Cradle to Cradle certifikat postaje sve važniji

Nije tajna da nam već u idućih 5 do 10 godina opasno prijeti kriza prirodnih resursa. Grohe kao pionir kružnog gospodarstva optimizirao je 4 svoja najprodavanija proizvoda i za njih dobio zlatnu razinu Cradle to Cradle Certified®

Znate li što je Cradle to Cradle certifikat i zašto je on važan? To je globalno priznata mjera sigurnijih, održivijih proizvoda stvorenih za kružno gospodarstvo. Naime, nije neka tajna da nam prijeti velika nestašica prirodnih resursa, ako nastavimo istim smjerom kao i do sada.

Izvješće o globalnom riziku 2021. Svjetskog Ekonomskog Foruma nedvosmisleno kaže da je krajnje vrijeme za borbu protiv prekomjerne potrošnje resursa:

‘Kriza prirodnih resursa, definirana kao rezultat prekomjernog iskorištavanja od strane ljudi i/ili lošeg upravljanja kritičnim prirodnim resursima, rangira se kao peti na ljestvici najvećih rizika kreiranih utjecajem čovjeka i očekuje se da će postati kritična prijetnja u sljedećih 5-10 godina.’

Ok, a što možemo učiniti sada?

Promijeniti svijest, raditi niz malih pomaka u svojim navikama, racionalnije trošiti, manje bacati, reciklirati, paziti što kupujemo…

Naime, kako bi se olakšao odabir i napravila razlika između proizvoda prije nekoliko godina uveden je Cradle to Cradle® certifikat koji ocjenjuje proizvode široke potrošnje – od odjeće i parfema do prozora, podova, miješalica…

Da bi dobili certifikat, proizvodi se procjenjuju prema svom utjecaju na okoliš i socijalnu učinkovitost u pet kritičnih kategorija održivosti: zdravlje materijala, ponovna upotreba materijala, obnovljivi izvori energije i upravljanje ugljikom, upravljanje vodom i socijalna pravednost. Proizvodu se dodjeljuje razina postignuća (osnovna, brončana, srebrna, zlatna, platinasta) za svaku kategoriju.

Za sada oko 1000 proizvoda različite namjene ima Cradle to Cradle® certifikat, a sve više je globalnih tvrtki koje ulažu u svoje proizvode želeći se što više približiti kružnom gospodarstvu.

Jedna od tih tvrtki, pionira samoodrživosti, je GROHE. Sa stopom recikliranja otpada od 99 posto i upotrebom mjedi s udjelom recikliranja do 80 posto, GROHE se godinama postupno približavao kružnom gospodarstvu. Ali sada ovaj globalni brend čini veliki korak u odmaku od linearnog modela prema kružnom lansirajući četiri najprodavanija proizvoda Cradle to Cradle Certified® koji su postigli zlatnu razinu. Nakon prelaska na CO2-neutralnu proizvodnju u travnju 2020. i zamjene svih plastičnih komponenata u pakiranju proizvoda ekološkim alternativama 2021. godine, globalni brend još jednom pojačava svoju predanost održivoj transformaciji.

Kako bi otkrili nove trendove u razvoju proizvoda, GROHE je surađivao sa snažnim partnerima i oslanjao se na revolucionarni koncept dizajna Cradle to Cradle® (C2C), koji postaje sve značajniji za one koji teže kružnoj ekonomiji. Za razliku od linearnog modela, koncept C2C omogućuje brendu GROHE da drastično smanji upotrebu novih resursa: proizvodi su dizajnirani i proizvedeni s namjerom da se njihove komponente mogu iznova koristiti za stvaranje novih proizvoda.

Koncept C2C novi je pristup u dizajniranju inteligentnih proizvoda, procesa i sustava uzimajući u obzir čitav životni ciklus. Koncept C2C pristupa je da se resursi mogu beskonačno puta koristiti te su svi Cradle to Cradle materijali i proizvodi ekološki sigurni, zdravi i sastoje se od recikliranih materijala.

“Postoji ogromna prilika za inovacije u građevinskom sektoru, jer na njega otpada više od 50 posto svjetske potrošnje materijala”, rekao je prof. Dr. Michael Braungart, koji je zajedno s Williamom McDonoughom razvio koncept dizajna C2C. “GROHE igra važnu ulogu u stvaranju presedana da je kružnost u sanitarnoj industriji zaista moguća.”

Tri slavine (GROHE BauEdge S-Size, GROHE Eurosmart S-Size, GROHE Eurosmart Kitchen) i tuš sistem GROHE Tempesta sada posjeduju Cradle to Cradle certifikat i to na zlatnoj razini. Štoviše, održivi utjecaj GROHE BauEdge i GROHE Eurosmart pojačan je sa SilkMove ES tehnologijom, gdje ES znači uštedu energije. Tehnologija sprječava nepotrebno korištenje tople vode isporučujući samo hladnu vodu s polugom slavine u srednjem položaju. Na taj način, GROHE SilkMove ES tehnologija može pomoći smanjiti ugljični otisak u zgradi – posebno važno u svjetlu činjenice da emisije ugljika iz zgrada i građevina čine gotovo 40% globalnih emisija ugljika.