Milano iz očiju mlade arhitektice

Arhitektica zaljubljena u interijere, Nika Serdar, otkrila nam je jedno divno ime – Matteo Brioni i njegov čudesan svijet opeke i keramike

Već znate. Sedam stručnih timova – svatko iz svoje perspektive piše report o Salone del Mobileu i svim popratnim događanjima u Milanu. Danas nam piše mlada arhitektica Nika Serdar koja nam otkriva što ju se najviše dojmilo.

Piše: Nika Serdar, arhitektica

Nakon mnogih pozitivnih sjećanja od prošle godine gdje sam se zajedno sa svojim kolegama susrela s raznim novitetima na temu EuroCucina, tjedan dizajna u Milanu za mene je postao nezaobilazan. Dolaskom u Milano, prvi dan proveli smo na lokaciji Rho Fiera. Počevši od paviljona na temu Euroluce, u želji da vidimo što više, cijeli dan proveli smo preletavajući paviljone i zadržavajući se samo na onima koji su nas najviše zaintrigirali.

Zona Savatori

Jedan od zanimljivijih paviljona bio je grupacije Design Holding gdje su rasvjetna tijela predstavljena kroz prilagođene scenografije i interaktivnost čime se uspio dočarati snažan karakter dizajnera. Izdvojila bih rasvjetno tijelo Michaela Anastassiadesa i Formafantasma čiji se dizajn očituje poput skulpture u prostoru. Strogo definirane ‘Coordinates’ Anastassiadesa nasuprot ‘Wirelane’ Formafantasma čiji dizajn omogućava bezbrojne kombinacije.

Formafantasma

Hodajući kroz spomenuti paviljon svidjela mi se mala prijenosna lampa ‘In Vitro’ Philippe Starcka koja kako i sam naziv kaže, podsjeća na eksperiment u epruveti. Njezina izdužena forma čini ju vrlo elegantnom.

Obilaskom drugih paviljona rekla bih kako velik broj rasvjetnih tijela svojim oblikom, materijalom i bojama podsjeća na starije stilove. Kao primjer izdvojila bih Marset, Brokis, Position Collective i Carpyen. Firma PLH Italia uz takvu rasvjetu pruža velik izbor vintage prekidača za koje bi se moglo reći da su danas trend.

Brokis

U paviljonima između ostalog vidjeli smo interesantni namještaj koji svojim dizajnom podsjeća na komade naših baka i djedova, dizajn koji ponovno postoje moderan.

Design Holding / B&B Italia

Također oblikovno asocira na dizajn hrvatskog arhitekta i industrijskog dizajnera Bernardo Bernardija u čijem se namještaju očituje profinjena jednostavnost oblika, te Mladena Kauzlarića gdje na stolicama možemo vidjeti korištenje ratana.

Miniforms

Dan nakon sajma proveli smo šetajući kroz ulice i palače grada Milana. Blok u ulici Solferino mjesto je gdje smo se duže zadržali. Osim dizajna Boffi namještaja, čiji je utjecaj na današnje trendove snažan, impresionirao me način na koji dekoriraju prezentirani namještaj.

Zona Savatori karakteristična je po tome što ima više vrste mramora koji je korišten u raznim i vrlo kreativnim oblicima. Kamen koji je ostavio snažan dojam na mene je Pietra d’Avola koji je između ostalog bio postavljen na podu u formi riblje kosti.

Šetajući sajmom, ali vrlo često i gradom, primjetila sam da su egzotične biljke nezaobiljazni ukrasni element. U prostorijama u kojima su se nalazile biljke neizbježne su bile Sterlitzia Augusta, Ficus Elastica i Montesera Deliciosa.

Za kraj bih izdvojila dizajnera koji me oduševio, a to je Matteo Brioni. Njegova primjena prirodnog materijala, gline, u dizajnu zidnih i podnih obloga prikazuje kako se pomoću vrlo bazičnog materijala obradom mogu postići površine velikog spektra tekstura i boja.

Dodavanjem pigmenata baziranih na prirodnim elementima i odredenim oblikovanjem povrsina stvara starinski izgled koji je danas trend. Matteo Brioni poštuje prirodu, promovirajući njezinu upotrebu u arhitekturi.

Matteo Brioni

Tjedan dizajna u Milanu doza je inspiracije koja me potiče na nove kreativne izazove u užurbanoj poslovnoj svakodnevici.

Evo i još malo slika Mattea Brionija kao i linka na njegov rad.

Još jedanput hvala Nika što si bila naša D gošća, a tu su i tekstovi Tihane Tarabe iz Grupe i Morene Negovetić iz Meblo Tredea.