Idemo u realnost. Kako čistiti crne pipe?

Veliki trend u svijetu kupaonica su crne mat pipe i sivi i bež umivaonici i tamna keramika. No, kako to održavati?

Znam da ovo nije glamurozna tema, ali je realna i aktualna. Naime, trendovi u svijetu kupaonica i kuhinja jako su se promijenili i u posljednje vrijeme popularni su crni, tamni i mat detalji. Crne pipe, crni mat tuševi, crni sudoperi, sivi mat umivaonici i wc školjke… Sigurno ste primijetili da svijet kupaonica i kuhinja više ne izgleda kao prije 10-15 godina…

Kako održavati sve te tamne površine uz našu zagrebačku vodu krcatu kamenca? Kako to čistiti?

CIELO

Naime, godinama imam mat tamne antracit pločice u kupaonici koje su savršeni gres, protuklizne i tvrde, ali grozne za čišćenje i održavanje. Kako da si malo olakšam život i da ne špricam stalno s abrazivnim sredstvima ili octom i sodom bikarbonom? Postoji li nešto bolje što tjera kamenac? Onako, zauvijek?

CIELO

U jednoj od tih mojih jadikovki o čišćenju, kolegica Martina Tijan iz tvrtke Egle dizajn koja inače proizvodi staklene stijene i one famozne crne okove, kaže mi – postoji.

CIELO

– Sredstvo radi na principu nanotehnologije i doslovno tjera čestice vode i samim time i kamenac. Namažeš ga, pažljivo utrljaš i mirna si par mjeseci… ali moraš biti temeljita i postupak ponoviti par puta, točno kako ti piše u uputstvu – kaže mi Martina.

AGAPE

Za par dana Martina mi šalje to njezino nano čudo naziva Invisible Shield, a ja štreberski uzimam dan za čišćenje i s njim namažem cijeli stan – pločice, pipe, stakla, ogledala, umivaonike…

I zaista sve bliješti od sjaja i danima nema nigdje nikakvih kapljica. Potpuno ludilo, entuzijazam te čistoće i sjaja traje još par tjedana, a onda se polako, postupno počinje gubiti. Staklo nije više tako sjajno, na pipe su se počele hvatati kapljice i osušeni tragovi vode…

GESSI

Ali i dalje sam sretna što su sva ogledala čista bez kapljica, a umivaonik izglancan i sjajan. Spomenute pločice još uvijek su bez kamenca, iako je od nanošenje prošlo više od 3 mjeseca.

A kako to zapravo radi?

GESSI

Nakon što temeljito očistite i ispolirate sve površine koje želite tretirati – trebate ih namazati s “nanovodicom” i sačekati da se osuši i upije.

Nakon toga ponovite postupak, utrljavajući sa svih strana, a onda opet par minuta pauze i glancanje svih površina.

Prvih par puta kada budete puštali vodu vidjet ćete kako se voda odbija od površine, kao da su njezine kapi male loptice koje bježe od umivaonika, stakla, mješalice…

AGAPE

Efekt s vremenom slabi, a možda i bolje. Nekako ne bih ni voljela živjeti u iluziji da je sve čisto, a nije dezinficirano dulje od mjesec dana.

Je li štetno?

AGAPE

Ne znam. Miris je čudan. Kao po nekom alkoholu, a koliko sam primjetila na svim vrstama površina ne ostavlja nikakve tragove. Testirano na staklu, keramici, inoxu, gresu, plastici… kod mene doma.

Ok, sad dosta čišćenja i usisavanja, idemo na glamuroznije teme… Za početak, evo par divnih interijera…