Znam da je ludo. Zato moram ovo podijeliti

Kad sam je ugledala, odmah sam se zaljubila. A onda sam vidjela cijenu i preračunala – 7800 eura po kvadratu, za montažnu kuću. Iskreno, još sam u šoku…

Nije to preskupo, nego ti nemaš novaca za to. To sam shvatila još davno kada sam šetala po Firenzi i gledala horde Japanaca kako izlaze iz Luis Vuitton, Chanel, Fendi, Gucci dućana i kupuju apsolutno sve…

Koda / Kodasema

Brojim nule u izlogu (sjećam se, čak su cijene bile izložene jer se to smatralo valjda savršeno normalnim) i gledam ljude s vrećicama. To su bili neki normalni, obični ljudi, nikakve sponzoruše i čudni tipovi. I onda zapravo shvatim – da, za njihove plaće i životni standard to je sasvim prihvatljiva cijena. Naravno da je nama s 10 puta manjim plaćama, nezamislivo dati 3000-4000 eura za baloner, torbu ili cipele.

Koda / Kodasema

I zato se više nikad ne čudim kada vidim cijene, ali ova me ipak malo zaprepastila.

Koda / Kodasema

Ovo je KODA, mikro-kuća od prefabriciranog betona koju je proizvela estonska tvrtka Kodasema i početna cijena joj je 190.000 dolara.

Koda / Kodasema

U taj novac uključeno je sve: priprema zemljišta, dostava i montaža kuće, interijer, svi detalji, pa čak i izrada dokumentacije za ishođenje potrebnih dozvola.

Koda / Kodasema

Njena posebnost je što je potpuno pametna, s ugrađenom najsuvremenijom tehnologijom rasvjete, ventilacije, klimatizacije, grijanja, videonadzora, alarmnih sustava. Koristi i sunčeve kolektore kao dodatni izvor energije, a staklena stijena u punoj visini prostora osiguravaju puno svjetlosti.

Koda / Kodasema

U netto površini od 30 kvadrata (donja etaža od 25m2 i galerija od 5 m2) nalazi se krevet na galeriji, ispod je kupaona, otvorena kuhinja i dnevni boravak u punoj visini prostora.

Koda / Kodasema

A arhitekti kažu da je pogodna je i za druge konfiguracije i namjene: kuća za odmor, ured, kafić, učionica, radionica…

Koda / Kodasema

I za kraj njena najveća prednost – kompletno je gotova za nekoliko sati. Jednostavno se iskrca s dizalicom, priključi na infrastrukturu i to je to.

Koda / Kodasema

190.000 dolara i jedan dan gradnje… Znate onu – vrijeme je novac… Ima puno istine u tome.