Ovo je po mnogima najljepši kafić u Ljubljani. Idemo?

Vodim vas u kafić London22 koji je nedavno dobio nagradu Big See 2020 za najbolji interijer kafića u regiji, a kojeg potpisuje Petra Zakrajšek i njezin sjajan tim iz Gao arhitekti

Obožavam Ljubljanu. Obožavam i London. Možda baš zato mi se tako svidio kafić London22 u Ljubljani koji spaja najbolje od ta dva grada. S jedne strane ozbiljnost, nasljeđe, tradicija, a s druge strane umjetnost, kreativnost, vizionarstvo, duhovitost, ironija…

MIRAN KAMBIČ

Naime, na Dolonjskoj cesti 156b, nasuprot Akademije likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, smjestio se kafić London22 koji svoje ime duguje činjenici da se taj dio grada kolokvijalno zove London.

Kafić koji se nekad nalazio na toj adresi definitivno nije odražavao ono što bi kafić u kojeg zalaze brojni umjetnici, dizajneri i arhitekti trebao biti, zato su vlasnici angažirali poznati ljubljanski studio Gao arhitekti da osmisle novi kafić u kvartu.

MIRAN KAMBIČ

O radovima Gao arhitekata i njegovoj vlasnici arhitektici Petri Zakrajšek već smo mnogo puta pisali i uvijek nas iznova iznenadi koliko se ta arhitektica daje u svoje projekte, dizajnirajući i pomno birajući svaku sitnicu u prostoru.

MIRAN KAMBIČ

Ovog puta, dizajn interijera rađen je paralelno s komunikacijskim dizajnom kojega je radio poznati dizajner i profesor na akademiji Radovan Jenko.

MIRAN KAMBIČ

Kako spojiti dizajn i arhitekturu, kavu i vino? Vrlo jednostavno ako pitate Gao arhitekte i Radovana Jenka. Rezultat njihove suradnje je prostor s atraktivnim custom made tapetama na tri velika zida koje su prostoru dale pečat, prepoznatljivost, karakter…

MIRAN KAMBIČ

– Ovo je bio vrlo zanimljiv projekt kod kojeg je bila vrlo važna sinergija između vlasnika, dizajnera i arhitekta i sve važne odluke oko koncepta i izgleda donijeli smo zajedno, blisko surađujući – objasnila je arhitektica Petra Zakrajšek.

MIRAN KAMBIČ

– Prvo smo se usredotočili na glavni koncept interijera – otvorili smo prostor, pročistili glavne poglede i podijelili unutrašnjost bara na dva dijela. Odabrali smo glavna mjesta za tapete, a zatim je ostavili Radovanu Jenku da obavi svoj majstorski posao. Motivi na tapetama isprepleli su se s Londonom i elementima ljubljanskog bara. Na svoje pozadine Jenko je uvrstio i slike koje prikazuju ponudu bara i spojio sve motive u šaljivu cjelinu. Rezultat je iznimno ugodna atmosfera i zadovoljni gosti koji obožavaju London22 – objasnili su arhitekti.

MIRAN KAMBIČ

Kompletan interijer, uključujući kompletan namještaj, opremu i dekoracije, je dizajniran i napravljen po mjeri, a prostor je zamišljen kao živi organizam koji će se mijenjati i ugošćavati mlade umjetnike čiji će se radovi moći izlagati na staklima bara.

MIRAN KAMBIČ

Btw, ako uskoro planirate u Ljubljanu evo vam par linkova s još nekim vrlo zanimljivim mjestima.

Ako ne mislite tako brzo, evo još par zanimljivih interijera od Gao arhitekata.

A sada uživajte u fotogaleriji i slikama Mirana Kambiča. Za otvaranje fotogalerije, kliknite na sliku.

Wordpress Gallery Plugin Free