Jednostavna i puna svjetla: Kuća sa stablom pravo je osvježenje

Znate ono kad jedan element stvari podigne na sasvim novu razinu? Kuća The Cave u Meksiku ima upravo takav moment. Usred interijera zasadili su stablo.

Biljke podižu svaki interijer. No umjesto “klasičnih” biljaka u tegli, jedna obitelj u Guadalajari u Meksiku odlučila se za nešto posve drukčije, a arhitekt Abraham Cota Parades to im je i omogućio – nasred kuće zasađeno je – stablo. Krhko, tanko, nježno, s plitkim korjenima da ne ošteti konstrukciju, a opet neodoljivo dekorativno.

Cesar Béjar

Kuća ima  390 kvadratnih metara, sagrađena je u obliku kocke i iznimno je zatvorena i introvertirana. Razlog? Željeli su stvoriti dojam izoliranosti od ostatka stambenih zgrada zbog nesigurnosti koja vlada na meksičkim ulicama. Zato je stablo u interijeru, a ne u dvorištu…

Cesar Béjar

Ipak, stambena “kocka” ima svoje “pukotine, a pukotine otkrivaju jednu od osnovnih karakteristika svakog čovjeka – čežnju da postoji i bude voljen.

Cesar Béjar

Barem tako objašnjava arhitekt za portal Deezen.

Prozor stvara intrigu jer omogućuje pogled na drvo koje je prava zvijezda interijera koje je vidljivo iz svakog kutka interijera.

Cesar Béjar

– S obzirom da je susjedstvo nesigurno i nelijepo, željeli smo omogućiti vlasnicima da uživaju u terasi. Zato smo napravili terasu na dva kata koja bi osigurala prirodnu rasvjetu, a to je bio savršen izgovor da posadimo stablo koje će cijelom prostoru dati poseban karakter – rekao je arhitekt.

Cesar Béjar

Suprotno samom imenu interijera, kuća nije nimalo nalik špilji, već njezini otvoreni prostori obiluju prirodnim svjetlom.

Cesar Béjar

Želja klijenta bio je otvoren interijer, savršen za obiteljska okupljanja i zajednička druženja.

Cesar Béjar

Namještaj i dekoracije, tek slijede, naravno… Ovo je ipak fotografirana kuća prije useljenja.

Cesar Béjar

U prizemlju su smješteni dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja, dok su spavaće i dječje soba na drugom katu, a tu je i krovna terasa na vrhu kuće. Jednostavno, divno i sasvim drukčije. Uživajte u fotkama…