Hit su biorazgradive maske koje se pretvaraju u cvijeće

Nizozemska dizajnerica osmislila biorazgradive maske koje se nakon upotrebe pretvaraju u cvijeće

Piše: Petra Švarc

Vjerujemo da u posljednjih godinu dana, otkako živimo s pandemijom, posvuda – po ulicama, u parkovima, na plažama i u šumama nailazite na odbačene maske kojima se štitimo od virusa. Ima ih raznih – platnenih, medicinskih, s ugrađenim filterima… U svakom slučaju, ako se ne odlažu pravilno, doprinose zagađenju okoliša jer sadrže dijelove koji nisu razgradivi.

No, čini se da ipak postoji rješenje i za ovaj problem. I to kakvo rješenje! Naime, nizozemska grafička dizajnerica Marianne de Groot-Pons, osmislila je 100% biorazgradive maske koje sadrže i sjeme za cvijeće, spremno za upotrebu!

“Dugi niz godina radim kao dizajnerica i iz prirode crpim toliko toga – prije svega papir – kako bih mogla izrađivati svoje crteže. Sada sam joj se poželjela odužiti“, napisala je na svojoj web stranici.

„Tjednima sam nailazila na jednokratne zaštitne maske, odbačene na ulicama i pločnicima, a jednoga sam se jutra probudila s idejom kako tome doskočiti. Tako su nastale moje biorazgradive maskice koje u sebi imaju sjeme za sadnju cvijeća. Mislim da tako činim nešto dobro za planetu Zemlju, ali i za pčele, prirodu i ljude. Maska se prodaje pod imenom Marie Bee Bloom zato jer će zahvaljujući njoj svijet procvjetati!“

No, sigurno vam se, kao i nama, nameću pitanja – koliko ove maske zapravo štite od eventualne zaraze? Jesu li testirane? Prema riječima autorice, njezine maske štite jednako kao platnene maske iz kućne radinosti. To znači da se mogu koristiti u kombinaciji s nekom drugom maskom, za snažniju i učinkovitiju zaštitu. Napravljene su od rižinog papira, a sjeme cvijeća koje je u njima, vidljivo je. Proizvode se u maloj radionici u Nizozemskoj.

Umjesto gumenih, elastičnih trakica koje dolaze iza uha, ovdje su korištene mekane trakice od čiste runske vune. Sjemenke ostaju u maski zahvaljujući posebnom ljepilu, napravljenom od vode i krumpirovog škroba. Čak je i logotip ispisan posebnom, održivom tintom.

Za najbolje rezultate, ove maskice nakon upotrebe treba zakopati u vrt ili u veliku teglu za cvijeće.  Naravno, mogu se i baciti u smeće i razgradit će se, ali najvjerojatnije neće dobiti priliku pretvoriti se u cvijeće.

Više informacija o cvjetnim maskicama pronađite na www.mariebeebloom.com, gdje se prodaju po cijeni od 3 eura za komad.