Vodič za odabir umivaonika i odgovarajuće miješalice

Znate ono – idete oprati ruke, a umivaonik je premali i miješalica prska, pa pranje ruku završava s mokrim flekama na hlačama? Evo vodiča kako da se to ne dogodi

Kako odabrati umivaonik i miješalicu? A neš’ ti problema, odeš u dućan i kupiš. To može reći samo onaj tko prvi put kupuje sanitarnu opremu. Izbor je ogroman, opcija tisuću, a rezultat vrlo neizvjestan – ako malo zbrzate i pogriješite s visinama i nagibima, bez problema se može dogoditi da vam pipa prska i da svako pranje ruku završava s mokrim trapericama i pokojom psovkom.

Razlog? Najčešće preplitki umivaonik i neodgovarajuća miješalica. Naime, iako odabir sanitarnih elemenata izgleda prilično jednostavan, zapravo nije. Osim estetike, važna je i funkcionalnost, ali krenimo prvo s izgledom.

GROHE

Najobičniji i najpovoljniji su konzolni umivaonici. Takve umivaonike još uvijek često viđamo u školama, javnim wc-ima i starijim stanovima. To su umivaonici koji se ugrađuju na zid i obično su klasičnog oblika. Ispod njega nema ladica ili ormarića, pored njih nema pulta na kojeg možete nešto odložiti, a cijevi se eventualno mogu sakriti s maskom.

GROHE

Ako ta maska ide do poda, onda je to samostojeći umivaonik. Samostojećih umivaonika ima vrlo običnih i povoljnih, ali i jako posebnih i skupih.

GROHE

No, u stanovima gdje je važno iskoristiti svaki centimetar i dobiti dodatan prostor za ručnike i kozmetiku, puno se češće ugrađuju ugradbeni umivaonici.

Ugradbenih umivaonika postoji nekoliko vrsta – nadgradni, podgradni, poluugrađeni…

GROHE

U čemu je zapravo razlika?

U načinu na koji se ugrađuju. Naime, najjednostavniji oblik ugradbenog umivaonika je da se on montira na gotov ormarić. To su zapravo combo elementi koji kombiniraju umivaonik i ugradbeni ormarić s ladicama. Umivaonik zauzima cijelu gornju površinu elementa, sifon je skriven, a prostor ispod umivaonika obično se iskorištava za ladice koje služe kao spremište za ručnike i kozmetiku. Ormarić za ovaj tip umivaonika najčešće se kupuje gotov, odnosno zajedno s umivaonikom. Mana ovakvog proizvoda je što ste limitirani s dimenzijama proizvođača.

GROHE

Ako želite napraviti pult po vašoj želji te pored umivaonika držati neke stvari, onda je za vas poluugrađeni ili nadgradni umivaonik.

Iako ovo zvuči dosta komplicirano, suštinski je isto. U element u koji se ugrađuje umivaonik radi se rupa odgovarajućih dimenzija. Ako korito umivaonika ulazi u element onda je to poluugrađeni umivaonik. Koliko će njegov rub izvirivati od gornje površine elementa, ovisi o modelu kojega ste odabrali. Postoje poluugrađeni umivaonici koji izviruju par centimetara, ali i 10-ak.

GROHE

Ako umivaonik u potpunosti izviruje onda je to nadgradni ili nasadni umivaonik. Takvi umivaonici obično su okruglog ili ovalnog oblika, odnosno “zdjele”, a izgledaju vrlo atraktivno kada se na jednu dulju površinu ugrade dva ista umivaonika.

GROHE

Ako ne želite da se umivaonik uopće vidi, onda je za vas podgradni model umivaonika koji se ugrađuje ispod pulta. U tom slučaju bitno je da otvor na pultu bude precizno izveden. Ono što je karakteristično za ove vrste umivaonika je da se lako čiste. S obzirom na to da su “skriveni” u pultu, ovi umivaonici nisu izloženi nikakvim mehaničkim oštećenjima. Izgledaju diskretno i minimalistički.

GROHE

Podgradni umivaonici obično se ugrađuju ispod elementa od kamena ili nekog drugog izdržljivog materijala, a i sami umivaonici ne moraju biti od keramike nego i od kamena, stakla, čelika, silgranita…

GROHE

Što se oblika tiče postoje okrugli, ovalni, četvrtasti i pravokutni umivaonici i to vrlo raznih dimenzija.

Pri odabiru važno je uskladiti dimenziju i izgled s ostatkom kupaonice. Najelegantnije naravno izgleda kada se odabere jedna linija i onda se iz te serije uzme umivaonik, wc školjka, kada…

GROHE

Vrlo važno je, naravno, uskladiti dimenzije umivaonika i miješalice. Naime, često se događa da se izabere neodgovarajuća slavina, pa voda prska iz umivaonika, a događa se i da pipa izgleda premaleno ili preveliko u odnosu na umivaonik. Ponekad se čak i događa da je prostor između izljeva miješalice i umivaonika premali, pa u njemu ne možete natočiti čak ni čašu vode, a kamoli vazu.

GROHE

Kako to izbjeći?

Ugledni proizvođači izradili su konfiguratore koji vam mogu pomoći u takvom odabiru. Primjerice Grohe na svojim stranicama ima konfigurator perfect match koji pri odabiru miješalice sugerira odgovarajući model sudopera. Isto tako obrnuto, kada odaberete umivaonik, program vam sugerira tipove miješalica koje su za taj model umivaonika najoptimalnije.

GROHE

Groheovi stručnjaci tako su vam suzili izbor i istestirali umivaonike i slavine tako da one uistinu stvaraju perfect match. Dakle, dubina umivaonika te visina i kut mlaza miješalice su testirane tako da je prskanje svedeno na najmanju moguću mjeru…

Evo linka na taj konfigurator, a tu je i tekst o vrstama miješalica te razlikama između podžbuknih i nadžbuknih sistema.

GROHE

A sada iz teorije u praksu. Sjećate se našeg O’live house projekata – zgrade sa 6 apartmana u Bibinju kojeg uređuje naš Design House?

Što smo mi odabrali za apartmane od 4 zvjezdica koji moraju izgledati odlično, a istovremeno biti jako jednostavni za održavanje i čišćenje?

GROHE / ESSENCE LINIJA

Ovalne i okrugle nadgradne umivaonike koji se izuzetno lako čiste. S obzirom da su neke kupaonice uistinu male, a željeli smo da budu atraktivne i djeluju luksuznije – u njima smo išli s Grohe Essence okruglim umivaonicima promjera 45 cm koji ne zauzimaju puno mjesta i njih smo ugradili na element kojeg je po našoj shemi izradio stolar.

GROHE / ESSENCE LINIJA

Kako bi kupaonice izgledale ipak malo atraktivnije i luksuznije išli smo s Groheovom Essence linijom mješalica u bojama.

GROHE / ESSENCE LINIJA

Zlatna mat, bakrena mat, granit… Predivne su. Da, mrvicu su skuplje od običnih inox miješalica i čekaju se 6 tjedana, ali svako čekanje se isplati… Jako će dići cijelu priču i nevjerojatno je kako jedan takav detalj može napraviti razliku. Pokazat ćemo vam u idućim nastavcima kako sve izgleda, obećajemo.

GROHE / ESSENCE LINIJA

Za veće kupaonice odabrali smo ovalne umivaonike iz iste serije, a kako sve kupaonice ne bi bile iste i kataloški monotone, u jednom apartmanu smo išli s dizajnerskom premium Grohe Atrio linijom.

GROHE / ATRIO LINIJA

Uskoro pokazujemo i fotkice, a sada, uživajte u fotogaleriji s 30+ divnih kupaonica. Za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku.

Wordpress Gallery Plugin Free