Ovo mi mogao biti najljepši kineski restoran u regiji…

Kako potpuno izgubiti osjećaj da ste u shopping centru, nego u nekom finom modernom, a opet tradicionalnom restoranu pokazala nam je arhitektica Petra Zakrajšek iz studija Gao arhitekti

Postoje mjesta gdje zaboraviš gdje si. Koja te obuzmu nekom divnom, profinjenom atmosferom i na tren zaboraviš sve ono što se događa vani… Ovo je posebno važno za interijere ugostiteljskih objekata koji nas moraju zavesti svojom ljepotom i atmosferom.

Gledam slike novog azijskog restorana Han u Ljubljani i potpuno se zaljubljujem. Moramo ići u taj restoran, odmah komentiram.

GAO Arhitekti

No, onda saznajem da je to u novom shopping centru u Ljubljani, a ne u nekom tihom zamračenom mjestu u gradu…

Baš zbog toga ga moram posjetiti jer je uistinu potrebno veliko majstorstvo da se u shopping centru napraviti prostor koji odiše mirom, intimom, tišinom…

GAO Arhitekti

Upravo stvaranje osjećaja intimnosti i sigurnog utočišta bila je jedna od polazišnih točki s kojom je u ovaj projekt krenuo tim ljubljanskih Gao arhitekata. Arhitektice Petra Zakrajšek, Tjaša Najvirt i suradnici uspjeli su stvoriti divnu oazu koja omogućava da se posjetitelji smire, opuste i zaborave na stres od užurbane kupovine.

– Položaj restorana predstavljao je svoje izazove, budući da je smješten u  shopping centru Aleja (Ljubljana, okrug Šiška) koji je prema zadanim postavkama bučan i osvijetljen. No, postojalo je veliko povjerenje investitora da napravimo nešto drugačije – objasnila je Petra Zakrajšek.

GAO Arhitekti

Naime, prije petnaest godina arhitektica Petra Zakrajšek upoznala je Lin i Jan, vlasnike lanca kineskih restorana u Sloveniji. Tijekom godina Petra je dizajnirala interijere četiriju njihovih restorana. Svaki novi restoran bio malo manje tradicionalan, odvlačeći se od klasičnog kineskog dekora koji se obično vidi u kineskim restoranima diljem Europe. Činilo se kao da su svi ‘odrasli’ zajedno – Petra je ‘odrasla’ kako bi razumjela potrebe vlasnika i počela razumjeti razloge njihovih želja i uputa za dizajn interijera.

S druge strane, vlasnici su odrasli u razumijevanju Petrinog odlučnog stava kako bi se neki elementi razlikovali i imali karakter.

GAO Arhitekti

Naime, arhitektica je željela je da interijer dobije moderan i umjetnički ritam, da transformira atmosferu u nešto mnogo suvremenije i glamuroznije.

Ovo rastuće povjerenje pružilo je dizajnerima snagu i samopouzdanje da konačno naprave azijski restoran koji ima moderan izgled i topao osjećaj dok su još uvijek odani kineskoj kulturi.

GAO Arhitekti

– Inspiracija za azijski restoran Han potekla je iz divljenja arhitektu Kengu Kumi i njegovoj filozofiji dizajna interijera. U ovom projektu veliku smo važnost pridavali svjetlu kako bi ono bilo ugodno za posjetitelje. Svjetlo se zapravo ne vidi, već se samo vas obuzme topao osjećaj.

Drugi važan faktor bile su zaobljene linije – glavni šank otkriva unutrašnjost kuhinje dok uravnotežuje sredinu prostora, otkrivajući dinamički identitet zaobljenih linija u restoranu – od tapeciranih klupa i zaobljenih stolova do drvenih greda smještenih u zaobljenom obliku.

GAO Arhitekti

Sve (do najsitnijih detalja) stvoreno je po narudžbi – od namještaja, rasvjete  do dekorativnih pregrada koje dijele restoran od shopping centra – objašnjava Petra Zakrajšek iz Gao arhitekti.

GAO Arhitekti

Petrine interijere već ste imali prilike upoznati na Dblogu i svi odišu nekom posebnom elegancijom i ozbiljnosti, ali i divnim karizmatičnim detaljima.

Uživajte u fotografijama Mirana Kambiča.

Wordpress Gallery Plugin Free