Kuća na Baliju: Kakav divan spoj privatne džungle i betona

Ovdje bih, i to sada. Vodim vas u kuću na Baliju arhitektonskog ureda Patisadhika. Ukratko džungla na moj način

Ova tropska kuća na Baliju, odnosno Brutalist Tropical Home, kako su je nazvali arhitektonski studio Patisadhika i arhitekt Daniel Mittchel, zapravo je “pripitomljena” džungla i baš je osmišljena na sasvim novi i drugačiji način.

Tommaso Riva

Smještena je na južnoj obali Balija u maloj dolini, a okružena rižinim poljima kojima može zahvaliti na fantastičnom pogledu.

Tommaso Riva

512 kvadratnih metara ovog doma napravljeni su u brutalističkom stilu, a uzor je bila geometrijska kuća Kappe Residencea u Los Angelesu. Nju je projektirao Ray Kappe, a Mittchel kaže kako im je taj modernistički arhitekt velika inspiracija.

Tommaso Riva

– Ponudio je mogućnost gledanja prostora kroz neke nove kuteve koji bi u “standardnom” prostoru bili nemogući. Zbog njih osoba ima novi osjećaj za prostor, rekao je za Dezeen.

Tommaso Riva

Veliku ulogu u projektiranju kuće imale su vremenske prilike, točnije vlaga i velike količine sunčeve svjetlosti tijekom suhe sezone.

Tommaso Riva

– Najveći je izazov bila klima. Izravna sunčeva svjetlost i vrućina u kombinaciji sa staklom nisu baš najbolja ideja. Zbog energetske štednje odlučili smo ne koristiti klimatske uređaje, pa je odabir pao na betonske ploče koje su više od staklenih ploha te tako blokiraju svjelost i sprječavaju pregrijavanje, rekao je Mitchell.

Tommaso Riva

Cilj betonskih ploča je zasjeniti dnevni boravak koji se prostire na dvije razine, a okružen je velikim staklenim površinama.

Tommaso Riva

Mitchell je rekao:

– Takav dnevni boravak bio je jednostavno obvezan. U njega dopire mnogo dnevnog, prirodnog svjetla, a istovremeno nudi dramatičan pogled na bujan tropski krajolik i plavo nebo.

Tommaso Riva

Dio dnevnog prostora su i kuhinja-blagovaonica koja je napravljena bez zidova te je izravno spojena s vanjskim prostorom kako bi prirodna ventilacija bila što bolja. Želja je vlasnika bila stvoriti osjećaj tropskog života u cijeloj kući.

Tommaso Riva

U kući se nalazi i glazbeni studio, dvije kupaonice, vanjski tuš te tri spavaće sobe koje su spojene mostom preko dnevnog boravka.

Tommaso Riva

U cijeloj je domu namjerno korištena samo kombinacija drvenih materijala i betona jer su arhitekti željeli stvoriti “prazno platno” koje će naknadno biti upotpunjeno detaljima zanimljivih tekstura, šarenim predmetima i upečatljivim namještajem.

Tommaso Riva

Bitnu ulogu imaju biljke čija je svrha “omekšati” beton i, zapravo, srušiti granice između interijera i eksterijera… Ako mene pitate, posve uspješno.

Tommaso Riva

U kući su izloženi i razne umjetnine poput radova poznatih Bauhausovaca Clyfforda Stilla te Ellswortha Kellyja.

Tommaso Riva

No, osim o funkcionalnosti i estetici, u ovoj kući se mislilo se i na ekološku učinkovitost doma pa su postavljeni solarni panel te sustav za prikupljanje kišnice.