Hit za ljeto 2021. – biorazgradive japanke od algi

Bravo znanstvenici! Na sveučilištu u San Diegu uspjeli su proizvesti biorazgradiv materijal za japanke za kojeg se raspituju svi veliki proizvođači obuće

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu nadaju se da će odlasci na plažu već ovoga ljeta biti ne samo modno, već i ekološki osviješteni, i to zahvaljujući njihovoj novoj formuli za biorazgradive japanke.

Naime, istraživački tim koji radi pri kalifornijskom Centru za biotehnologiju algi, uspio je, uz pomoć znanja iz kemije i biologije, alge pretvoriti u obnovljive polimere koji se koriste za proizvodnju širokog spektra biorazgradivih proizvoda. A jedan od prvih takvih proizvoda bio je upravo par japanki.

A budući da su baš japanke najpopularnija obuća na svijetu, one velikim dijelom doprinose sve većem zagađenju okoliša plastikom, izjavio je član ovog istraživačkog tima, Mike Burkart, inače profesor kemije i biokemije na spomenutom sveučilištu.

Ovaj je laboratorij najprije od algi proizvodio benzin, da bi potom svoju pažnju usmjerio na daske za surfanje, a sada su im u fokusu japanke.

„Gotovo svi veći proizvođači obuće već su nas kontaktirali kako bi se raspitali o mogućnosti korištenja naših materijala u svojim proizvodima“, izvijestio je Burkart za CNN.

„Moramo mijenjati navike i preuzeti osobnu odgovornost za što manje plastike u našim životima“, dodao je. „Ali, plastika je materijal koji se nalazi svuda oko nas pa zato moramo doći do toga da kad netko kupuje određeni proizvod, inzistira da on bude biorazgradiv“.

Proces su započeli uzgojem algi u močvarama gdje su one rasle do vrlo velike gustoće. Kada su dostigle svoj maksimalni rast, iz njih su izvlačili vodu i pretvarali su ih u vrlo viskoznu pastu. Zatim su iz te smjese izvlačili lipide, odnosno masti koje se nalaze u algama te ih su ih provlačili kroz brojne kemijske procese kako bi ih razbili u manje strukture i od njih napravili polimere. Na koncu, polimere su ulijevali u kalupe za obuću.

Nakon stotina i stotina pokušaja, uspjeli su stvoriti poliuretansku smjesu koja se sastoji od 52% bio-sadržaja i 48% petroleja. Nadaju se da će tijekom idućih pet godina uspjeti napraviti proizvod od 100% obnovljivih materijala.

“Iako ne želimo da ljudi ove japanke bacaju u rijeke ili oceane kada ih prestanu nositi, čak i da to učine, one će se potpuno razgraditi prirodnim putem za nekih 18 tjedana“, rekao je.

Kako bi ove japanke postale komercijalno dostupne, znanstvenici su osnovali biotehnološku kompaniju Algenesis Materials, koja surađuje proizvođačima obuće koji će tako tržištu moći ponuditi veliki asortiman biorazgradive obuće napravljene od algi. Jedna od prvih velikih kompanija – proizvođača obuće koja će za svoje japanke koristiti ovaj biorazgradivi materijal je kalifornijska tvrtka Reef.

Jedva čekamo naše japanke od algi prošetati po plažama Jadrana!