Volimo ovakve fešte. Zar ne? Istra. Sveta Marija

Ovih dana zaredale su se mnoge fešte u našim primorskim mjestima. Evo kako se Velika Gospa, slavila u malom mjestu Radetići u Istri. Uživajte u imanju dizajnera Borisa Ružića

Boris Ružić jedan je od zanimljivijih i svestranijih ljudi koje poznajem. To je čovjek koji radi predivne interijere i kuće za odmor, ali i onaj isti čovjek koji je ovo ljeto organizirao vjenčanje Franke Batelić i Vedrana Ćorluke u Stanciji Meneghetti, ali i prije toga Severine, Tonija Cetinskog i još stotine drugih parova. On je i čovjek o kojem sam vam već puno puta pisala i pokazivala njegove divne interijere poput ovog stana u Rovinju, vile u Balama, njegovih vila u Radetićima.

ALEX KNAPIĆ

No, kako to izgleda kada on radi tradicionalnu feštu u svom selu – u Radetićima, na imanju svojih roditelja…

ALEX KNAPIĆ

– Sveta Marija se uvijek slavila kod nas na selu. Svaka obitelj u svom kortu bi napravila malu feštu i pozvala susjede, rodbinu, prijatelje koji bi obilazili od kuće do kuće. Običaj je bio da se speče meso – janjac ili prasac na ražnju, a nama djeci je bilo najzanimljivije što bi tada dobili pašaretu – ispričao je Boris, podsjetivši me na piće moje mladosti.

ALEX KNAPIĆ

Naime, za sve one koji ne znaju, pašareta je jedno osvježavajuće piće s mjehurićima koja bojom podsjeća na aperol spritz, ali je bezalokoholno i tipično za Istru. Koliko mi je poznato, nigdje drugdje nije popularna… Ali, vratimo se mi na proslavu Svete Marije i lokalne običaje u Istri.

ALEX KNAPIĆ

Na meniju bi osim mesa, bili obavezno i pršut i sir, a deserti bi bili suhi kolači – odnosno fritule, kroštule, cukerančići, a samo za vjenčanja i posebne prilike breskvice.

ALEX KNAPIĆ

Naime, Istra je dugo godina bila jako siromašan kraj sa škrtom zemljom, ali i jako vrijednim i šparnim ljudima. Živjelo se prilično skromno i teško, a kolači su nekako uvijek ostajali po strani… Ako ih je i bilo, to su bili suhi kolači sa samo osnovnim sastojcima – brašnom, jajima, šećerom.

ALEX KNAPIĆ

A što je fešta bez harmonike triestine?

ALEX KNAPIĆ

Evo kako izgledaja fešte kada ju organizira dizajner Boris Ružić za svoju rodbinu i prijatelje. Uživajte u fotografijama Alexa Knapića.