Kako osmisliti kupaonicu da se lako čisti?

Kupaonice u apartmanima priča su za sebe. Kako ih napraviti izdržljivima, atraktivnima, a opet jako funkcionalnima?

Ako ste ikada imali dilemu da li za apartman ili kuću za odmor napraviti tuš ili kadu, odgovor je uvijek tuš. Većina ljudi preferira tuširinje, a ne kupanje, a posebice na mjestima za koje nisu sigurni u higijenu i čistoću.

No, kako isplanirati kupaonicu u apartmanima da ju je lako očistiti? Naime, svi znamo kako je u turizmu jedna od glavnih stvari higijena. Ako nešto nije čisto i najljepša i najatraktivnija mjesta dobivaju loše ocjene, stoga je vrlo važno osmisliti kupaonicu koja će se lako i brzo čistiti.

SANJA BISTRIČIĆ

Dakle, uputno je da kupaonica ima što manje kuteva u koje se može zavući prašina i prljavština. WC školjka trebala bi biti viseća, a ne podna, kako bi pod mogli lakše oprati, a vodokotlić ugradbeni jer, osim što puno elegantnije izgleda, na njemu se onda ne skuplja prljavština.

SANJA BISTRIČIĆ

Uvijek birajte modele sanitarija koji nemaju utore i dijelove u kojima se može zadržavati voda i stvarati kamenac. Neki proizvođači keramike imaju higijenske premaze koji omogućavaju da se voda, kamenac i nečistoće ne zadržavaju i lakše klize, te smo se zato i odlučili za Grohe sanitarije.

SANJA BISTRIČIĆ

Radi lakšeg održavanja svugdje su ugrađeni ugradbeni vodokotlići. Iskombinirali smo vodokotlić i tipkalo iz basic linije, a WC školjku iz kolekcije Essence s sporospuštajućom daskom. Btw sporospuštajuća daska nije samo atraktivan detalj, nego i vrlo praktična stvar za apartmane jer gosti često razbijaju daske ne pazeći kako ih spuštaju. Soft close im to onemogućava, a i jako podiže ukupni dojam.

SANJA BISTRIČIĆ

Kako bi kupaonica izgledala atraktivnije vrlo je važno smisliti praktičan, ali i atraktivan prostor uz umivaonik.

Umjesto klasičnog umivaonika koji se montira na zid, za apartmane i kuće za odmor jako su praktične kombinacije umivaonika koji se montiraju na ploču ili kupaonski element te sa strane imaju prostor na kojem se mogu držati stvari. Po načinu ugradnje, umivaonik može biti nadgradni te djelomično ili potpuno ugradni, važno je da osigurava dovoljno prostora gdje gosti mogu držati svoj neseser i higijenske potrepštine.

SANJA BISTRIČIĆ

U O’live residenceu smo odabrali Grohe nadgradne umivaonike iz Essence linije. Manje okrugle umivaonike stavili smo u manje kupaonice i wc-e, a u veće ovalne umivaonike u glavne kupaonice. Element na koji su montirani je napravljen po mjeri i to od iverala s uzorkom drva.

SANJA BISTRIČIĆ

Uz umivaonik uvijek je važno odabrati odgovarajuću miješalicu kako bi se dobio odgovarajući mlaz vode, a i kako voda ne bi prskala.

O odabiru miješalica već smo vam dosta pisali, a u izboru nam je jako puno pomogla i Groheova aplikacija Perfect Match u kojoj vam sam proizvođač sugerira modele prema svojim istraživanjima i tehničkim karakteristikama – visini, kutevima nagiba i mlaza vode. Evo linka isplati se pogledati i biti sigurniji u odabir.

SANJA BISTRIČIĆ

U O’liveu smo odabrali miješalice iz Essence linije u SPA colours, odnosno u zlatnoj, antracit i bakrenoj boji – sjajne i mat. U najekskluzivnijem apartmanu smo ugradili miješalice iz luksuzne linije Atrio. Svaka kupaonica je tako dobila neki svoj pečat i prepoznatljivost.

Također je važno odabrati i odgovarajuće ogledalo koje uvijek treba biti u razini očiju, a vodite računa i o ljudima različitih visina.

SANJA BISTRIČIĆ

Tuš… Tuširanje mora biti poseban doživljaj, zato smo odabrali raskošne Grohe Euforia SmartControl tuševe s termostatskom miješalicom te s ručnim i nadglavnim tušem.

Ako vam budžet ne omogućava raskošnije tuš-setove, svakako odaberite barem kvalitetan „običan“ tuš provjerenog proizvođača. O toj problematici pisali smo na ovom linku.

Kako da se kapljice u tušu što manje vide?

Teško. Uvijek će se vidjeti i tuš se mora detaljno čistiti. No, boja pločica i materijal uvelike mogu pridonijeti dojmu čistoće.

SANJA BISTRIČIĆ

Mat pločice s laganim bež ili sivkastim uzorkom prilično se lako održavaju te se na njima ne vidi prljavština. Izrazito tamne pločice nisu zahvalne jer se na njima vidi kamenac te mucice od ručnika i prašine, a na bijelima se vrlo izražajno vidi kosa i dlake.

Za održavanje su zahvalne sve boje i nijanse u rasponu od sive, antracit i bež do smeđe, no treba znati da će tamnije pločice u kupaonicama bez prozora izgledati malo sumornije i depresivnije, samo u iznimnim slučajevima elegantnije.

SANJA BISTRIČIĆ

No, svaka kupaonica bez obzira bila ona nova ili stara, puno će ljepše izgledati ako u njoj odaberete atraktivne međusobno usklađene detalje.

Umjesto plastičnih gelova i reklamnih pakiranja, kupite keramičke ili staklene posudice za sapun, gel za ruke, tuširanje i čašu za četice za zube iz istog seta. To će izgledati puno profinjenije i ljepše i vizualno podići izgled kupaonice.

SANJA BISTRIČIĆ

Osmislite prostor za ručnike te ih posložite na neki zanimljiv i uredan način. Osigurajte ručnik za noge, koš za smeće, košaru za prljave ručnike i rezervni toalet papir.

SANJA BISTRIČIĆ

Neka sve bude uredno i na dohvat ruke, a od dodatnih stvari dobro je u kupaonici imati i sušilo za kosu kojeg možete smjestiti u dekorativnu košaru, a dobro će doći i malo ogledalce s povećanjem za lakše šminkanje i brijanje.

SANJA BISTRIČIĆ

Osim o funkcionalnosti razmišljajte i o malim dekorativnim predmetima koji mogu podići prostor. Svakako kupoanicu oživite s nekim zanimljivim detaljem poput slike, vaze s cvijetom ili nekom biljkom u posudi.

SANJA BISTRIČIĆ

Umjetna ili prirodna, nije toliko važno, koliko je važno da je na poziciji koja ne smeta, a osigurava toplinu i osjećaj da vam je stalo do vaših gostiju.

SANJA BISTRIČIĆ

Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta.

Ondje možete pratiti sva događanja oko kuće O’live Residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja je prolazila obitelj Kero postanu javna.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILI SU VAM NAŠI PARTNERI: