Ovako nekako zamišljam odmor. Istra, naravno.

Mame me ovi vikendi. Ovo je kuća u kojoj bi voljela provesti cijelo ljeto. Bale, kuća za odmor koja upravo kreće u iznajmljivanje. Dizajn interijera Boris Ružić, glavni projektant Zoom arhitekti. Zavirite…

Na tastaturi sam upravo pritisnula delete all. Napisala sam poduži tekst o ovoj kući, objasnila tko, što, kako, zašto, navela sve brendove, ljude… Ali predomislila sam se. Prvo ću vas pustiti da pogledate malo kuću, da malo uživate, maštate, a onda krećemo s pričom…

Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav

Vila Grotte koju vam danas pokazujem nalazi se u Balama, malom istarskom mjestu između Vodnjana i Rovinja koje je godinama bilo poznat po dobrim kremšnitama.

Borko Vukosav

No, Bale su se jako promijenile i danas u njih dolaze turisti iz svih dijelova svijeta… Jedna od prvih velikih stari koja se tamo dogodila je polifunkcionalna dvorana koju je potpisao 3LHD i za koju su dobili važne svjetski priznate nagrade za arhitekturu.

Borko Vukosav

A onda, i ne nužno uopće radi toga, su se počeli događati pomaci… Kamene Priče mjesto koje definitivno trebate doživjeti, skriveno unutar zidina palače Bembo, neizostavan je i JAZZ  festival pravi doživljaj u organizaciji Tomislava Pavleke, a tu je i Villa Lav jedinstvena i jedina  u Istri koja pruža pravi originalni doživljaj makedonske kuhinje, mjesto koje je ugostilo brojna celebrity vjenčanja, pa tako i Severinino.

No, Bale su zavoljele i arhitekturu i obrnuto, a ova kuća jedan je dobar primjer tog novog vala kuća za odmor – te kako ja volim reći “nove Istre” koja osvaja i one dizajnersko-arhitektonski vrlo izbirljive.

Borko Vukosav

Jedan čovjek zaslužan je za taj novu svijest “nove Istre”. Njegovo ime je Boris Ružić, čovjek koji radi snove, a ne samo prostore i kuće za odmor. No, puno puta ću vam pričati još o Borisu, njegovoj zanimljivoj biografiji, stvarima koje je radio i radi, o njegovim snovima…

Borko Vukosav

Sada se vraćamo u Bale, u ovu netom otvorenu kuću za odmor villu Grotte.

Borko Vukosav

– Kada sam počeo raditi ovaj projekt, gradilište je već bilo otvoreno, postojalo je glavni projekt Zoom arhitekata. Sveobuhvatnim proučavanjem cjeline koji uključuje dizajn kompletnog interijera i eksterijera, u toku izgradnje samog objekta napravljene su određene promjene od osnovnog glavnog projekta jer se ja kao dizajner teško zadržavam u postavljenim okvirima, tako da sljubljivanje interijera s eksterijerom čini moju prepoznatljivu cjelinu i samim time prepoznatljiv trag u stvaranju jednog novog pristupa kako arhitekturi, tako i dizajnu interijera. – ispričao je Boris Ružić, objasnivši da on kao istinski štovatelj  tradicionalne istarske arhitekture i u suvremenim projektima nastoji uvijek nemetnuti duh tradicijske gradnje što čini njegov rad autorski prepoznatljivim.

Borko Vukosav

– Ideja nije bila uzurpirati teritorij  i odraditi kompletni projekt samo kao posao, ideja je bila u stavu da se maksimalno ispoštuje povijesno područje kroz reinterpretaciju tradicionalnih elemenata na nov, suvremeniji način i da svaka izvedena preinaka na projektu bude upravo ono što danas vidite na ovim fotografijama – ugođaj elegantnog doma, kuće s intimnim ambijentom za goste koji će boraviti u njemu – kaže Boris. Ukratko, magija idealnog odmora.

Borko Vukosav

– Bazen je velik i sve sobe imaju direktan ulaz i pogled na bazen, a kako bi se dodatno uživalo u njemu i tijekom ljetnih večeri, napravili smo i ljetnu kuhinju u kojoj će gosti također moći uživati. – kaže Boris.

Borko Vukosav

Kamen, drvo, industrijski polirani beton na podu, Mutina pločice dizajnerice Particije Urquiole, prostrana i vrlo funkcionalna kuhinja, udobne kupaonice rafiniranog dizajna keramike X beton koja asocira na nekadašnju staru tehniku oblikovanja betona…, spavaće sobe koje zovu na odmor i uživanje, slike  na platnu T. Perića, kamin, antikviteti stari koferi, ogledala, pomno birani detalji… sve su to dio Borisovog dizajnerskog potpisa koji uistinu postaje vrlo autorski prepoznatljiv i tražen.

Borko Vukosav

– Od početka poslovanja još 2004. godine uredio sam mnoge interijere i arhitektonska stiliziranja. U početku su to bile stilizacije i biranje namještaja, spašavanje i gašenje požara, danas projektima pristupam sa sasvim novom sviješću, godine te nauče, izgrade i vrate na početak – ispričao je Boris Ružić, pozvavši nas i na njegovo imanje, mjesto gdje se rodila ta “nova Istra”, odnosno svojevrsan pokret dizajnerski osvještenih, profinjenih, usklađenih, modernijih, a opet jako tradicionalnih kuća za odmor.

Borko Vukosav

Uskoro ću vam pokazati i to mjesto, a do tada uživajte u uvertiri u “novu Istru” i fotkama Borka Vukosava.