimljivu biografiju i iskustvo, a njezini se radovi prodaju u selektiranim dizajnerskim dućanima diljem svijeta. Ono što je meni divno kod nje je njezina skromnost, jednostavnost, mirnoća, radišnost, samozatajnost, dobrota…

Takve ljude jednostavno skužiš… I zato sam jako sretna što nas je Marija pozvala u svoj dom kojega su ona i suprug počeli graditi prošle godine i dovršavaju ga usred pandemije.

– Mjesecima na Instagramu pratim kako polako nastaje vaša kućica. Je li gotova? Hoćete li provesti Božić u vašoj novoj kući?

Marija: Kuća je manje više gotova. Ostali su još vanjski radovi u kojima nas je omelo vrijeme, tako da se nastavljaju s toplijim danima.  Provlačimo se oko skela i oko nas je sve blato, ali smo jedva dočekali da se doselimo tako da smo poprilično euforični.

Ovo će biti naš prvi Božić u kući. Prije par dana smo uspjeli naći bor tako da je sada i službeno Božić krenuo.

– Kako izgleda interijer? Jeste uspjeli sve posložiti ili još ima puno stvari koje čekaju?

Marija: Uspjeli smo nabaviti sve što nam je potrebno za početak, a ostatak ćemo po malo. Mislim da nikada nećemo sve posložiti, da će se interijer stalno mijenjati. Na proljeće nas čeka uređenje dvorišta i tom djelu se najviše veselim.

– Kako izgleda dnevni boravak?

Marija: Na izgled dnevnog boravka utjecalo je nekoliko faktora. Prvo, odlučili smo da ne želimo imati tv u klasičnom smislu, nego projektor. To podupire ideju da svjesno konzumiramo sadržaje. TV nije nešto u pozadini što se uvijek vrti, nego doživljaj gledanja izabranih sadržaja.

Također, kauč i fotelje smo okretali u krug kako bi podupirali druženje i komunikaciju. U prostoru se nalazi puno bilja te veliki prozori koji gledaju u naše dvorište u kojem sadimo drveće.  Istražujem ideju da kreiramo prostore koji nas podržavaju u stvaranju života kakav želimo.

– Koje boje, materijale, teksture ste koristili?

Marija: Baza su neutralne boje, prirodne teksture i materijali. Imamo puno drveta, sive i krem tkanine te mesingane detalje. Odlučili smo staviti neke drage komade koje smo dizajnirali pa tako imamo nekoliko stvari od Artisana i VAU. Izgled se mijenjao kroz proces, ali sam zadovoljna opuštajućom atmosferom.

– Kakav božićni stil najviše voliš?

Marija: Volim ugođaj koji daju božićne lampice i miris bora. Sve ostalo mi je manje važno. Ove godine božićni ukrasi su nastali slučajno, kada nam je Ivanova mama donijela grane imela i borova koje je nabrala u Lici. Svidjela mi se njihova divljina. Nakon toga smo odlučili nabaviti i živi bor koji ćemo kasnije zasaditi u dvorištu.

– Koji ti je omiljeni božićni ukras? Ima li neka priča oko njega?

Marija: Omiljeni božićni ukras su mi kuglice koje imamo od kada sam bila mala. Nekada su bile pune šljokica, međutim kako sam voljela trljati ruke u njih da budem i ja puna šljokica više ne izgledaju reprezentativno.

– A obiteljski ritual?

Marija: Obiteljska druženja.

– Imate li neku vašu obiteljsku božićnu tradiciju koja se obavezno svake godine ponavlja?

Marija: Božićna tradicija je mix obiteljskih tradicija moje i Ivanove obitelji, pa tako svi zajedno kitimo borove kod njegovih pa kod mojih, jedemo i puno se družimo.

– Kako ćeš provesti ovaj Božić? 

Marija: S obzirom na situaciju koja se mijenja iz dana u dan, vidjet ćemo. Odustali smo od planiranja.

– Pretpostavljam da je tebi 2020. donijela i neke lijepe stvari. Po čemu ćeš sve pamtiti ovu godinu?

Marija: Ovu godinu pamtit ću po puno promjena koje je donijela. Bila mi je jedna od najizazovnijih godina te dodatno stavila u fokus koliko je važno raditi na unutarnjom stabilnosti koja mi pomaže da funkcioniram bez obzira na sve nedaće izvana. I naravno pamtit ću je po gradnji i useljenju u kuću.

– I za kraj, s obzirom na to da si dizajnerica, pratiš trendove i imaš izvrstan ukus pliz daj nam preporuku za top 5 božićnih poklona za ljubitelje dizajna?

Evo mog top 5:
– za sve ljubitelje biljaShamai Grin
– lampa od dečki iz Regulara je u prodaji, može se nabaviti u Selecteddu, nije često neki naš dizajn u tako renomiranom brendu, tako da je to komadić povijesti
– za fine metalne dodatke (kućnom) uredu i poslovne poklone tu je naravno VAU
Boir je isto divan, za uživanje u ritualima hrane
–  I moji omiljeni susjedi sa sajma u Parizu, s divnim mobilima – Volta

Uživajte još malo u fotogaleriji (za otvaranje kliknite na fotografiju).

Wordpress Gallery Plugin Free