Po čemu ćemo pamtiti Milano 2019. – nešto kao zaključak

Slegli su se dojmovi iz Milana. Ovo je rezime svih trendova i najzanimljivijih stvari. Za Dblog pišu Siniša Zdjelar iz arhitektonskog studija ZDL Arhitekti i dizajnerice interijera Vesna Janko Finderle i Ekaterina Chumak Zhun iz dizajnerskog studija Home&Co.

Dva i pol tjedna su prošla od Salone del mobile, Milano 2019. – do sada najposjećenijeg izdanja ovog najvećeg sajma u svijetu, kojega je ove godine posjetilo 320.000 ljudi, 12 posto više nego lani. Obećala sam vam ove godine pravu poslasticu. Sedam timova stručnjaka od produkt dizajnera, distributera, arhitekata do proizvođača i dizajnera interijera ispričali su nam što ih se najviše dojmilo u Milanu i kako oni vide nadolazeće trendove. Nakon Tihane Tarabe iz Grupe, cura iz Brigade, Morene iz Meblo Tredea, mlade arhitektice Nike Serdar, Antee Carić  iz pazinske tvrtke Internova koja izrađuje fantastičan namještaj po mjeri, na red su došla još dva tima. Šlag na kraju… Vesna i Ekaterina iz Home&Co i Siniša Zdjelar iz ZDL arhitekata. Hvala vam ljudi.

1PIŠU: Vesna Janko Finderle i Ekatarina Chumak Zhun, Home&Co

Čini se da ne postoji dizajner interijera koji cijelu godinu nestrpljivo ne čeka putovanje u Milano na tjedan dizajna sa strahopoštovanjem. Mi nismo iznimka. Budući da želimo toliko toga vidjeti, pripremao unaprijed plan i spiskove da stignemo stići na što više ponuđenog, na Salone del Mobile i paviljone, na Fuorisalone koji se ove godine od do sada ponuđenog jednog kvarta Milana proširio na čak četiri, te na evente koje čekamo s oduševljenjem. Grad je prepun različitih instalacija, kreacija ali i dizajnera i arhitekata iz cijelog svijeta. Događanja se odvijaju u cijelom gradu, skoro na svakom kutku. Inače, ovo je jedno od najvećih dizajnerskih događanja u Europi ali i svijetu u kojem prisustvuje preko dvijetisuće izlagača iz 165 zemalja.

Svake godine održava se Milano design week, Salone del Mobile, a svake druge se izmjenjuju Euroluce ili Eurocucina.

Ove godine čast izlaganja pripala je novitetima iz svijeta rasvjete, dok nas sljedeće godine u travnju očekuju noviteti iz svijeta kuhinja.

Milan design week je izvor potpuno novih ideja, dugo očekivanih novosti ali i izvanrednih događaja. MDW duguje značajan dio svog uspjeha ne samo sajmu Il Salone del mobile, nego i impresivnim lokacijama koja su se proširile ove godine na čak 4 destinacije: Brera, Tortona, Ventura Centrale i Lambrate Design District. Galerije, muzeji i poznate lombradijske palače otvaraju vrata dizajnerima i posjetiteljima. Impresivne instalacije skupljaju kilometarske redove.

Moooi

Nizozemski brand Moooi ove godine odlučio se za novu strategiju More Moooi Moments. Bit toga nije zadržati nove proizvode prije Milanskog tjedna dizajna, nego objavljivati jedan po jedan čim budu spremni za javnost. Stoga su na izložbu stigli već poznati predmeti: keramičke svjetiljke s ljudskim licima The Party from Kranen / Gille; Meshmatics luster u novom, smanjenom formatu i tepisi iz Nordijske kolekcije.

Još jedna novost je modularni kauč BFF dizajnera Marcela Wandersa. Sastoji se od 17 dijelova i oslonca za noge, koji se mogu rasporediti ovisno o veličini prostora i osobnim ciljevima. BFF je kratica za Best Friend Forever. Wanders predstavlja svoju sofu kao svog najboljeg prijatelja, koji će vas podržati kada ste umorni i želite svoj mir i tišinu.

Isto tako važno je napomenuti kako je novitet materijal za sofe i fotelje denim, i to u svoj njegovoj čari i nijansama. Prisustvovale smo u pokaznoj izradi materijala ali i izložbi finalnih proizvoda.

I poznata Monster chair oblači denim.

Moramo napomenuti da smo dizajnera Marcela uspjele i osobno upoznati te zaista zrači jednostavnošću, a opet ima nevjerovatnu karizmu i izraženu umjetnost ne samo u stvaranju već i u govoru i gestikulaciji. Respect Moooi.

Louis Vuitton

Na izložbi u Milanu Fuorisalone 2019. Louis Vuitton predstavio je deset novih proizvoda. Kako bi ažurirali kolekciju Objets Nomades, brand pozvao je svjetski najpoznate dizajnere, uključujući Marcel Wandersa, Indiju Madavi, braću Campana i Raw Edges.

Marcel Wanders predstavio je čak četiri nova objekta odjednom: set dijamantnih fotelja, kauč u zavodljivo crvenoj boji, inspiriran tradicionalnim venecijanskim svjetiljkama, lampion Venezia i dijamantnu vazu od crvenog stakla, koja visi na markiranim kožnim remenima.

Gaetano Pesce, La Maestà Soffrente.

Prije pedeset godina, Gaetano Pesce dizajnirao je stolicu UP5 za B&B Italia. Ovaj model je metaforička slika ženske figure vezana, kao zatvorenik, za loptu. U ovom radu dizajner je htio pokazati sliku žene, okovanu predrasudama muškaraca.

Stolica je postala ikona dizajna. A kako bi se proslavila 50. obljetnica ikoničkog modela ove je godine pred katedralom Duomo postavljena osam metara visoka skulptura. Prvobitni rad nadopunjen je stotinama zaglavljenih igala u fotelju koje simboliziraju probleme nasilja nad ženama te nekoliko glava grabljivica postavljenih okolo. Vjerovatno će ova fotografija fotelje te milanske katedrale u pozadini biti najfotografiraniji kadar iz Milana u ovom tjednu.

Milano i Leonardo

U Milanu se očekuju velike proslave povodom 500. obljetnice Leonardove smrti. Unutar Conca dell’Incoronata, koji se nalazi na kraju ulice San Marco, nedaleko od Brere, posjetitelji se dive izvanrednoj instalaciji AQUA-i. Voda Leonardove vizije. Vjeruje se da je Leonardo nadzirao građevinske radove na Conci i dizajnirao zlatna vrata. AQUA je impresivno iskustvo koje je osmislio Marco Balich, istovremeno opisujući fragment milanske renesansne prošlosti i njene budućnosti, stvaranjem vodenog prostora, kojim dominira veliki LED zaslon, koji djeluje kao prozor u budućnost jednog suvremenog grada, u ovom slučaju budućeg Milana.

Natuzzi, 60 godina osnutka

Natuzzi je svoju godišnjicu proslavio eventom i performansom na kojoj su bili poznati uzvanici. Čestitamo i mi na tako dugoj i hvaljenoj tradiciji.

Novine kod ove tvrtke je sama inspiracija regijom Puglia te njenom tradicijom, te je predstavljena Dandy kolekcija u suradnji s Marcelom Wandersom.

Iz predstavljene kolekcije svakako nas se dojmila Skyline sofa u kožnoj verziji koja uvelike vraća tradicijske vrijednosti dizajna u današnje vrijeme. Takav komad namještaja svakako će razveseliti ljubitelje klasičnog stila opremanja.

Fritz Hansen

Naravno da smo posjetile Fritz Hansen tvrtku, koja ima svoju trgovinu ali i koja je predstavljala svoju kolekciju na izložbenom paviljonu sajma.

Poznate fotelje u koje se svatko zaljubi na prvi pogled primamile su nas čarobnim bojama, predivan dizajn stolica ali i kombinacija polica jednostavnih linija i spojem drva i željeza.

Poliform

Povodom sajma, Poliform predstavlja svoj najnoviji koncept življenja kao laboratorij za istraživanje i eksperimentiranje novih trendova.

Izložbeni prostor od preko 1700 četvornih metara podijeljen je na dva područja čiji je pristup konfiguriran kao trg, mjesto dobrodošlice i mjesto za život i odnose, idealno mjesto za ulazak u svijet Poliforma.

Meke boje s intrinzičnom prirodnošću i sofisticiranom privlačnosti stapaju se s fluidnijom i mekšom arhitekturom koja se igra s otvorima i preklapanjima, predivan je koncept I rješenje kako prikazati i izložiti namještaj te privući u svoj paviljon što više poslovnih partnera ali I ljubitelje dobrog dizajna.

Iz Poliforma odvajamo Westside sofe i stolove, Kay lounge, Stanford Bridge Alta fotelje, Nara klub stoliće by Jean – Marie Massaud, Gentleman kolekciju by Marcel Wanders, te Jane sofu i Kelly ladičare by Emanuell Gallina.

Wall&deco – svijet zidnih tapeta

Kako smo u svom radu koristile zidne tapete ove tvrtke, cilj nam je bio i posjetiti njihov izložbeni prostor te uvidjeti novine iz područja zidnih tapeta.

I dalje su prisutne u opremanju, a rekle bi doslovno svakakvih dezena, boja, prikaza, oblika tekstura. Boje koje su bile prisutne u izložbenom paviljonu ipak jesu malo zagasitije, zemljanih tonova, te pastelnih nijansi.

Za svakoga ponešto.