Styling savjeti za bolji dojam. Alloro – zadnji nastavak

Ono što drugi masno naplaćuju, ti dijeliš besplatno, kaže Ivanka, moja bivša kolegica. No, mislim da se znanje i iskustvo moraju dijeliti i zato dajem par styling trikova koji vam mogu pomoći da brzo i lako popravite dojam svog interijera

Kažu da je prvih 5 sekundi ključno, da na temelju njih sudimo o ljudima, prostorima, hrani, ambijentima… Prvi dojam strašno je važan i on na podsvjesnoj razini utječe na naše mišljenje, sudove, ocjene kažu psiholozi.

No, kako ga popraviti? Danas ću vam prenijeti par savjeta na temelju našeg apartmana Alloro u Puli, koji je napokon dovršen. Pričala sam vam o savjetima za opremanje apartmana iskusnih iznajmljivača, o savjetima za odabir kreveta i madraca, o posteljini i jastucima te o raznim problemima s majstorima

No, ponukana brojnim vašim pitanjima o uređenju i stylingu, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći kako kod apartmana i brendiranja, fotografiranja nekretnina, tako i kod uređenja i nekih sitnica koje čine razliku…

Stvorite priču – brending

U današnje vrijeme kada je konkurencija velika, moramo se izdvojiti od gomile. Ne moramo biti zato dosadni, naporni, provokativni, imati najniže cijene… Nego moramo znati tko je naša ciljana publika i što im želimo poručiti.

Kada smo kretali s Allorom htjela sam da na neki suptilni način gostu damo dobrodošlicu i ispričamo nešto o sebi.

Za ime apartmana smo odabrali Alloro – lovor na talijanskom. Zato što se apartman nalazi u pulskom gradskom parku Monte Zaro u kojem rastu lovori i ima jako puno zelenila.

Kroz priču o lovoru, htjeli smo započeti i priču o kvartu Monte Zaro koji je u doba Austro-ugarske bio znanstveni centar s zvjezdarnicom, a njime je trebao prolaziti i nulti meridijan, umjesto londonskog Greenwicha.

Dio brendinga je i logo, vizitke, posebne posvete, ali i vizualna prepoznatljivost interijera i dosljednost.

Dekoracije koje se provlače interijerom

Jedan lijep kutak za fotkanje u stvarnom životu ništa ne znači. Ne živimo u Instagramu i Pinterestu, nego nas zapravo zanima koliko je nešto funkcionalno, praktično, udobno… Zato naš apartman nismo htjeli zatrpavati fotogeničnim detaljima i dekoracijama koje bi smanjile funkcionalnost prostora, nego smo dekorativnost ostavili za zidove.

No što poručiti na svim tim ogromnim, visokim bijelim zidovima? Nešto o nama. Nešto zbog čega će se gost osjećati dobrodošao.

Moja mama obožava cvijeće. Moj tata je spretan čovjek. Moja sestra voli fotografije i slike. Moj suprug voli šetati po prirodi i otkrivati nova mjesta. Moja djeca mi vole brati cvijeće. A ja volim raditi nešto kreativno. I mislim da cvijet svakome može popraviti dan.

I zato smo odlučili da se cvijeće “popne na zidove”. Umjesto reprodukcija i plakata, odlučili smo se za pravu stvar.

Tijekom proljeća moja djeca su u svim našim šetnjama po Sljemenu, Žumberku, Jarunu ili Puli brala cvijeće, a ja sam ga prešala i radila herbarij.

Kupili smo gomilu okvira za slike, iskoristili masu okvira koje smo već imali te po cijelom stanu postavili desetke plitkih polica s okvirima za slike.

Ne znam im točan broj, a prijateljica Lore i sestra kažu da bi ih trebala početi prodavati. Hm, da sam bar malo poduzetnija po tom pitanju…

Prirodni materijali i neutralni tonovi

S njima teško čovjek može pogriješiti. Zato smo mi pri uređenju išli na jednostavne prirodne materijale i boje. Puno bijele, malo crne i akcenti u sivoj, bež i zlatnoj boji.

Kamen, drvo, stari stogodišnji parket, štukature te trendovski detalji u zelenom mramoru, terazzu, juti…

…te divni Perfectini kreveti u sivoj-bež dakota tkanini te satenska hotelska posteljina iz Intertekstila Stanić.

Mix & Match

Kad smo kod brendova, jako puno vas me pitalo gdje sam kupila stol, luster, komodu, ali i asesoare, poput zavjese za tuš…

Blagovaonski stol je Kare design, stolice Calligaris iz Meblo Tredea, luster je od Ingo Maurera iz Ribarića, lusteri u spavaćim sobama iz Lesnine, lampe i noćni ormarići iz Karea, Mobellanda i Zare Home, krevet Perfecta, štenderi i taburei su s Vivrea, vješalica u hodniku iz Gnijezda, radni stol Jysk, police, zavjese, fotelje i stolić iz Ikee, ogledalo u hodniku iz Emmezete, kuhinja je vintage Meblo, ručkice iz željezarije i Peveca, frižider vintage Gorenje, sanitarije Grohe, tepisi također vintage od bake, posteljina Intertekstil Stanić, dekorativni jastuci i zavjesa u tušu H&M Home, a slike iznad kreveta su od studentice ALU-a Dorotea Braić.

Nešto novo, nešto staro, nešto skupo, nešto jeftino…

Kada je budžet limitiran, treba kombinirati i jeftine, vintage, no name, DIY stvari s nekim skupljim i prepoznatljivim.

Našem Alloru dojam je sigurno popravio dizajnerski luster, ali i neki drugi pažljivo odabrani komadi na raznim popustima i akcijama.

Treba si dati vremena i istražiti tržište, iskoristiti sve akcije i popuste…

Par komada s karakterom

Kako izbjeći da sve izgleda kao da je iz kataloga s namještajem? S osobnošću, karakterom…

Tradicija uvijek uz sebe veže emocije. Zato i ova bukaleta Pij Tone u kojoj je uživao moj deda, kao i vjerujem svaki deda jer je obavezno bilo da svatki muški član porodice ima svoju bukaletu.

Detalji čine razliku. Evo još jedne priče o tome.

A evo i još fotografija Allora od Samanthe Smilović i Vanje Benazić iz Moon-lightsa.