Naše betonske ljepotice. Sretno vam u Meksiku.

Predstavljamo vam dva divna projekta – kuću na Krku arhitektice Branke Juras i poslovnu zgradu u Rakovom Potoku arhitektonskog ureda SKROZ, dvije kuće koje su hrvatski predstavnici za veliku CEMEX-ovu nagradu. Čestitamo

Možda nismo velika i moćna zemlja, nemamo dobro izgrađen sustav, ali imamo sjajne pojedince. I to uvijek dokažemo kada predstavimo svoje radove u međunarodnom okruženju…

Ove godine na velikom CEMEX-ovom natječaju za koji se prijavi preko 10.000 projekata iz cijelog svijeta, Hrvatska ima dva svoja predstavnika u kategorijama Stambenih građevina te Javnih i poslovnih građevina.

Srđan Hulak

Neovisni stručni Odbor za nagrade koji čine predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela, predsjednica Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju Petra Škevin te Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, odabrao je dva projekta za natjecanje na međunarodnoj razini. To su Kuća Jerini na otoku Krku te poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoborskom naselju Rakov Potok.

Dorotić + Bosnić

Prije no što vam pokažemo oba projekta, evo kratkog obrazloženja predsjednika hrvatskog žirija:

– Ovogodišnji projekti su svakako zanimljivi i kreativni – oba projekta kombiniraju staro i novo, uklapaju se u zatečeni kontekst i tvore skladne cjeline. Riječ je o kvalitetnim građevinama koje će  predstavljati Hrvatsku u Meksiku te vjerujem da su dostojna konkurencija projektima iz cijelog svijeta. Nadam se da će i međunarodni žiri prepoznati njihovu vrijednost – rekao je predsjednik Odbora nagrade Dragan Žuvela.

Dorotić + Bosnić

Arhitektica Branka Juras za projekt Kuće Jerini kaže kako je izazov bio očuvati arhitektonsko nasljeđe, a istovremeno zadovoljiti suvremenu arhitekturu.

Robert Matić

– Smjernice u projektiranju ne bi smjele biti konzervacija sela i gradova jer ih time pretvaramo u muzeje, ali oni ne bi smjeli ni izgubiti svoj karakter zbog nedostatka starih građevina – ističe Juras.

Robert Matić

Ovi izabrani projekti predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom natječaju koje će se u studenom održati u Meksiku.

Srđan Hulak

Prijašnja izdanja nagrade okupljala su i nekoliko stotina prijavljenih projekata iz više od 50 zemalja svijeta, a u toj žestokoj konkurenciji hrvatski su projekti tijekom proteklog desetljeća višestruko nagrađivani.

Dorotić + Bosnić

Do sada su međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji.

Dorotić + Bosnić

– Ono što je zajedničko projektima koje smo dosad nagrađivali i ovima koje smo nagradili danas jest da su u arhitekturu i gradnju unijeli elemente originalnosti i kreativnosti, ali i održivosti. Nadam da će napori koje su uložili projektanti i izvođači ovih građevina biti nagrađeni time što će postati uzor drugima kako graditi za budućnost – rekao je Velimir Vilović, direktor CEMEX Hrvatske prilikom odabira dobitnika.

Dorotić + Bosnić

A sada upoznajte dvije ovogodišnje hrvatske perjanice.

Kuća Jerini na Krku, arhitektice Branke Juras. Fotografije: Robert Matić i Srđan Hulak.

Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoborskom naselju Rakov Potok, arhitektonski ured SKROZ. Fotografije: Dorotić + Bosnić