Piše: Petra Švarc

Zamislite zemlju u kojoj su sva kućanstva odgovorna i ekološki osviještena, pažljivo i redovito odvajaju otpad i uspješno recikliraju. Ako ste pomislili da je to jedna prilično utopijska situacija, niste jedini. Ali, lijepa je vijest da takva zemlja doista postoji. Nalazi se na sjeveru Europe i zove se Švedska.

A Švedska je toliko dobra u recikliranju da je u proteklih nekoliko godina morala uvoziti smeće iz drugih zemalja kako bi njezina postrojenja za reciklažu mogla nastaviti s radom. Ili drugim riječima, u posljednjih 9 godina manje od 1% smeća iz švedskih domaćinstava završilo je na odlagalištima.

Njihov je sustav tako napredan zahvaljujući duboko ukorijenjenoj kulturi brige za okoliš. Naime, Švedska je bila jedna od prvih zemalja koja je još 1991. godine uvela visoke poreze na fosilna goriva, a danas gotovo pola svoje električne energije crpi iz obnovljivih izvora.

“Šveđani jako vole provoditi vrijeme u prirodi i svjesni su svega što trebamo činiti po pitanju očuvanja prirode i brige za okoliš”, rekla je za Independant Anna-Carin Gripwall, voditeljica komunikacija švedskog udruženja za zbrinjavanje otpada i recikliranje.

Švedska je implementirala kohezivnu nacionalnu politiku recikliranja tako da, iako većinu uvoza i spaljivanja otpada provode privatne kompanije, energija ulazi u središnji nacionalni sustav grijanja. No, i ovakav sustav nije imun na kritike, a one kažu kako Švedska nedovoljno koristi otpadni materijal te kako ne provodi pravo recikliranje jer spaljuje otpad. No, Gripwall kaže kako cilj ove politike nije recikliranje otpada, već smanjenje njegovog nastajanja. Stoga već niz godina provode nacionalnu kampanja kojom se potiče popravljanje, dijeljenje i ponovno korištenje predmeta.

Uvoz otpada za recikliranje iz drugih zemalja privremena je mjera, kaže Gripwall: “U zemljama Europske unije odlagališta otpada su zabranjena pa one, kako bi izbjegle kazne, svoj otpad šalju nama. I one bi trebale izgraditi vlastita postrojenja kako bi smanjile količinu vlastitog otpada, kao što mi činimo u Švedskoj”.

Švedske općine same ulažu u futurističke tehnike prikupljanja otpada, poput automatiziranih vacuum sustava u rezidencijalnim blokovima te sustava podzemnih kontejnera koji oslobađaju prostor na cestama i sprječavaju širenje neugodnih mirisa.

U Hrvatskoj možemo samo sanjati o tako učinkovitom sustavu, jer sudeći po odlagalištima poput Jakuševca, Karepovca, Kaštijuna i brojnih drugih, recikliranje je još uvijek prilično apstraktan pojam.