Zeleno je opet u modi

Ovo jedva čekamo. Drugo izdanje festivala Design District Zagreb i po mnogima njegovu najveću atrakciju i novitet program Zeleni Ratkaj u Ratkajevom prolazu. U njemu će posjetitelji moći će iskusiti prototip idealnog održivog grada, evo što nas sve očekuje od 13. do 18 lipnja…

“Zeleni Ratkaj, a zamišljen je kao prikaz idealnog održivog grada po mjeri čovjeka koji zadovoljava sve segmente za kvalitetan urbani život — u socijalnom, ekološkom i ekonomskom smislu. Ratkajev prolaz transformirat će se u mjesto za opuštanje i druženje, a kroz alternativne sadržaje približiti nove oblike održivosti koji pridonose općem dobru te potiču na promišljanje o društvenim promjenama u gradu. Posjetitelji će se, na zabavan način, moći uključiti u procese koji život u gradu čine održivim i kvalitetnijim.

Centralni dio Zelenog Ratkaja bit će instalacija mobilnog, urbanog povrtnjaka u kojem je moguće proizvesti ekološku hranu, čime se želi ukazati da javni gradski prostor osim mjesta konzumacije može postati i mjestom edukacije i produkcije. Povrtnjak kao instalacija predstavlja element urbane infrastrukture ‘zelenog’ grada te upućuje na javno dostupno i održivo. Impozantnih dimenzija, izrađen od prirodnih materijala, povrtnjak predstavlja najupečatljiviji dio projekta.

U Zeleni Ratkaj privremeno će se useliti i nekoliko strojeva za reciklažu. Nizozemski dizajner Dave Hakkens prije dvije je godine pokrenuo projekt Precious plastic u sklopu kojeg je izradio set strojeva za reciklažu plastike koji za cilj imaju transformirati plastiku u korisne predmete. Ta kolekcija DIY mašina osmišljenih da rade s recikliranim komadićima PET ili PP ambalaže uključuje četiri stroja: stroj za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu. Nacrti za izradu strojeva dostupni su svima, čime se radi na jačanju globalne svijesti o važnosti recikliranja i odvajanja otpada. Na festivalu Design District Zagreb svi će posjetitelji moći reciklirati svoju plastiku i kreirati predmete prema postojećim kalupima. Po završetku Festivala, strojevi za reciklažu bit će donirani udruzi za promicanje digitalne fabrikacije, FabLab.hr (koja će u sklopu DDZ-a održati bogat radionički program), a bit će korišteni u suradnji i realizaciji programa sa školama u Zagrebu.

U Zelenom Ratkaju tijekom festivala niknut će i pop-up šuma – program pod nazivom Toyota 1 hibrid – 1 sadnica uključit će veliki broj sadnica drveta koje će dodatno revitalizirati i obogatiti sadržaj kao i boravak u ovom prostoru. Naime, za svaki kupljeni Toyota hibridni model vozila u razdoblju od siječnja do lipnja 2017. tijekom festivala Design District Zagreb bit će posađena jedna sadnica drveta. Nakon festivala, ove će ‘sretne’ sadnice pronaći svoje stalno prebivalište i to na potrebitim lokacijama u Zagrebu.

Pored navedenog, Zeleni Ratkaj uključit će i zone za relaksaciju i druženje u kojem će svima biti dostupne i ‘javne društvene igre’ poput šaha, jenge, jamba, ping ponga.

Zeleni Ratkaj je osmišljen tako da i sam teži održivosti, kako u procesu realizacije i korištenja, tako i u planiranju daljnje namjene pojedinih instalacija nakon završetka festivala, kada će svi elementi biti donirani kulturnim centrima ili udrugama koje imaju mogućnost korištenja dvorišta.

Pored programa u Ratkajevom prolazu, Festival Design District Zagreb uključit će i niz izložbi u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, radionice, rasprave i okrugle stolove, sajam knjiga i literarne večeri, a detaljnije informacije o tom dijelu programa objavljujemo uskoro.

Festival Design District Zagreb realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture RH te uz podršku partnera Hrvatske eletroprivrede, Toyote i Somersbyja. I ove godine u sklopu Fesitvala održat će se natjecanje IKEA Hacking u suradnji s Ikeom.” – stoji u priopćenju.

Čekamo, veselimo se i sretno!