Slikarstvo je opet u modi. Barem na Dblogu.

Predstavljamo vam grafičkog dizajnera Nenada Devića i njegovu kolekciju Simplicity 2, ali i pozivamo na jednu akciju…

Pijemo kavu, sjedimo, smijemo se… Imamo tisuću zajedničkih tema. Znamo jako puno istih ljudi, imamo sličnu opsesiju dizajnerskim komadima, a zanimanja su nam donekle srodna. On je grafički dizajner i radi kod Lane Rosandić u Alertu, a prije je godinama radio u drugim agencijama i smislio stotine vizualnih identiteta, loga, raznih grafičkih rješenja… Kao i mnogi drugi grafički dizajneri tiskao je stotine tisuća raznih stranica svog dizajna. A kada je napravio svoj osobni projekt, Simplicity 2, rekao je: “nema tiskanja. Samo original – potez ugljenom ili grafitom po papiru”.

Nenad Dević

– Posve razumijem potrebu da želiš napraviti odmak od svakodnevnog posla kada radiš nešto za sebe, iako… moram ti priznati, mene tvoji radovi jako podsjećaju na plakate i ja sam mislila da su to grafike ili neki fini tisak – govorim opreznim glasom, ne želeći uvrijediti čovjeka.

Nenad Dević

– Vjerojatno ne možeš pobjeći od sebe, a nije ni čudno s obzirom da se tim poslom bavim već 29 godina – govori mi Nenad Dević, poznati zagrebački dizajner.

– Ali ni jedna nije ista. Svaka slika je drugačija i unikatna, iako su na njoj uvijek slični likovi – simplificirani on i ona – objašnjava Dević, dodajući kako obožava raditi velike formate te da mu je najčešći i najdraži format 70×100 cm.

Nenad Dević

– O, sada mi se još više sviđaju jer vjerujem da nam je svima dosadilo da imamo iste slike na zidovima iz Ikee ili “skandinavske postere” s uvijek jednim te istim natpisima.

– Zato ne želim tiskati svoje radove, nego je svaki ručno crtan i to najčešće ugljenom po papiru ili platnu – objasnio je Dević, dodajući kako je cijena radova od 500 do 800 kuna, a da uskoro planira i izložbu.

Nenad Dević

– O, pa znači da se isplati sada kupovat tvoje radove? – smijemo se.

No, zaista postoji jedno pitanje koje me jako muči u posljednje vrijeme, a to je zašto prerijetko stavljamo slike u interijere i zašto ne otkrivamo više mladih hrvatskih umjetnika?

I zato vas molim, pomozite mi da napravimo listu mladih, suvremenih hrvatskih autora čije slike želimo vidjeti na našim zidovima.

Nenad Dević

Za početak evo par mojih favorita mladih slikara čije ste radove mogli vidjeti u raznim interijerima na Dblogu: Dunja Janković, Nikica JurkovićTeo Perić, Tea Bičić, Stjepan Jukić, Mirna Sišul, Tisja Kljaković Braić.