Milano report iz očiju produkt dizajnera

Donosimo seriju tekstova o Milanu. 7 stručnjaka dan po dan će nam pričati svoja iskustva. Danas počinjemo s Tihanom Tarabom iz Grupe. Salone del mobile – tekst prvi

Milano je sve. Ne možeš ga sam nikako obići. Zato sam zamolila 7 timova stručnjaka (svatko u svom području) da iz svojih perspektiva ispričaju što im se najviše svidjelo u Milanu na Salone del Mobile i svim popratnim događanjima. Imamo dizajnere interijera, arhitekte, produkt dizajnere, proizvođače namještaja, distributere i buyere…

Prvi tekst nam piše Tihana Taraba iz Grupe, iz perspektive produkt dizajnerice i suvlasnice Grupa productsa, dizajn studija koji proizvodi svoje proizvode i rasvjetu. Hvala svim D gostima na sudjelovanju.

Vibia

PIŠE: TIHANA TARABA, Grupa products, produkt dizajnerica

Toliko je toga što se ima vidjeti taj tjedan u Milanu, a obzirom da sam išla na dva i pol dana, bilo je nužno unaprijed pripremiti detaljan plan obilaska s točnim lokacijama galerija, instalacija i showrooma koje želim vidjeti, jer nije bilo vremena za gubljenje a pažnja vam lako može odlutati u drugom smjeru. Uz mega sajam na Fieri, s bijenalnim Euroluce sajmom, u samom gradu održavao se Milan Design week, i doslovno je svaka garaža prenamjenjena u nešto vezano za dizajn. Mnogi blogovi koji prate dizajn pišu «plan za preživljavanje» jer koliko god to čudno zvuči – tamo je to nužno.

Vibia

Dan u Milanu otprilike izgleda tako da kilometrima hodaš i razgledavaš izloženo, navečer, ako imaš snage i sreće završiš na nekoj privatnoj zabavi, a oni najizdržljviji završavaju noć u legendarnom Bar Bassu gdje se vrlo lako, čekajući piće na šanku ili u redu za wc nađeš pored jednog od braće Bouroullec ili Shohei Shigematsua.

Cassina

Ukratko – tjedan dizajna u Milanu jedinstven je u svakom smislu te riječi i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Cassina

Na sajmu smo najviše vremena proveli u paviljonima na kojima se održavao Euroluce. Jedan od dražih brendova svakako je Vibia za koje su rasvjetna tijela između ostalih dizajnirali Lievore Altherr, Note Design Studio, Sebastian Herkner, a kolekcija Flat japanskog dizajnera Ichiro Iwasakia, zbog promišljenih detalja i izuzetno lijepog svjetla koje daje, bila mi je osobito zanimljiva.

Vibia

Na impozantnom štandu, vjerojatno najvećem u povijesti sajma, nova grupacija, Design Holding, koju čine B&B Italia, Flos i Louis Poulsen, premijerno je prezentirano nekoliko proizvoda. Najviše su me se dojmili “My circuit” rasvjetni system Michael Anastassiadesa za Flos i prva edicija lampe Bulbo velikih Achille and Pier Giacomo Castiglionia.

Flos

Nezaobilazna lokacija u gradu svakako je blok u ulici Solferino 11, u povijesnom dijelu grada pod nazivom Brera, u kojem se u prizemlju nalaze Boffi kuhinje, DePadova na prvom, Dimore galerija na drugom i showroom H+O na trećem katu.

Cassina

Najduži red bio je upravo ulazak u galeriju Dimore koja je za design week pretvorena u nevjerojatnu zvučno-vizualno atrakciju. Moj favorit je izložba Perfect darkness na trećem katu za koju su Elise Ossino i Josephine Akvama Hoffmeyer stilizirale nekoliko prostorija kombinacijom danskih i talijanskih brendova.

Perfect darkness

Novi showroom de Padove i showroom Cassine također su bile na mom «must see» popisu; prvi umjereno tonski usklađen a drugi pun jarkih boja, različitih materijala i kombinacija – dakle potpuno različiti a jednako impresivni.

DePadova

Sva veća dvorišta milanskih palača rezervirana su za instalacije a jedna od najljepših bila je ona za modni brend COS arhitekta Arthura Mamou – Mania. Suvremena instalacija napravljena od 3D bioplastičnih printanih kocki pod nazivom Conifera svojom se formom i tonalitetom toliko dobro uklopila u dvorište palače iz 16. stoljeća da je njihova višestoljetna razlika za tu priliku zapravo potpuno nestala.

Evo još fotkica, a uskoro tekst od Morane iz Meblo Trade i Ivane iz Brigade, ali i brojni drugi dizajneri, arhitekti, proizvođači…