Luksuz u 148 kvadrata

Vodimo vas u potpuno adaptiranu kuću iz 70-ih godina u okolici Ljubljane koju je je uredila arhitektica Petra Zakrajšek i njezini GAO arhitekti

Veliki trend u svijetu arhitekture i dizajna je recikliranje i adaptiranje postojećeg. Srušiti zdravu potpuno statički stabilnu kuću i sagraditi istu takvu samo novu, nema baš smisla. Pogotovo u sferi zaštite okoliša, prirode, resursa, materijala… I zato vam s veseljem pokazujemo jednu takvu kuću iz 70-ih godina prošlog stoljeća iz okolice Ljubljane koja je u potpunosti zadržala svoj oblik, no iznutra i izvana je tehnički i dizajnerski osuvremenjena i prilagođena udobnom stanovanju.

Miran Kambič

– Atrijska kuća u L, smještena podno Šmarne gore, izgrađena je sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Čak i prije nego što su se trendovi dizajna interijera vratili u prošlost, s klijentima smo jednoglasno odlučili revitalizirati kuću, a da pritom ostanemo vjerni njenom izvornom karakteru. Tijekom obnove crpili smo inspiraciju iz postojeće kuće koja je podsjećala na arhitekturu viđenu u TV seriji ‘Mad Men’ – ispričala je arhitektica Petra Zakrajšek, objasnivši kako su raspored prostorija promijenili i prilagodili ga suvremenijem načinu stanovanja.

Miran Kambič

– Zadivljujući pogled na atrij s bazenom, uokviren staklenim stijenama, privukao nam je pažnju već pri prvom posjetu. Iskoristili smo ovu značajku kako bismo proširili životni prostor, naglašavajući neposrednu vezu između vanjskog i unutarnjeg dijela. Uklanjanjem unutarnjih zidova spojili smo dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju u cijeloviti dnevni prostor.

Miran Kambič

Prostrana i funkcionalna kuhinja, ključna za vlasnika koji uživa u ulozi glavnog kuhara i domaćina, ima impozantni središnji stol za blagovanje kojeg je dizajnirao Philippe Starck.

Miran Kambič

Blagovaonski dio s mini barom i dnevni boravak vizualno su odvojeni sjedećom garniturom, dok unikatna stijena s okomitom letvičastom oblogom zaokružuje prostor. Zlatne tapete i luster iznad blagovaonskog stola pridonose reflektiranju glamura prošlosti u novonamještenom prostoru – objasnila je arhitektica Petra Zakrajšek iz GAO architects.

Miran Kambič

Vrlo atraktivan je i hodnik koji je prekriven tapetama s jedinstvenim uzorkom. Tapeta prekriva vrata kupaonice i WC-a, stvarajući kontrastni element ostakljenim kliznim vratima unutar kuće.

Miran Kambič

– Posebnost glavne spavaće sobe je zaobljeno uzglavlje kreveta u središtu sobe, pružajući osjećaj ugodnog zagrljaja s pogledom na atrij, udaljenim samo nekoliko koraka kroz klizna vrata – objasnila je arhitektica Petra Zakrajšek.

Miran Kambič

Pri projektiranju uvijek treba predvidjeti i budućnost, tako da su arhitekti dio kuće u kojem se trenutno nalazi sauna, vešeraj i gostinjska soba osmislili tako da se u budućnosti uz manju adaptaciju taj dio može pretvoriti u garsonijeru s posebnim ulazom. Ovo bi potencijalno moglo poslužiti kao pomoć paru u starijim godinama.

Miran Kambič

A sada uživajte u fotografijama Mirana Kambiča.