Beč proglašen najzelenijim gradom na svijetu u 2020.

Kriteriji su: postotak zelenih površina i parkova u ukupnoj gradskoj površini, korištenje obnovljive energije, kvaliteta zraka u gradu, organizacija i ponuda javnog gradskog prijevoza te ponuda lokalnih proizvoda na gradskim tržnicama… Btw Zagreba ni nema na listi

Piše: Petra Švarc

Beč je već dugo jako visoko na mojoj osobnoj top listi gradova. Vrlo blizu Torinu i Copenhagenu. Često mu se vraćam, u raznim prilikama i godišnjim dobima, a najljepši mi je, kao uostalom i Zagreb – u proljeće. Naša je sada ljubav na daljinu, iako smo od 2002. do 2004. bili u prilično čvrstoj, pravoj vezi. Naime, tada sam, zahvaljujući čitavom nizu povoljnih okolnosti imala priliku tamo živjeti i studirati. A da to nije bio samo površni flert, dokazuje i činjenica da sam ga nastavila voljeti i kada sam ogulila onu prvu, turističko-šoping-kulturno-gastronomsku opnu te kada sam ga, uz malu pomoć mojih tamošnjih prijatelja, počela otkrivati.

UNSPLASH

Tada sam shvatila da je Beč grad s mnogo lica i života. Jedan od njih sav je zrihtan, počešljan i umiven. Čarobne barokne zgrade, ukočeni konobari u uštirkanim košuljama koji vam serviraju Kaisermelange u nekoj od grandioznih gradskih kavana, a sve u ritmu Straussovih kompozicija. Klimtove blještave slike, dućani koji se zatvaraju već u 18.30, Tafelspitz sa svim prilozima i sendviči kod Trzešniewskog.

UNSPLASH

Ali, Beč ima i svoj drugi život, ispunjen tjednim pop-up storeovima koji nude modu i umjetnost, concept storeove, super kreativne restorane te kafiće nove generacije kao što su Balthasar i Supersense, gdje ćete popiti najbolju kavu vašeg života. Sve uz soundtrack radija FM4, čitajući sjajan tjednik Falter koji se guta od prve do posljednje stranice.

UNSPLASH

Mogla bih ovako unedogled, ali ipak neću. Reći ću još samo da sam se, još onda, prije 18 godina, lako i brzo navikla na tamošnju svakodnevicu: brojni prekrasni, održavani i uredni gradski parkovi, ekološka osviještenost građana koji u velikom broju (njih gotovo 50%) koriste sjajno organiziran, pouzdan i točan javni gradski prijevoz, biciklisti čiji je broj u stalnom porastu, recikliranje i odvajanje otpada, no-waste filozofija u svim segmentima života.

UNSPLASH

Danas austrijski glavni grad čak 30% svojih energetskih potreba zadovoljava iz obnovljivih izvora! A posebno mi se sviđa to što u Beču postoji čak 135 tržnica na kojima se prodaju lokalni proizvodi. Divota!

UNSPLASH

A upravo su to bili i kriteriji prema kojima je kanadsko-američka konzultantska agencija Resonance birala najzeleniji grad na svijetu za 2020. godinu. I nimalo ne čudi što je tu titulu dodijelila baš Beču.

UNSPLASH

„Ovako sjajan rezultat našega grada govori nam da je Beč uzor za druge metropole na mnogim područjima“, rekao je tom prilikom bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Dodao je da je Beč kao pametan grad s brojnim održivim idejama za mobilnost, energetiku, život i posao, odlično opremljen i spreman za budućnost. Mi tu zaista nemamo puno za dodati, osim da već planiramo koja ćemo sve nova bečka mjesta obići čim se otvore granice.

UNSPLASH

Napomenimo i to da se nakon prvoplasiranog Beča, na listi Deset najzelenijih gradova svijeta za ovu godinu nalaze München, Berlin i Madrid.

UNSPLASH

Evo i kompletne liste top 10 gradova:

  1. Beč, Austrija
  2. Munchen, Njemačka
  3. Berlin, Njemačka
  4. Madrid, Španjolska
  5. São Paulo, Brazil
  6. Manchester, Ujedinjeno Kraljevstvo
  7. Lisabon, Portugal
  8. Singapur
  9. Amsterdam, Nizozemska
  10. Washington, SAD