Otvorio se najveći coworking prostor u ovom dijelu Europe

Wespa Spaces je akronim od ‘work – eat – socialize – play – anytime’ što je glavna ideja ovog prostora na Zavrtnici koji ukidanjem epidemioloških mjera otvara restoran i kafić

Već danima mi s društvenih mreža iskaču reklame za Wespa space. U prvom trenu mislila sam da je to neki ured vani, a onda sam shvatila da je to novi coworking place koji se otvorio na Zagrebačkoj Zavrtinici.

Mi o vuku, a priopćenje na vrata… Evo citiram doslovno sve što piše:

Zagreb je dobio novi poslovni centar jedinstven u ovom dijelu Europe. Naime, na Zavrtnici je otvoren impresivan kompleks Wespa Spaces od čak 3000 kvadratnih metara, koji se osim coworking prostora i ureda za najam može pohvaliti i posebno dizajniranim ambijentom i ponudom idealnom za razna događanja, od manjih predavanja i prezentacija do većih evenata i raznih konferencija. Kapacitet od 320 radnih mjesta čini ga najvećim coworking prostorom u ovom dijelu Europe, a uz sve sadržaje koje ovaj kompleks nudi, te industrijski osmišljen ambijent, Wespa Spaces ubrzo bi mogao postati novo in mjesto u gradu.

Najbitniji dio svakog radnog dana je radno mjesto i uredsko okruženje gdje ga provodite. U skladu s time Wespa spaces je mjesto osmišljeno tako da pruži komfor i funkcionalnost, te mogućnost izbora koji odgovaraju većini radnih potreba. Sama bit ovog jedinstvenog prostora stoji i u imenu WESPA, koje je akronim za work – eat – socialize – play – anytime. Poslovne zone koje se prostiru kroz prvi i drugi kat te prizemlje namijenjeno druženju i eventima dvije su različite jedinice koje zasebno potpuno samostalno funkcioniraju, ali zajedno stvaraju savršenu cjelinu.

Poslovni dio sadrži sve potrebno za rad, ali i odmor. Bilo da se radi o uredima ili coworking prostoru, stanarima Wespa Spaces-a tokom radnog dana na raspolaganju su sobe za sastanke, phone booth-ovi, lounge zone za igru i odmor, te čajne kuhinje. Ukidanjem epidemioloških mjera, Wespa će potpuno zaživjeti jer će se tada u prizemlju otvoriti restoran Papel, a uz njega i caffe bar. Uz ugostiteljski dio nalaze se i dvorane različitih veličina idealne za razne promocije, radionice, edukacije te konferencije, a Wespa se može pohvaliti i malom kino dvoranom te podcast sobom.

Autor ovog impresivnog projekta je arhitekt Filip Fiolić, koji je zajedno sa suradnicom Vanjom Borović i u dogovoru s vlasnicima Wespa Spaces-a kreirao koncept cijelog poslovnog centra. Lokacija za nastanak i planiranje ovakvog poslovnog sadržaja je izrazito povoljna, jer se nastavlja na Radničku cestu i novi zagrebački poslovni city, koji se ovdje stvara već desetljećima, a otvaranjem Wespa Spaces-a kreira se dodatna vrijednost i obogaćuje ponuda sadržaja zagrebačke poslovne zone. Vlasnici su halu od gotovo 3000 m², koja je prethodno služila kao skladište, odlučili prenamijeniti, te pretvoriti u pretežito poslovne sadržaje, ali i sa brojnim dodatnim mogućnostima. Prostor se proteže na tri etaže, te je tako sadržaje bilo potrebno rasporediti po etažama sukladno potrebama korisnika prostora i pretvoriti ih u jednu skladnu cjelinu.

“Kreiranje koncepta cijelog poslovnog centra krenulo je od zoniranja sadržaja po etažama, te smo tako u prizemlje smjestili lobby i recepciju, ali i brojne dodatne sadržaje koji se nadopunjavaju s poslovnima, te su na neki način njihov dio: restoran, caffe bar, konferencijske dvorane, prostorije za sastanke i kino dvoranu. Svakako je ovdje vizualno najefektnija centralna tribina koja služi za socijalizaciju korisnika centra, ali i za razne evente i izvođače. Na katovima su raspoređeni poslovni sadržaji, unutar kojih su omogućeni razni modaliteti njihovog korištenja, pa tako imamo osnovnu podjelu na zasebne stolove za rad, odnosno co-working dio, za pojedinačne korisnike radnih stolova kojima se na dnevnoj ili mjesečnoj bazi oni iznajmljuju, te na uredske prostore. Co-working dio podijeljen je na zone, te je tako omogućen rad pojedinačno – ili manjim ili većim grupama. Pojedine zone odijeljene su na manje cjeline parapetnim zidovima visine 120 cm, te na veće cjeline staklom koje se mjestimično postavlja na te parapetne zidove. Postoje i zasebni uredski prostori koji isto variraju po veličini, te prostorije za sastanke također raznih veličina. Tako su zaista omogućeni razni načini korištenja poslovnih sadržaja, te su prilagođeni širokom spektru poslovnih korisnika“, objasnio je arhitekt Filip Fiolić.

Ono što ovaj centar također razlikuje od ostalih sličnih sadržaja u Zagrebu, osim veličine i jedinstvene ponude, svakako je ambijent modernog industrijskog dizajna koji odiše udobnošću i toplinom. Kroz cijeli prostor proteže se industrijski dizajn, dakle grube završne obrade podove i zidova, vidljive instalacije ispod stropova, te izbor materijala i komadnog namještaja. Detalj koji je zaista jedinstven je veliki zid koji se proteže kroz prizemlje i 1. kat, te se nalazi u društvenom dijelu centra, a obložen je cijelom svojom površinom u građevinsku armaturu. Unutar njega nalaze se niše za sjedenje obložene drvenom oblogom i police različitih veličina. Od obloga u interijeru prevladavaju drvo, metal i beton. Rasvjeta i komadni namještaj prate ostale elemente interijera po izričaju.

Prostor je osmišljen na način da privuče razne profile poslovnih ljudi i tvrtki, od mladih i start-up tvrtki do već etabliranih ureda, ali i razne umjetnike i kreativce koji u njemu mogu na razne načine prezentirati svoj rad. Sukladno tome određen je i sam smjer unutarnjeg uređenja, te je Fiolić projektirajući prostor pratio posljednje trendove čistog industrijskog dizajna spojenog s udobnosti tokom korištenja. Poseban detalj i središte cijelog prostora mural je cijenjenog street art autora Lonca koji krasi zid u prizemlju Wespa spaces-a.

Uživajte u galeriji slika Wespa Specesa (za otvaranje galerije kliknite na sliku ispod).

WordPress Image Gallery Plugin

Evo link na još jedan novi coworking prostor u gradu kojeg smo nedavno posjetili. Idemo u Spaces.