Materijali – ‘in’ su terazzo, pleteni ratan, mramor Nero Sahara….

Antea Carić iz tvrtke Internova napravila nam je još jedan report iz Milana i to s fokusom na materijale, ormare, walk-ine, noćne ormariće, fronte, okove… i svim detaljima koji čine razliku

O njima ću vam tek pisati. Obećajem. Jer su to zaista zaslužili. Tvrtka Internova jedna je od najuzbudljivijih tvrtki u Istri koja radi predivan, uistinu fantastičan namještaj. No, danas vam još neću puno otkrivati o njima, niti o klijentima za koje sve rade. Sad će nam Antea Carić, marketing menadžerica ove obiteljske tvrtke, ispričati što im se sve iz pozicije proizvođača namještaja po mjeri najviše svidjelo u Milanu i kako gledaju na nadolazeće trendove u hotelskim sobama, ormarima, kuhinjama…

Piše: Antea Carić, Internova

Milano, Salone del Mobile 2019. Opći dojam je odličan, a s obzirom da se bavimo proizvodnjom namještaja po mjeri posebice za hotele, na sajmu smo išli vidjeti trendove i tendencije, ali i nove materijale, načine obrade, okove i detalje.

Na sajmu smo prošli najzanimljivije sale uzduž i poprijeko i najviše se zadržali na poznatim brendovima (hall 5, 7, 10 i 12), U gradu smo posjetili showroome Poliforma, Cassine, B&B-a, Boffija, Bulthaupa i Boffija.

Materijali koju su bili najzastupljeniji su furniri (tamno drvo, orah), vrlo malo je bojanog medijapana (uglavnom fronte kredenaca). Od mramora je najzastupljeniji definitivno Nero Sahara (svaki štand ga imao), a velika većina njih u sjajnoj obradi. Na nekim štandovima mramor Nero Sahara bio je u mat verziji i meni osobno je to najbolje izgledalo.

Općenito, kamena ima i dalje i prisutan je u svim verzijama, kao i terazzo koji se koristi na pločama stolova, podu, oblogama kuhinje.

Od metala prisutan je naravno mesing, crnog metala je sve manje, jako puno je farbanog aluminija (najviše kod konstrukcija ormara), i inox se ponovo vraća u modu, u satiniranoj obradi (kod postolja stolova i obloga kuhinja fronti).

Ono što je meni apsolutni hit i veliki comeback je takozvani “woven rattan” u natur obradi, on je uglavnom detalj na stolicama i sofama, ali ga već sada koriste i na paravanima, i čak i na lampama.

To mi divno, toplo, i u kombinaciji sa drvom savršeno. I da, i na staklima koriste takav isti uzorak).

Što se tiče boja – Cassina ima dosta bordo boje u svojim elementima (što od tapecirunga, što do korištenih materijala), B&B nas je malo razočarao kao i Bulthaup koji nas nije pretjerano dojmio, osim naravno u segmentu ormara.

Oduševili nas: Poliform (kuhinje), Boffi (gerelano sve, naš pobjednik) i Porro, isto ima jako lijepe detalje i obrade.

Noćni ormarići u potpunosti gube na značenju, i dodjeljuje im se vrlo, vrlo mali prostor, veličina za odložiti knjigu ili mobitel.

Koncept soba, pogotovo hotelskih, se isto mijenja, tu najviše mislim na ormare, pojednostavljeni su, bez fronti, samo šipka za vješanje i police.

Općenito sve su zastupljeniji walk-in ormari s mnoštvom različitih odjeljaka za sortiranje i organizaciju odjeće i obuće.

Uglavnom je svima konstrukcija bila farbani aluminij s tintiranim staklom (kombinacije smeđe, sive, mesing satinirani + fluted glass u svrhu polica – Boffi).

Naši pobjednici su Boffi i Rimadesio, a ovaj put sam otkrila i jedan japanski brand koji ima vrlo miran, elegantan namještaj – Ritzwell.

Evo i fotografija…