Dnevnik kućanice: vodič za čišćenje i odabir usisavača

Koliko nam tehnologija pomaže da lakše i jednostavnije čistimo svoj dom? Danas pričamo o usisavačima i to iz perspektive mame, domaćice i sasvim solidne čistačice

Proljeće je neumoljivo. Zrake sunca hiperrealistično pokazuju svu prašinu koja se nakupila tijekom sezone grijanja i većina nas kreće u ono što nazivamo generalka doma. I ja se pripremam za veliko čišćenje, naravno u zadnji čas, vikend prije Uskrsa.

Prošle godine podijelila sam s vama recepte za ekološko čišćenje bez kemikalija, ovdje možete pronaći recepture, količine i savjete. U međuvremenu sam otkrila nešto još puno efikasnije – a bazirano je na nanotehnologiji. No, kad smo kod nanotehnologije, krenimo prvo od tehnologije.

Prvi korak za bilo kakvo čišćenje je usisavanje. Ne znam jeste li u posljednje vriijeme kupovali usisavače, ali tu se dogodila prava mala revolucija.

Naime, već na prvi pogled primjetit ćete da današnji usisavači imaju puno manje snage i troše manje struje nego nekadašnji. Nekada se odlazilo u dućane i proučavalo koliko koji usisavač ima vati i onaj s najviše, bio bi proglašen kao najbolji te su se takvi najviše kupovali.

Danas to nije slučaj. Suvremeni usisavači puno su sofisticiraniji i razlikuju se po tehnologijama, a uz to tiši su, troše puno manje energije i imaju vrhunsku učinkovitost u čišćenju.

Pod pojmom učinkovitost ne znači samo da su jaki. Ne, nego nam današnji usisavači omogućavaju da usisavamo tepihe laganije i jednostavnije, odnosno bez “povlačenja”. Naime, sjećate se kako je nekad bilo teško usisavati tepihe jer su se rolali i podizali s podloge te je usisavanje tepiha nalikovalo na borbu koja bi obično završila s rečenicom “neću više imati tepihe u kući.”

GORENJE

Danas to nije slučaj. Stručnjaci su pronašli načine kako prilagoditi usisavanje i čupavim tepisima, ali i glatkim parketima, sofama, jastucima, zavjesama te raznim tkaninama.

U svom domu, uistinu ne postoji stvar koju ne usisavam, čak i filter sušilice ne čistim rukom, nego usisavačem.

Zato su me oduševili novi usisavači G•Force linije iz Gorenja: tihi su, troše vrlo malo energije i imaju izvrsnu učinkovitost u čišćenju svih tipova površina.

GORENJE

Perjanica linije je G•ForcePro VCEA21GPRRCY, oznake ++++, s brojnim karakteristikama koje ga čine odličnim saveznikom za čistoću. Ovaj model, naime, dolazi s osvjetljenim LED zaslonom s upravljanjem na dodir i pet prednamještenih programa koji omogućavaju odgovarajuću razinu snage usisavanja za različite vrste površina – od zavjesa, tekstila do tepiha, parketa i pločica.

Uz to ima i inovativnu XpandZone četku s ergonomskim X oblikom dvostrukog otvora za sakupljanje prašine, koja omogućava brže i učinkovitije sakupljanje prašine s tepiha, tvrdih podova i parketa. Zahvaljujući dvostrukoj HEPA filtraciji usisavač zadržava 99% čestica, uključujući pelud i grinje.

Ono što je još zanimljivo je da ovaj model nudi i mogućnost pohranjivanja prašine na dva načina: vrećica ili posuda. Svaka vrećica ima mogućnost naprednog sustava filtriranja koji omogućuje zadržavanje i najsitnijih čestica prašine, a za one koji ne vole kupovati vrećice, postoji i opcija skupljanja prašine u posudu koju nakon upotrebe valja oprati i osušiti.

Nova G•Force linija usisavača sadrži i zaštitni rub, takozvani ActiveBumper s gumiranim kotačima, što ga čini pažljivim prema namještaju, a tihi rad i niska razina buke zbog čega će vam sigurno zahvaliti ukućani i susjedi, pogotovo u subotu i nedjelju ujutro.

GORENJE

I za kraj, još jedna zgodna informacija. U periodu od 10. ožujka do 10. lipnja 2019. godine, Gorenje G•Force usisavači dolaze s produženim jamstvom koje ukupno traje 5 godina. Naime, tijekom trajanja akcije uz dvije godine redovnog jamstva, uz prijavu moguće je ostvariti dodatne 3 godine jamstva. Registracija je jednostavna, a moguće ju je obaviti klikom na stranucu www.gorenje.hr gdje trebate upisati podatke s računa.

Evo i videa…

A nakon tehnologije prelazimo na nanotehnologiju i priču o jednom čudnovatom gelu koji odbija vodu i kamenac.

Priča slijedi uskoro na ovom linku.


Ovaj sadržaj kreiran je u suradnji s partnerom Gorenje, ali odražava osobni stav autorice teksta Bobe Blašković.