Zid, tapeta, slika ili? Ne. Ovo su protuprovalna vrata

Jedna sam od onih koja ne voli vrata, radijatore, klima uređaje i sve bi to uvijek sakrila da se ne vidi. Ali evo, našla sam vrata koja su mi jako, jako lijepa.

HSmijem se samoj sebi. Oduševljeno pričam o protuprovalnim ulaznim vratima. Iskreno, nisam baš mislila da će mi se to ikad dogoditi, ali evo… dogodilo se.

Vighi

Naime, meni je najljepši klima-uređaj, vrata ili radijator onaj koji se uopće ne vidi. I jedna sam od onih koji se groze klima-uređaja s motivima najpoznatijih svjetskih slika i u tome vidim uglavnom kič i manirizam.

Vighi

Ali evo, jedna talijanska tvrtka koja uz standardnu ponudu ima i upravo takve edicije vrata s prizorima poznatih umjetničkih slika, nedavno je predstavila Arte and Design kolekciju vrata koja su mi se baš jako svidjela.

Vighi

Potpisuje ih talijanska dizajnerica Jennifer Bassani i arhitekt Ferdinando Tedesco, u suradnji s uredom Syntesi Design.

Vighi

Njih dvoje dijele strast prema detaljima i traženju unikatnosti u svakom dizajniranom predmetu, i zato su s velikom ozbiljnošću prihvatili novi zadatak – a to je izdizajnirati unutarnje panele za vrata.

Vighi

Kolekcija koju su kreirali nazvali su Ventesimosecolo (što u prijevodu znači dvadeseto stoljeće) i sastoji se od 9 različitih modela panela.

Krojački motiv nit je vodilja cijelog projekta i tema koja se pojavljuje već pri osnovnoj izradi artikla i u definiranju njegovog konačnog izgleda. To je tema koja potiče upotrebu inovativnih materijala, nečekivanih za ulazna vrata, tako čvrsto vezanih uz koncept sigurnosti – kažu autori.

Vighi

Projekt je, kako kažu, sinteza dvaju svjetova – arhitekture i krojenja, odnosno produkt dizajna i visoke mode, a svoju inspiraciju nalaze u tri dominantna stila 20. stoljeća – 30-im, 50-im i 70-im godinama i zato se kolekcija dijeli na AnniTRENTA, anniCINQUANTA i anniSETTANTA.

Vighi

Geometrije, teksture, kromatske sheme i detalji prizivaju stileme tri referentna desetljeća i stvaraju evidentnu vezu prošlosti i suvremenosti. Završna obloga panela je od stakla, naoko osjetljiv ali ustvari jako čvrst materijal, koji reflektira unutarnji prostor i s njime povezuje teksture i ostale elemente dizajna aplicirane na panel – objašnjavaju autori.

Vighi

Kako izgleda ta igra refleksija prostora i dizajna vrata, pogledajte u galeriji…