Mnogi ga znaju kao čovjeka koji radi čarobne interijere i vile za odmor u Istri, neki ga znaju i po organizaciji i dizajnu Severininog vjenčanja, a samo rijetki kao gastronoma, iako je njegova najveća strast upravo kuhanje. Bili smo kod njega u selu Radetići… Kuhamo s Borisom
Moraš doći u Radetiće, ja ću ti spremiti kulinarski doživljaj. I nije puno trebalo da se fotograf Borko Vukosav i ja zaputimo u Radetiće, u rodno mjesto Borisa Ružića koji je upravo u svom selu s obitelji napravio tri kuće za odmor. Villa B1, B2 i B3.
Od tih kuća sve je krenulo. Jednu od njih pokazala sam vam jučer i obećala da ću vam danas ispričati cijelu priču o tom našem malom putovanju.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-22.jpg)
Parkirali smo se ispred, dočekao nas je njegov Volvo u kojem vječito nosi razne stvari i četiri kokoši na ogradi.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/vila-BR1-radetici-boris-ruzic-017.jpg)
– Brzo dođi, moramo ubrati salatu – kratak zagrljaj i već me vodi iza kuće u maslinik, vinograd, vrt u kojem njegovi roditelji i danas uzgajaju voće, povrće.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-33.jpg)
Ljeto je, vruće, upoznaje me s roditeljima – Benitom i Anitom te bratom Draganom. Svi su u poslu, širokog osmjeha i pravih težaških, vrijednih ruku… Odmah shvaćam da su radišna obitelj koja je uvijek u poslu, pokretu.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-37.jpg)
Dok razgledavamo i maslinik i teren za idući projekt ville B4 ja ispaljujem “Boris, ti ne možeš stati jel’ tako? Tebi je dosadno kad ništa ne radiš?”
On se smije i kaže:
– A ti me tako čitaš. Ti točno sve uvijek odmah skužiš – smije se i zeza me, makar uvijek u šali ima…
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-boba-blaskovic.gif)
– Boba, to ti je alkemija. Ti i ja smo slični, vidimo lijepo i dobro u ljudima. Dobro se dobrim vraća. Ljubav se ljubavlju vraća – smije se i dodaje kako ne zna zašto, ali njemu se u životu uvijek sve nekako lako ide, stvari se uvijek slažu jedna uz drugu, događa se sve što se treba dogoditi… zakon svemira, kaže.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-53.jpg)
– Pa zato što si ti pozitivac i učinio tolike ljude u životu sretnima. Jel’ ti znaš koliko si ti parova u životu učinio sretnim i napravio im najposebniji dan u životu. Tolike mladenke, majke, bake si razveselio… a znaš kako je to teško i zahtjevno i koliko tada emocije rade. Ti si s tim vjenčanjima ispekao zanat i naučio pročitati ljude u trenu i za njih u samo jednom danu naučio napraviti čarobnu bajkovitu kulisu koju će pamtiti cijeloga života. Zato te mnogi i vole, zato imaju povjerenje u tebe, zato si se, vjerojatno toliko i vizualno izvještio da u trenu kad uđeš u neki prostor odmah znaš što treba napraviti da se pretvori u vilu predivnog ugođaja – pričam mu.
– Nikad o tome nisam razmišljao, ali da, opet me čitaš i vjerojatno imaš pravo – kaže Boris kojega sam i ja upoznala prije gotovo deset godina kada je radio moje vjenčanje.
– Ti si tada iza sebe imao par velikih celebrity vjenčanja – Tonija Cetinskog i Ivanu Nobilo te mnogo drugih ako se dobro sjećam, a ja nisam htjela ništa tako glamurozno, nego nešto jednostavno, decentno, pomalo asketski, a opet neobično… I ti si me odmah skužio, makar sam pričala kontradikcije.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-42.jpg)
– Da, i bilo je stvarno divno, možda najljepše vjenčanje koje sam radio u Paladnjakima. Znaš, iduće godine nam je godišnjica i moramo ponovit – smije se Boris koji zapravo više ne radi vjenčanja, nego samo neka iznimna koja su u prepuštena u potpunosti samo njegovim vizijama.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-7.jpg)
– Zadnje veliko vjenčanje koje je Boris organizirao i dizajnirao bilo je Severinino. Prvo u Balama, a poslije u Beogradu. U Balama je bilo lijepo, čarobno, intimno, čista infuzija ljubavi, ali u Beogradu mi je to bio najveći projekt kojem sam dao maksimalnu ljubav. Na skoro mjesec dana sam preselio cijeli svoj ured u Beograd. To je najmanje što bi mogao napraviti za Severinu i Igora, takvu ljubav susreću samo rijetki koji znaju voljeti ne samo sebe već i cijeli svijet, rijetko, zaista, susrećem takve energije, a svi se mi s nekim razlogom spajamo… Nama su bili dovoljne misli da komuniciramo zakonom ljubavi, takva čarolija se je i dogodila, ponosan sam na svo povjerenje koje mi je prepustila Severina i od takvih kraljica poput nje čovjek može puno naučiti, kako bezuvjetno voljeti… jer dobro se dobrim vraća… emocija je pokretač svega ovisno što u životu želiš, a ja sam je ponajviše usmjerio u estetiku svog života, tako i okoline u kojoj djelujem – nadahnuto će Boris, a onda prekida i kaže:
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-26.jpg)
– Ajde dođi, idemo kuhati. Napravit ćemo rižoto sa šparugama. Ajde dođi čistiti šparuge – odmah me uposlio.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-45.jpg)
– Nisi valjda ti kao one dosadne domaćice koje rižu stave kuhati u vodu. Jel znaš da kad staviš rižu tava mora biti topla i da se riža ne miješa, nego prevrće po tavi, sve dok ne počne suškati kao pijesak. Evo ti, probaj – daje mi tavu u ruke, tešku, pravu profesionalnu.
– Pa šta ti je, ovo je teško, ne mogu ti ja to ni uhvatiti u ruku – odmah gunđam.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-21-1.jpg)
Objašnjava mi odmah da je pravo profi suđe uvijek teško i da on može kuhati jedino s tim i to na plinu, da mrzi indukcijske ploče i da je pravi feeling kuhanje na vatri, nema do toga, govori.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-5.jpg)
– Neka viša sila ili jednostavnije gen me predodredio za ovaj put. Od djetinjstva, ako pratimo vremensku crtu mog životnog puta, sa svojom svestranošću i kreativnošću obilježavao sam svaku dekadu svog života kao dizajner i to bio ja dizajner/kuhar, event dizajner, dizajner cvijeća ili dizajner interijera i eksterijera – najbitnije od svega je da sam se uvijek trudio biti najbolji. Ali puno sam imao i sreće. Već na početku svog rada imao sam najveću sreću, naletio sam na Sonju Perić, vlasnicu poznatog hotela/restorana Valsabbion u Puli, damu koja je pokrenula suvremene gastrotendencije još prije 20+ godina i stvorila istarski hram gastronomije i kulture doživljaja hrane i vina. Ona je prepoznala u meni strast i hrabrost za stvaranjem i poslala me u školu kod Ferrana Adrije u slavni El Bulli. Sjećam se, kada smo nas dvoje otišli kod njega u Španjolsku, meni se otvorio cijeli svemir. Tada sam shvatio da ništa do tada nisam zapravo znao o namirnicama, okusima, esencijama, da je kuhanje zapravo kemija, prava alkemija i pretvaranje stvari u zlato. Malo mi je vremena trebalo da uđem u njegovu podsvijest i shvatim glavnu filozofiju života „iz praha smo nastali i u prah ćemo se pretvoriti” – priča s ushićenjem Boris, istarski alkemičar, kako se sam često naziva i hashtaga na društvenim mrežama.
– Ajde, dosta priče, idemo sad jest – prekida me i u par poteza dekorira stol koji izgleda kao da je izašao sa stranica Elle Decoration Italy – moglo bi pisati villa Toscana.
Pričamo, uživamo, fotkamo i u goste nam dolaze modni dizajner Teo Perić i Lili i Marino Rigo, par čiji ste stan u Rovinju nedavno mogli vidjeti na Dblogu.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-101.jpg)
I čikule-ćakule, nazdravljanja i došla je večer.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-140.jpg)
Za početak, bruschette zamotane u škarnicl kako bi što dulje ostale tople i dvije vrste mediteranskog pesta. Odlična fora, moram to zapamtiti.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/bruchette.gif)
I kreće gastro BR dekadencija… jer kako kaže Boris, ljubav dolazi kroz želudac. Evo glavnih, sastojaka…
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/namirnice.gif)
Meni, dakle, gotovo potpuno riblji. Vjerojatno već znate da nisam previše zainteresirana za kuhanje i da puno više volim jesti i stilizirati nego kuhati, zato se neću ni truditi prepričavati vam recepte, nego samo okuse i stajling… Evo stajlinga i okusa koji me oduševio.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/sirovi-skamp-boris-ruzic.gif)
Sirovi škamp s limunovom jezgrom, maslinovim uljem i soli. Sve naravno, u malim epruvetama, kao pravi alkemičar.
Onda dalje, moj okusni favorit – juha od svih ovih divnih sastojaka…
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/juha-skampi-boris-ruzic.gif)
Eksplozija okusa, mirisa… Savršeno, kao da jedem esenciju mora.
No, ajmo malo presjeći s nečim kontinentalnijim, s gljivama i palentom…
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/palenta-sugo-boris-ruzic.gif)
Pa onda opet onda riba, tuna u sezamu…
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/tuna-u-sezamu-boris-ruzic.gif)
I kada već odustanete jer ste presiti, opet vas očara s jednostavnošću i ipak odlučite probati… Skuta s medom, jagodama i mentom. Lagana i očaravajuća kombinacija, isprobajte svakako.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-167.jpg)
– Daj Boris, ajde malo sjedni s nama. Odmori malo – zovemo ga.
– Ti nemaš pojma koliko sam ja sretan čovjek i koliko mi je drago da ste danas ovdje samnom – priča i priprema još jedno iznenađenje. Aromatiziranu vodu koja nas je svih dočekala u sobi prije spavanja.
Ja sam to jutro pila vodu s laticama ruže, Borko s ocijeđenim citrusima, Lili i Marino vodu s limunom i mentom.
Zaista je neprocjenjivo iskustvo probudit se s vodom s okusom ruže iz organskog vrta… Zaista kraljevski tretman… Borise, hvala ti na tome.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-121.jpg)
Ali, zapravo tu je i ta poanta. Jučer sam vam rekla da je ova kuća BR2 vila koja u Istri ima najviše bookinga i najviše gostiju koji se godinama zadovoljni vraćaju. Puno je tu razloga… Puno sitnica koje čine razliku.
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/vila-BR1-radetici-boris-ruzic-132-1.jpg)
Kad otvoriš ormar s tanjurima, ormar miriše na neke fine začine. Kada legneš u krevet dočekaju te fine lanene plahte na koju bi htio imati kod kuće, kada otvoriš prozor vidiš predivne vinograde, maslinike, ljude kako rade, žive, trude se…
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/vila-BR1-radetici-boris-ruzic-142.jpg)
Sve baš sve izgleda tako autentično i čarobno. Kao da ti je netko dopustio da uđeš u njegov svijet. U njegov film, u njegovu maštu…
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-8.jpg)
Btw jeste znali da je Boris zapravo htio biti redatelj? Btw nastavak te priče uskoro slijedi…
![](http://dblog.telegram.hr/wp-content/uploads/2017/08/boris-ruzic-kuhanje-radetici-istra-106.jpg)
I za kraj, umjesto da stavim galeriju s fotografijama s ovog druženja, pozivam vas da pogledate cijelu kuću i fotospecijal Borka Vukosava od 226 slika.