Prednosti i mane života u potkrovlju

Neki kažu da je u njima zimi hladno, po ljeti vruće i da se nikad ne daju dobro provjetriti. Ima li istine u tome i kako to promijeniti?

Vjerojatno znate za moju ljubav prema potkrovljima. Kad bih mogla birati gdje bih trenutno živjela, bilo bi to neko potkrovlje u centru grada s velikom krovnom terasom. Pričala sam vam već o tome i pokazala nekoliko divnih potkrovlja koji samo potvrđuju moju želju za potkrovljem.

No, kada su stanovi u pitanju, ipak naučila sam nešto od svog supruga arhitekta i stotina arhitekata s kojima sam u kontaktu – treba biti racionalan i prije kupnje sagledati sve pluseve i minuse, ne samo srce.

VELUX

Najveći plus kada su potkrovlja u pitanju po meni je karakter. Jednostavno, to su prostori s šarmom, karakterom, osobnošću i čak kada su vrlo obično i jednostavno uređeni, kosine, svjetlost i krovni otvori čine ga neobičnim, posebnim.

VELUX

Da, ogromna prednost stanova u potkrovlju je dnevna svjetlost i magično difuzno svjetlo koje se dobiva kada su krovni prozori postavljeni na odgovarajuće pozicije.

Naime, ta magična svjetlost, razlog je zašto slikari, fotografi i arhitekti često biraju upravo potkrovlja za svoje ateljee, a upravo ta praksa bila je vrlo živa i u Zagrebu, koncem 50-ih i 60-ih odnosno tijekom zlatnog doba hrvatske arhitekture, kada su se gotovo redovito gradile stambene zgrade s potkrovljima koja su namjenski bila građena za slikare, arhitekte, umjetnike…

VELUX

Legendarne Galićeve zgrade na Vukovarskoj, stambenjak Stanka Fabrisa ili Rašice na Vrbiku… svaki od njih ima u potkrovlju atelje za umjetnike s tim magičnim svjetlom.

I što još? Ono što je svima koji su kao i ja zaljubljeni u adaptacije, makeovere i prenamjene – u potkrovlju su mogućnosti preuređenja gotovo neograničene.

Naime, kako je to vrh zgrade, nema više onog nekog nosivog zida kojeg ne smijete rušiti i zbog kojeg imate sto ograničenja.

VELUX

Potkrovlja su, naime, većinom prostori bez nosivih zidova što znači fleksibilnost pri organizaciji prostora i postavljanju pregradnih zidova. Jedina ograničenja mogu biti grede ili smještaj vertikala instalacija što diktira poziciju wc-a, dakle, jednako kao u stanovima na nižim etažama.

VELUX

No, mnogi će odmah reći – Boba, idealiziraš potkrovlja. U njima je ljeti vruće, zimi hladno, prokišnjava, stvara se vlaga, a i ne daju dobro provjetriti.

VELUX

Sve je to istina, ali stručnjaci kažu da postoji veliko ALI. Ako niste izabrali kvalitetne materijale za ugradnju, dobre i pouzdane majstore i pomoć iskusnog arhitekta – da, vrlo je vjerojatno da će vam se događati neki od tih scenarija.

VELUX

U potkrovlju je užasno važno razmišljati unaprijed i biti veliki ziheraš. Dakle, uz zamjenu dotrajale konstrukcije (greda, rogova, krovnog pokrova) stručnjaci kažu da obavezno ugradite kvalitetnu izolaciju i kvalitetne krovne prozore, a i da si s raznim gadgetima, poput ljetnih i zimskih sjenila, roleta za prozore, low-e staklom te s pametnim prozorima s integriranim senzorima uvelike možete podići kvalitetu života u potkrovlju.

VELUX

Ukratko, samo s korištenjem vanjskih sjenila za krovne prozore na prirodan način ljeti možete smanjiti toplinu u potkrovlju za čak 80 posto, a korištenjem unutrašnjeg sjenila u zimskim mjesecima gubitak topline smanjiti za čak 20 posto, što će se svakako odraziti na vašim računima za grijanje, odnosno hlađenje.

VELUX

Velik značaj u kvalitetnom provjetravanju ima i pozicija krovnog prozora. Ugradnjom krovnih prozora na suprotnim stranama svježi zrak može lako strujati kroz prostor. Na taj način prostorija može biti ventilirana u nekoliko minuta, a da se za to vrijeme zidovi i plohe krovišta ne rashlade.

Kvalitetna ventilacija postiže se i smještajem krovnih prozora u gornjoj zoni, gdje efektom dimnjaka topli zrak izlazi van. To je korisno zimi kada želimo brzo provjetriti prostor a da se ne rashladi namještaj, ali i ljeti kada noću možemo rashladiti potkrovlje na ugodnu temperaturu.

VELUX

Osim otvaranjem, pojedini krovni prozori omogućuju stalno provjetravanje zahvaljujući rješenju ventilacijskog preklopa na krilu prozora kroz koji zrak neprestano kontrolirano cirkulira. Preklop može ostati otvoren i ako pada kiša ili kad stanari nisu u stanu, a ugrađeni filter zadržava prašinu i insekte.

VELUX

Uz ova rješenja, kako bi se osigurala redovita izmjena zraka, moguće je ugraditi i automatski sustav otvaranja i zatvaranja krovnih prozora, kao što je VELUX Integra električni krovni prozor.

VELUX

Evo i galerija s divnim slikama zbog kojih unatoč manama, meni u mojoj bilježnici plusevi i dalje nadvladavaju minuse.

 


Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom velux.hr i potkrovlje.hr i po najvišim uredničkim standardima Telegram Media Grupe.