Svijeće koje nisu Made in China i zašto je to važno

Danas vam pričam priču o jednoj obitelji koja generacijama proizvodi svijeće koje palimo na Kamenitim vratima. Ali ovo nije priča samo o svijećama…

Jučer sam si kupila predivan novi svijećnjak za četiri svijeće. Sva sretna tražim po stanu svijeće i pronalazim ih i palim… Prvi pokušaj, i još jednom, pa opet i nikako upaliti.

Mislim da se fitilj smočio, pa uzimam drugi i ponovno pokušavam upaliti. Opet isto. Na par sekundi plamen gori, baci crni plamen i onda se ugasi.

Svijeće Vatovac

Uzimam drugi paket svijeća i napokon ih uspijevam upaliti sve četiri. Plamen nekako prebrzo gori i umjesto da svijeća nestaje, stvara se vosak sa strane koji mi kapa po svijećnjaku…

Svijeće Vatovac

Ne, zar ću opet zeznuti svijećnjak i stol zbog jeftine kineske svijeće? Ljutim se sama na sebe jer sam u brzini kupila jeftine kineske svijeće, a nedavno sam dobila mail od Franke Vatovac da je svoje predivne ručnorađene svijeće počela prodavati i online.

Svijeće Vatovac

Tko je Franka Vatovac i zašto je to važno?

Svijeće Vatovac

Naime, sigurno ste mnogo puta primijetili kako neke svijeće stvaraju ogromne količine voska koji curi sa strane, da stvaraju čađu, da smrde, a neke ne. To je zbog vrste parafina, odnosno voska od kojega se rade te do vrste fitilja koji se u njih ugrađuje.

Svijeće Vatovac

Prave svijeće nestaju same od sebe i nikada vam neće uništiti stol, stolnjak, svjećnjak. To sam naučila od Franke Vatovec čija se obitelj generacijama bavi ručnom izradom svijeća po autohtonoj recepturi.

Svijeće Vatovac

Njihova mala manufaktura proizvodi svijeće za Kamenita vrata, a u svom asortimanu imaju mnoštvo različitih svijeća, lučica, lampiona, personaliziranih svijeća za krstitke i prvu pričest, kao i modernije mirisne svijeće u teglicama koje Franka s veseljem izrađuje.

Svijeće Vatovac

S obzirom da je odnedavno i sama mama, Franka je izradila i kolekciju namijenjenu bebama. Personalizirana svijeća, personalizirana dekica, svijeća za krštenje, dekorativni personalizirani jastuci, zastavice…

Svijeće Vatovac

Možda najbolje da pogledate sami…