Termostatska miješalica za tuš – da ili ne?

Termostatska miješalica skuplja je od obične i ima važnu funkciju – bezbrižno tuširanje bez oscilacija u temperaturi i mlazu. No je li to baš uvijek tako? Isplati li se u nju uložiti novac?

Kupanje moje djece često je bilo pravo mučenje. I to ne samo zato što se oni nisu voljeli tuširati i šamponirati kosu, nego zato što je voda stalno oscilirala u temperaturi. Od vruće, do prohladne, pa opet mlake, pa hladne… nikako namjestiti odgovarajuću vodu.

GROHE

Znam da je to u velikim zgradama često normalno – ili se tuširaš s hladnom ili s vrućom vodom. Ponekad je mlaz vode jači, ponekad slabiji… zaista ovisi u koje doba dana se tuširaš ili na kojem katu živiš.

I mnogi bi na ove moje probleme rekli, pa zašto ne nabavite termostatsku miješalicu? Jesmo, odavno. Naime, čim su se termostatske miješalice masovnije pojavile na tržištu kupili smo je iako je to prije 10-ak godina bila puno skuplja investicija nego danas. Termostatske miješalice i danas su malo skuplje od običnih, ali da ste me prije par godina pitali da li se to isplati, rekla bi vam ne.

GROHE

Čak sam povjerovala u priču jednog majstora koji me uvjerio da termostatske miješalice nisu dobre za stanove koji su spojeni na gradsku toplanu, nego je tamo bolje ugraditi običnu miješalicu. Za stanove s bojlerom, bolje je ugraditi termostatsku, rekao mi je.

Kad sam to kao veliku mudrost rekla u jednom društvu, odmah su me poklopili stručnjaci koji o tome znaju puno više.

GROHE

“Tvoja termostatska miješalica jednostavno ne radi. Miješanje vode se događa u miješalici i nema veze s bojlerom, dovodom vode i cijevima. Ako temperatura miješalice oscilira to znači da ne miješa vodu kako treba”, rekli su.

I bili su u pravu.

GROHE

Kada je termostatska miješalica ispravna onda je temperatura vode konstantna. Jednom kada namjestite temperaturu, to je to. Uvijek će iz nje izlaziti voda odgovarajuće temperature.

Dakle, nema čekanja da dođe topla voda, nema mogućnosti da se djeca speku, nema neugodnih iznenadnih hladnih mlazova.

GROHE

I zato kada god me netko sada pita kakvu miješalicu odabrati – uvijek kažem termostatsku. Taj odgovor dobila je i obitelj Kero kada smo im radili projekt O’live sa šest apartmana koji ukupno imaju 9 kupaonica.

Pogađate?

Svugdje je montirana Grohe termostatska miješalica i to tuš sistem s ručnim i nadglavnim tušem, odnosno nadgradni tuš-sistemi iz linije Euphoria.

GROHE

Za najekskluzivnije dvoetažne apartmane odabran je komplet za tuš iz serije Grohe Euphoria SmartControl s velikom ružom promjera 310 mm i s ravnim rubom miješalice. Taj oblik miješalice omogućava da se na njoj drže šamponi i gelovi, što je posebno zgodno za tuš prostore koji nemaju mogućnost izrade niše u zidu za šampone i gelove.

U jednoetažnim apartmanima odabrana je Grohe Euphoria System 260 s nešto manjom ružom, ali vrlo sličnim doživljajem tuširanja uz efekt kišnih kapi SmartRain. SmartRain omogućava nježno raspršivanje u obliku kišnih kapi, koje djeluje opuštajuće i upotrebljava manje vode od načina Rain. Uštede potrošnje vode kod takvog tipa tuširanja su goleme, što je posebice važno za apartmane i mnogobrojne obitelji. Evo linka na kalkulator koji izračunava uštedu vode s opcijom SmartRain. Meni je ispalo da se na ovaj način godišnje može uštedjeti 800 eura.

Za tuševe u apartmanima vrlo važna funkcija je TwistFree, što znači da se crijevo ne savija, a samim time i puno dulje traje. Važna je i TurboStat funkcija koja omogućava brzu reakciju na promjene tlaka vode, što znači da se željena temperatura vode postiže u 0,3 sekunde i održava se konstantnom.

Evo jednog previewa kako to izgleda u jednoj od kupaona. Uskoro ću vam pokazati i cijelu kupaonicu, a prije toga ću vam ispričati još jednu anegdotu.

Tijekom snimanja završenih O’live apartmana u Bibinju fotografkinja Sanja mi kaže: ‘Boba otvori tuš da pofotkam mlaz’. Ja pustim vodu, a ono iz tuša izlazi vruća, gotovo kipuća voda koja je u trenu zaparila cijelu kupaonicu.

GROHE

Sva zbunjena petljam po dugmićima termostatske miješlice i pokušavam se ne speći i smanjiti temperaturu. Ništa se ne događa.

Zovem sve ljude oko sebe da oni pokušaju otvoriti hladnu vodu i ponavljam – pa to ne bi trebala biti takva mudrost.

I onda na kraju skužimo da majstori nisu dobro spojili miješalice u kupaonici i da curi samo vruća voda, a hladna je ostala zatvorenog ventila.

Pouka ove priče je da prije nego što proglasite da nešto ne valja, posumnjajte prvo na ljudski faktor. Možda samo nije spojeno kako treba.

GROHE

Ljudi su uvijek najvažniji faktor i nadajte se da uz sebe imate dobre majstore.

I za kraj, evo videa koji objašnjava sve što ja nisam – kako zapravo funkcionira termostatska miješalica i zašto je ona superioran proizvod u kupaonici.

Btw ako imate dilemu da li ugraditi podžbuknu ili nadžbuknu miješalicu evo teksta za rješavanje te dileme. A ako imate dilemu da li ‘walk in’ tuš s kanalicom ili klasična tuš kada, evo teksta s tim dilemama.