Dom elegancije i komfora. Idemo u Ljubljanu

Postoji jedna arhitektica u Ljubljani koja radi elegantne, a istovremeno i jako raskošne interijere. Interijere koji odušu luksuzom, ali i nekom posebnom toplinom. Njezino ime je Petra Zakrajšek i 20-ak godina ima mali studio u Ljubljani koji se zove GAO arhitekti. Petra i njezin tim nedavno su završili još jedan divan interijer. Evo o čemu se radi…

Miran Kambič

– Ovaj stan projektirali smo s posebnim osjećajem ljubavi prema obitelji koja živi u njemu. Njihova otvorenost, gostoprimstvo i nepokolebljivo povjerenje dali su smisao ovom projektu i omogućili nam da stvorimo prostor koji je usklađen s njihovim željama.

Miran Kambič

Već smo im jedanput opremali stan i tada su htjeli minimalizam u bijeloj boji. Sada smo se trudili zadržati tu svježinu, ali dodati joj mekoću kao vodeće stilsko načelo novog doma. Interijer smo dopunili s upotrebom ugodnih kontrasta, mekih boja i materijala raznih tekstura, a napravili smo i neka poboljšanja u prostoru – objasnila je arhitektica Petra Zakrajšek.

Miran Kambič

– Uklanjanjem pregradnog zida otvorili smo glavnu vodoravnu os od ulaza do spavaće sobe, omogućujući tako da svjetlost prođe kroz čitav prostor. Spavaća soba u međuvremenu je postala živahna mala oaza koja kombinira prostore za kupanje, spavanje i ormare.

Miran Kambič

Spavaća soba je umjetnički ojačana tapetom Wall & Deco i samostalnim pultom s umivaonikom, ukrašenim svjetlucavim keramičkim pločicama Florim Alabastri di Rex, iznad kojih sa stropa slobodno visi mesingano ogledalo.

Miran Kambič

Crne, sjajne slavine Gessi nadopunjuju staklenu kadu Antonio Lupi, a ormar je upotpunjen zidnom lampicom DelightFULL.

Miran Kambič

– Kada smo dizajnirali dnevni boravak, ravnoteža nam je bila kormilo kojim smo upravljali. Prostor kuhinje je simetričan i okružen je s obje strane visokim ormarima. Kuhinjski otok, sa svojim kontrastnim bojama, djeluje poput fotografskog negativa na svijetle boje pulta i ormarića koji vise nad njim – objasnila je Petra Zakrajšek, otkrivši nam jednu tajnu.

Miran Kambič

– Inspiraciju za intimni osjećaj prostorne svježine i sofisticiranosti pronašli smo u uljanoj slici slovenske slikarice Metke Krašovec. Naravno, to je bio dio mojih snova i ta slika nije postojala kod vlasnika i naših investitora. Kad smo Sara i ja završile sa svim fazama dizajna i izvođači s izvedbom, došle smo u posjet i nije bilo slike, naše inspiracije.

Miran Kambič

Odlučila sam pronaći jedan portret Metke Krašovec i da zamolim galerista da ga posudi za fotografiranje. U antikvitetu Novak bili su jako ljubazni i posudili nam ga. Bilo je puno treme, straha i odgovornosti da ga zamotamo, iznesemo do Trga Francuske revolucije, stavimo u kombi, unesemo u prostor, izbušimo rupu i montiramo. I onda, se sve povezalo, to je bilo to.

Miran Kambič

Miran Kambič je počeo fotografirati, a moji snovi o interijeru u kojem je umjetnički rad inspiracija broj jedan su se ostvarili. Nije mi žao i neću nikad moći dovoljno zahvaliti vlasnicima i Antikvitetu Novak da sam bar za fotografiranje realizirala svoje snove – ispričala je Petra Zakrajšek.

Miran Kambič

Volimo arhitekte koji snivaju takve snove i spremni su ih ostvariti. Do kraja…

Miran Kambič

Uživajte u fotografijama Mirana Kambiča.