Miris soli i glamura. Btw, ova kuća je nominirana za European Property Award

Jako volimo rad slovenske arhitektice Petre Zakrajšek i njezinog tima iz studija GAO Arhitekti. Vodimo vas u jednu vrlo luksuznu vilu na ekskluzivnoj poziciji u Sloveniji koja već osvaja brojne svjetske nagrade

Zadatak je bio sljedeći: stvoriti luksuznu vilu po uzoru na legendarne Miami beach villas koje uvijek koketiraju s glamurom, kolonijalnim stilom, kičem, ali opet imaju i neku opuštenost, ležernost, lakoću življenja te miris soli… Kako stvoriti luksuz, ali istovremeno i ležernost, toplinu doma, eleganciju, uklopljenost u ambijent…

Na taj zadatak znalački je odgovorila Petra Zakrajšek i njezin tim Gao Arhitekti koja je na brežuljku iznad mora, uz nekoliko stoljetnih borova, rimskih ostataka te opuštajućeg maslinika, napravila uistinu impozantnu kuću koja priliči i takvoj ekskluzivnoj poziciji u Sloveniji. Kuću koja je nominirana za European Property Awards u kategoriji za interior design.

– Ovo prekrasno prirodno okruženje bilo je neposredna inspiracija za naš dizajn interijera koji klasične materijale i oblike koristi na moderan način. Naša inspiracija je proizašla iz kolonijalnog arhitektonskog stila i želje vlasnika za stvaranjem američkog tipa vile u koje su se vlasnici zaljubili na svojim putovanjima. Vile koje mirišu na sol i posjeduju tračak glamuroznog kiča – prisjetila se slovenska arhitektica Petra Zakrajšek, objasnivši kako je njezin studio bio zadužen za interijer te pozvan da se pridruži projektu nakon što je arhitektonski dio kuće bio završen.

Ideja koja je sve odmah osvojila je međusobno spajanje klasičnog i modernog stila koji se prožima u svakom detalju miješajući monumentalnost i nježne oblike, svijetle i tamne elemente, transparentne i pune.

Kuća se sastoji od prizemlja površine 160 kvadrata, kata od 110 te podruma od 180 kvadrata u kojemu su teretana, vinski podrum, spremišta…

– Ulaskom u kuću započinje igra refleksija koja se nastavlja kroz cijeli interijer. Podovi uključuju kameni “tepih” što doprinosi monumentalnosti i dojmu luksuza. Mramorni “tepih” nalazi se i u dnevnom boravku i u suglasju je s klasičnim versajskim vezom parketa.

– Kuhinja je vrlo praktična s mnoštvo zatvorenih visokih ormara koji preuzimaju funkciju klasične ostave, a kuhinjski otok povezuje kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak u jednu skladnu cjelinu.

– Dnevni boravak uravnotežuje scenu, a centralni dio mu je kamin kojega smo postavili između prozora i produžili ga antracitnim zidnim zrcalom. Ono odražava i povezuje cjelokupni ambijent zrcaleći unutarnje i vanjske elemente uređenja. Moćno kružno stubište je učahureno unutar atraktivne ograde od tamnog metala stvarajući dojam monumentalnosti, elegancije, klasične modernosti.

Glavna atrakcija prvog kata je spavaća soba s kupaonicom i garderobom.

– Krevet je obuhvaćen rasterom meke štukature, dok je zid na krajnjem rubu ukrašen
bogatim kolažem fotografija istaknutog slovenskog fotografa Uroša Abrama. Tema fotografije nastavlja se i u kupaonici gdje rad Tanje Lažetić podiže ambijent dajući mu dodatnu sofisticiranost.

Općenito, umjetnička djela vrlo su važan završni detalj svakom prostoru i njemu posvećujemo veliku pažnju – kaže Petra Zakrajšek, prisjećajući kako je izgledalo biranje umjetnina za ovaj projekt.

– Naš omiljeni dio u procesu projektiranja interijera vile Pine Tree bio je odabir umjetničkih djela i ukrasnih elemenata. Za ovu priliku klijentica i njezina svekrva došle su u posjet izravno s mora i odmah nas ispunile svojom neizmjernom energijom i radošću.
Kolegica Urška i ja napravile smo preliminarne odabire iz Galerije Hest, Galerije Fotografija i trgovine kristala Rogaška. Kako smo se dobro organizirali, slijedili smo intuitivan tijek odluka. Karizma dvije klijentice, koje su imale povjerenja u nas i koje su se odmah nadovezale na naše prijedloge, pomogla nam je da već do ručka odaberemo sve umjetnine, pa smo poslije mogli slobodno slaviti i uživati – dan je bio ispunjen sjajnom umjetnošću i završen uz čašu vina. Ovaj dan poslužio je kao savršen završetak ugodne suradnje koja je neprestano odražavala naš timski rad i međusobno povjerenje. Volimo projektirati ambijent za klijente koji su ispunjeni životnom energijom, rastućim povjerenjem, kao i poštovanjem prema našem radu, jer se to na kraju uvijek odražava u lijepim pričama – kaže Petra Zakrajšek, dodajući kako su za kuću odabrani radovi Mersada Berbera, slovenskog slikara Emerika Bernarda, fotografa Uroša Abrama te nježno snažna fotografija Tanje Lažetić.

Ono što je nas potpuno oduševilo u ovoj kući su pomno odabrani detalji i custom made stvari poput divnih vrata, ormara, tapeciranih detalja…

Uživajte u fotografijama Mirana Kambiča. (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free