Predstavljamo: Studio OBE – novo lice Beograda

Naša nova kolumnistica Petra Švarc nekoliko je dana provela u Beogradu i upoznala arhitektice iz studija OBE. Cure koje stvaraju neki novi drugačiji Beograd. Upoznajte ih…

Petra Švarc mama je plavokosog dječaka, zaljubljena u život i priče. Nakon više od 20 godina u komunikacijama, korporacijama i međunarodnim organizacijama, odnedavno – slobodna pripovjedačica i Jezičarka. Službeno gledano, Petra je profesorica francuskog i talijanskog jezika, u duši uvijek novinarka.

Sretni smo što je Petra naša nova D kolumnistica koja će vam pričati priče iz regije i svijeta. Petra je par dana provela u Beogradu. Prepuštam vas njezinoj priči…

PIŠE: PETRA ŠVARC

Središte Beograda ovih je dana (opet) veliko gradilište. Jer nakon što je ljetos s puno pompe otvoren rekonstruirani Trg Republike, nije prošlo ni nekoliko tjedana, a na njega su se vratili radnici koji popravljaju tek popravljeno i vjerovali ili ne, ručno okreću i premještaju jednu po jednu granitnu kocku kojima je trg popločen.

Kroz veliku staklenu stijenu, iz ugodne unutrašnjosti cafea Dardaneli u Vasinoj ulici, tik do spomenutog trga, gledam kako radnici na svježe asfaltiranoj cesti označavaju stazu za bicikliste i čekam da mi se pridruže Jasna i Ksenija.

Jasna Kavran i Ksenija Pantović beogradske su arhitektice mlađe generacije koje uspješno vode studio sjajno odabranog imena OBE. Među projektima koje potpisuju nalazi se i kafić u kojemu sjedimo. I da ne znam da sam u Beogradu, pomislila bih da sam se zatekla u Kopenhagenu ili recimo Berlinu.

Prostor je relativno malen, podijeljen je na središnji dio i galeriju, elegantan je i naoko gotovo pročišćen. Međutim, već na drugi pogled postaje jasno koliko je različitih materijala, struktura, boja i stilova tu pomireno. I svi oni zajednički žive u skladu i harmoniji.

Upravo kao Jasna i Ksenija. Znaju se doslovno oduvijek. Točnije, od prvog dana prijava na fakultet.

Tijekom studija, imale su zajedničko društvo pa su se i same počele družiti. Nešto
kasnije, krenule su i zajedno raditi te se zajednički prijavljivati na natječaje za projekte. I ostalo je povijest.

Danas vode ozbiljan biro i iza njih su brojni zanimljivi projekti, među kojima i neka beogradska „it“ mjesta, ali i stanovi, obiteljske kuće, a u posljednje vrijeme i poslovni te zapaženi co-working prostori. Kako same kažu, spojila ih je obostrana opsesija za storytellingom kroz arhitektonski dizajn.

“Jako su nam zanimljive transformacije jer se kroz njih ne transformira samo prostor, već i čitav koncept, namjena i funkcija određenog prostora” – priča Jasna te nastavlja kako je svaki novi projekt za njih posebna i posve nova priča kojoj pristupaju individualno i kojoj se u potpunosti posvećuju.

Ksenija dodaje kako im je iznimno važna komunikacija s investitorom.

“Ne bojimo se interakcije. Najsretnije smo kada na kraju procesa dobijemo proizvod koji je rezultat naše sinergije i zajedničkog rada”. A za to je potrebna i velika doza diplomacije i fleksibilnosti, ali i izražena vještina uvjeravanja.

U svoje projekte rado unose jarke i žive boje, zelenilo i prepoznatljive murale. Njihovi su prostori prozračni, elegantni, ugodni za boravak i korištenje te su visoko estetizirani i urbani.

„Pred sebe stalno postavljamo nove, ozbiljne izazove. Ponekad čak do te mjere da se pitamo jesmo li normalne” – priča Jasna.

Dok razgovaramo, njihovi telefoni ne prestaju zvoniti – pozivi s gradilišta, od klijenata, dogovaranje novih sastanaka… Osim toga, Ksenija gradi i znanstvenu karijeru. Uživa u radu sa studentima – “to je osvježenje, inspiracija i u moj poslovni život unosi novu dinamiku”.

Njihovi najzapaženiji projekti realizirani su Beogradu – nabrojit ćemo tek nekoliko: Lula fine espresso bar, café Dardaneli te dva sjajna co-working prostora – Nova iskra na Dorćolu i BoatMe, jedinstveni co-working space koji se smjestio na brodu, među famoznim splavima na Savi i ima najljepši pogled u cijelom gradu. Uskoro ćemo vam detaljno predstaviti neke od njih, a za sada uživajte u fotografijama.