Kućica na stablu? Može. Idemo na odmor visoko u krošnje

Kućica na stablu – nema klinca koji o njoj nije maštao… Ma, ne samo u djetinjstvu. Vodim vas u Hesse u Njemačku u resort s tri neobična tipa kućica na stablu

Koliko ste puta razmišljali o tome kako biste s guštom ostavili sve obveze i pobjegli negdje u prirodu, daleko od gužve, buke,  telefona… Negdje gdje je tiho, mirno, zeleno, prirodno, posve drugačije od turističkih destinacija i gradske gužve.

Ana Santl

Priznajem, često mi tako nešto padne na pamet, a na ovakav potez se odlučio Peter Becker, vlasnik kućica na stablu u Hesseu u Njemačkoj.

Ana Santl

Živio je u Berlinu sedam godina… S prijateljem je vodio mali kafić i galeriju, a u slobodno vrijeme putovao je okolo, samo s ruksakom. Kroz putovanja je otkrio koliko voli prirodu, a ova ideja rodila mu se nakon putovanja u Nepal, kad je dobio osjećaj kao da mu u gradu nešto nedostaje.

Ana Santl

Osmišljavanje novog projekta u Berlinu nije bila opcija, već se poigravao mišlju da bi se mogao vratiti tamo gdje je odrastao – planirao je preuzeti očevu firmu koja se bavi recikliranjem, no u tome nije uspio.

Ana Santl

S prijateljem je razmišljao o otvorenju još jednog kafića – tijekom jednog brainstorminga, ležali su u šumi i sinula im je izvrsna ideja kad su gledali u krošnje: “Koliko bi bilo cool imati kućicu na stablu?!”

Ana Santl

Nekoliko trenutaka kasnije, već je kontaktirao dvorac Berlepsch jer je na tom posjedu povodio velik dio vremena i znao je da ga vodi Fabian von Berlepsch. Dva dana poslije, u njegovom mu je vrtu izlagao svoje planove, a von Berlepsch ih je s uzbuđenjem prihvatio.

Ana Santl

Kad su se bacili na posao, trebalo je šest mjeseci da se kućice izgrade. U procesu je cijelo vrijeme sudjelovalo između 12 i 15 ljudi, a ni vremenske nepogode ih nisu sprječavale pa su radili i tijekom snježnih oluja.

Ana Santl

Kućice su za goste otvorene prošle godine, a u ponudi su tri vrste smještaja – kuće s potpornim stupovima, kuće u obliku kugle (koje nekako najviše podsjećaju na one o kojima smo u djetinjstvu svi maštali) i pet šatorskih kućica.

Ana Santl

Svaki je smještaj dizajniran drukčije, a zajedničko im je da su izgrađene od prirodnih materijala, dok su uvjeti vrlo “skromni” – struja, drveni namještaj i grijanje te kompostni WC.

Ana Santl

Tuševi se nalaze u 150 metara udaljenom dvorcu, a WI-FI nije dostupan. Becker je za Ignant objasnio zašto se odlučio za takav potez:

– To je namjerno napravljeno kako bi ljudi mogli uživati u prirodi i osjetiti njezine čari bez mobitela. Ipak, nekad mi se čini da će WI-FI ipak biti potreban u budućnosti jer je jako koristan, mogu za goste provjeriti sve informacije koje ih zanimaju, primjerice, kad ide autobus.

Ana Santl

U planu mu je ugraditi i tople tuševe te klasičan WC kako bi podigao kvalitetu smještaja. Krajnji cilj je izgraditi maleno selo s kućicama na stablima, a prije tog će izgraditi i prirodni spa: ribnjak će pretvoriti u bazen te dodati jacuzzi i saunu.

Ana Santl

U kućice može stati do četvero ili osmero ljudi, ovisno o vrsti smještaja, a do svake kućice vode stepenice ili viseći mostovi na visini od čak sedam metara.

Ana Santl

Najpopularnija među gostima je kućica koja je izgrađena oko samog stabla jer svi žele biti visoko u krošnjama.

Ana Santl

– Kad pitam goste zašto su došli, kažu mi kako su desetak puta bili u Italiji ili Španjolskoj, a da pritom nisu istražili ono što ih okružuje… Naravno, tu je i želja za spavanjem u kućici na stablu, kaže Peter Ignantu.

Ana Santl

Cijeli projekt možda je najbolje i opisan na njihovoj web stranici: “Mjesto na kojem se mogu ostvariti dječji snovi. Savršeno je za sve one koji traže nešto posebno, za putnike koje su u potrazi za novim načinom putovanja, kao i za one koji si žele priuštiti novu, nezaboravnu avanturu.”

Ana Santl

Uživajte u fotkama… Ne bi li bilo sjajno sutra ujutro probuditi se upravo tamo, okruženi ničim drugim nego – zelenilom? Ja sam za.