Stanovi u Splitu 700 eura skuplji nego prije 4 godine

Stalno pričamo o poskupljenju stanova, no koliko su uistinu poskupili. Evo malo statistike iz oglasnika

Prosječne oglašavane cijene stanova, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, u travnju u bile za 5,1 posto više nego u istom mjesecu lani. To ne izgleda strašno zar ne?

No, ako idemo još godinu dana u nazad, pa još godinu… doći ćemo do podatka da su cijene stanova u prosjeku od 2015. do danas porasle za 17 posto.

Najveća su poskupljenja u tom razdoblju zabilježena na Jadranu, a pritom prednjače Šibenik i Split u kojima je prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra stana preko 600 eura viša no 2017. i 2016. godine, te preko 700 eura viša no 2015. godine.

WALL & DECO

Najtraženiji gradovi za kupnju stanova tijekom travnja su na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, Split, Pula, Zadar i Rijeka. Strance su, pak, najviše zanimali stanovi u Zagrebu, Puli, Krku i Umagu, a u najvećem se broju radilo o posjetiteljima iz BiH, Njemačke, Slovenije i Austrije.

Sjećate se cifre od 700 eura koliko je u četiri godine poskupio prosječan kvadrat u Splitu? Tioh 700 eura iznos je koliko stoji prosječan stan u Bjelovaru, a neznatno skuplji su i Slavonski Brod i Osijek u kojima su prosječne tražene cijene 824 eura u Slavonskom Brodu, a 956 u Osijeku.

DESIGN HOUSE STOCKHOLM

Nešto skuplji od drugih gradova u tom dijelu zemlje i dalje su ostali Varaždin – u kojem je kvadratni metar stana u prosjeku oglašavan po 1135 eura, te Zagreb gdje se za kvadratni metar tražio 1971 euro. Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova na mjesečnoj je razini porasla za 1 posto, a jednako toliko porasle su i cijene u Šibeniku u kojem se za kvadratni metar tražilo 2123 eura, kao i na području Umaga gdje je kvadrat oglašavan po 2125 eura.

B&B ITALIA

Najveći travanjski porast cijena stanova iznosi 1,5 posto, a zabilježen je u Poreču u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 1948 eura.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako je kvadratni metar stanova u Dubrovniku oglašavan po 3776 eura što predstavlja mjesečni porast od 0,8 posto.

ALIVAR

Visoke travanjske cijene zabilježene su i u Opatiji gdje je kvadrat stana u prosjeku oglašavan po 3060 eura što je 0,4 posto više no prethodni mjesec.

Porast od 0,3 posto zabilježen je u Puli gdje je cijena kvadrata oglašavana po 1740 eura.

U travnju je na oglasniku Crozilla.com bilo i gradova u kojima cijene nisu porasle u odnosu na prethodni mjesec, a Senj, Zadar, Split ili Rijeka neki su od njih. Prosječna oglašavana cijena kvadrata stana u Rijeci je iznosila 1494 eura, a u Senju 1598 eura. Unatoč nešto nižim mjesečnim vrijednostima, među skupljim su gradovima i dalje ostali Split u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražio 2931 euro i Zadar sa cijenom od 2216 eura.

Ok, sada dosta statistike idemo na galeriju s divnim blagovaonicama.